Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Lærhomsenes ypperste ikon, Tom of Finland, blir spillefilm og du kan være med som statist.

Innspillingen av Tom of Finland-filmen er i gang og det er livet til mannen bak myten, Touko Laaksonen, som skal festes til filmrullen. Nå søker produsentene etter statister.

Tom of Finland-filmen er den offisielle filmen om ikonet og produseres i samarbeid med Tom of Finland Foundation, som holder hus i Los Angeles. Innspillingen er lagt til Gøteborg og nå søker regissør Dome Karukoski etter statister til flere scener i filmen.

Hvem var Tom of Finland?
Touko Laaksonen er homseerotikkens mest kjente og innflytelsesrike tegner under pseudonymet Tom of Finland. Tegningene av menn med så overdreven fysikk at klærne er i ferd med å briste, har opphøyd de maskuline homsene til ikoner. En status opphavsmannen selv også hadde æren av å bære.

Tom of Finlands fantasikarer var et langt sprang fra de redde, feminine homsene som ble vist i mediene fra 40-tallet og langt ut på 80-tallet. Laaksonens robuste seilere og lærkledde tømmerhoggere utfordret stereotypiene og gjenskapte homsen som en selvsikker og overseksuell supermaskulin mann.

Touko Laaksonen ble født i Finland i en familie hvor begge foreldrene var lærere. Touko fikk en oppdragelse godt ispedd kunst, litteratur og musikk. I 1939 kommer han inn på kunstskolen i Helsinki, men blir innkalt til militæret året etter. Her har han sine første sexopplevelser med tyske soldater og begynner å tegne det han selv fantaserer om. I 1945 er han tilbake på skolen og tre år senere får han frilansjobb som vindusdekoratør, reklame- og motetegner. I 1953 møter han Veli, mannen han tilbringer de neste 28 årene med.

Samleren Madonna
Kunstnernavnet Tom of Finland fikk Touko i 1957 da en av tegningene hans havnet på forsiden av det amerikanske bladet Physique Pictorial, et homsemagasin forkledd som et helse- og bodybuilderblad. Tom of Finland ble deretter et regelmessig innslag i magasinet. Først på 70-tallet viser kunstverdenen interesse for de svulmende og erotiske mannfolkene til Touko. Fram til da hadde han tjent gode penger på private bestillinger.

I 1973 holder han sin første utstilling i Hamburg, men den ble ingen suksess. Tom of Finlands neste utstilling er i 1978 i Los Angeles. Der åpner kjente kunstnere som Andy Warhol og Robert Mapplethorpe lommeboka for å sikre seg et stykke finsk homoerotikk. Blant dagens samlere finner vi også homoikonet Madonna.

På slutten av 70-tallet reiste han regelmessig til USA og bygget fundamentet for en voksende fanskare i både amerikanske og internasjonale lærmiljøer der Touko var selv en deltaker.
«Når jeg tegner må jeg være i en stemning som stimulerer meg», forteller Touko i dokumentarfilmen «Daddy and The Muscle Academy».

«Ofte kler jeg meg i lær for å få inspirasjon til å utvikle en fantasi. Lær er levende og blir, som mange andre ting, bedre med åra.»

Dokumentarfilmen fra 1991 ble finansiert av The Finnish Film Board og tok for seg livet til Touko Laaksonen som Tom of Finland. Den høstet flere internasjonale priser, men hovedpersonen selv dør samme år, ti år etter at partneren Veli døde av kreft.

Klær og parfyme
Arven etter Tom of Finland ble sikret samme år. Stiftelsen The Tom of Finland Foundation har nå full kontroll, og med selektiv hånd selger de lisenser og sørger for at kunsten hans finnes i kunstbøker og kalendere, på kort og brevark, videoer, tatoveringer og diverse gaveartikler. Men det stopper ikke der.

I 1996 så den første Tom of Finland-kolleksjonen dagens lys. Klærne fra de berømte bildene hans ble gjenskapt og kunne nå kjøpes. En egen Tom of Finland klesbutikk åpnet i 1999 på Manhattan i New York. Alt lå til rette for suksess og klærne fikk god mottagelse av moteskribenter. Men prosjektet måtte takke for seg fem år etter.

Samme skjebne var det nok mange som spådde da nyheten kom i 1998 om en Tom of Finland-parfyme. Lærhomser og parfymelukter hadde aldri gått godt sammen. Men det stoppet ikke Etat Libre d’Orange fra å starte produksjonen. Parfymemakeren Antoine Lie fikk klar instruks om å skape en duft «som ikke forstyrrer lukten av en mann».

Praktbok og frimerker
I 2009 kom den 666 sider tjukke praktboka «Tom of Finland XXL» ut på forlaget Taschen. Boka viser tusen bilder fra alle de mest kjente samlingene av Tom of Finlands kunst, og byr på arbeider som aldri tidligere har vært vist, fra sensuelle portretter og heftige sexscener til kunstnerens såre hyllest til unge menn rammet av aids. I tillegg har boka åtte spesialskrevne essays om Tom of Finlands innflytelse, ført i pennen av blant andre Camille Paglia, John Waters, Armistead Maupin og Todd Oldham.

I 2014 ble det lansert egne Tom of Finland-frimerker og suksessen var umiddelbar. Tom of Finland-serien, produsert av Itella Posti, består av 3 selvklebende frimerker og da nyheten om frimerkene ble sluppet i april 2014 raste det inn forhåndsbestillinger fra 178 land.

I november 2014 lanserte Finlands ledende tekstilprodusent, Finlayson, Tom of Finland som sengetøy. Kolleksjonen var av den utradisjonelle sorten, og benyttet homoerotiske motiver fra Tom of Finland.

Spillefilmen om Tom
Tom of Finland er altså i vinden for tiden og akkurat nå foregår innspillingen av den offisielle Tom of Finland-filmen i Gøteborg.

I den anledning søker produsentene og regissør Dome Karukoski etter statister. Produsentene søker etter menn og kvinner i lær, uniform, drag og annet til en av filmens nøkkelscener. Opptak skjer i Gøteborg 14. mars.

I invitasjonen heter det:
You do not have to be naked or sexual in any way – the scene depicts an International Leather Men major event, so you don’t have to look like any of Tom of Finland’s characters – you’re great just as you are: IN LEATHER! We want you to wear your proudest gear and be part of the crowd. You want to be there because it’s an amazing chance to represent the history of the scene!

Special events for participants will be organized in collaboration with SLM Göteborg – including a Sunday brunch and an SLM party for those involved. There will be a small compensation for your time as well.

Please contact toni.savela@anagram.se if you’re interested, and you’ll get more precise information.

This is the official Tom of Finland film production, developed in co-operation with the Tom of Finland Foundation, Los Angeles. The film is an international co-production directed by multi-award-winning director Dome Karukoski.

Er du Tom of Finland-fan og vil være med i filmen?
Mer info her: facebook.com/tomoffinlandmovie/