Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg er totalt utladet, sier Jørgen Foss til Blikk Nett etter den historiske avgjørelsen på Kirkemøtet i Trondheim.

Jørgen Foss er medlem av Oslo bispedømmeråd for Åpen folkekirke og har vært tilstede på Kirkemøtet i Trondheim siden fredag. I dag ble det omsider avgjort: Kirkemøtet går inn for likekjønnet vigsel i den norske kirke.
– Dette er en seier, ikke bare for homofile, lesbiske og bifile, men en seier for kirka. Det er en seier for Norge, sier Foss og forteller at han er overveldet av følelser nå så kort tid etter avstemmingen.

Av 115 delegater gikk 88 stemmer inn for likekjønnet ekteskap. 32 stemte for mindretallets forslag som gikk imot. Det er et solid flertall.
– Jeg er nesten på grinern – og det skal egentlig mye til, sier Foss og forteller at Kirkemøtet akkurat nå er omgitt av en voldsom energi.
– Det er en veldig spesiell stemning her nå.

En nasjonal seier
Foss ble valgt inn i Oslo bispedømmeråd under kirkevalget i Oslo i september og er glad og stolt over å ha fått muligheten til å være med på arbeidet med å endre Den norske kirke. Han er full av beundring for de som har gått foran.
– Og da tenker jeg spesielt på Gard Realf Sandaker-Nilsen,leder av Åpen folkekirke, og alle de som har jobbet med Åpen kirkegruppe i 40 år. Noen av oss, som meg, er heldige å få være med på oppløpssiden av denne kampen, sier Jørgen Foss til Blikk Nett.

Gjennom 40 år har skeive kristne sloss for å bli anerkjent. Det er en kamp som har kostet.
– De modige som gikk foran har vært gjennom mye vondt. Så det å stå her i dag, løfte armene i været og juble er helt fantastisk. Denne seieren er en av de aller største i norsk historie. Det er ikke bare en kirkeseier, men en nasjonal seier.

Respekt for motstanderne
Flertallet til tross. Et innbitt mindretall ga seg ikke og kjørte på med argumenter og forslag om å utsette saken med begrunnelse at temaet måtte utredes ytterligere. De tapte på alle punkter.
– Jeg har stor respekt for meningsmotstanderne våre. Akkurat her og nå er det mest gledestårer på Kirkemøtet, men jeg ser meg rundt og vet at det er noen som ikke synes dette er en gledens dag.

Foss forteller at det har vært krevende å delta i plenumsdebatten om likekjønnet vigsel.
– Det har vært direkte sårende og utrolig vondt å høre en del av argumentene fra talerstolen. Jeg har vært med i mange debatter i mitt 26 år lange liv. Men denne debatten er den som har gått mest inn på meg. Det handler om ordene som brukes og om retorikken motstanderne våre bruker. Jeg vil gå så langt som til å si at den har vært direkte stygg.

Vil klemme alle
Akkurat nå er det ingenting som skal få lov å kaste skygge over gleden.
– Det har sittet så mange lhbt-personer i salen under Kirkemøtet, og jeg har bare lyst å klemme hver og en av dem. Jeg vil egentlig takke alle som har vært på Kirkemøtet. Takke oss selv for den jobben vi har gjort. Grunnen til det er at dette har vært en stor påkjenning og veldig krevende.

Jørgen Foss er opptatt av at denne kampen ikke bare er en personlig kamp.
– Vi som er på Kirkemøtet fører denne kampen for mange andre. Det er helt fantastisk å lese kommentarer i sosial medier nå som vi har vunnet fram. Jeg har foreløpig nesten 50 uleste meldinger på mobilen, så folk er engasjert, sier han.

Arbeidet er ikke over. Det har så vidt startet, ifølge Foss.
– Nå skal vi gå i gang med å lage verdens beste liturgi slik at alle som ønsker å gifte seg i kirken får Guds velsignelse på ekteskapet sitt. Det vet jeg det er mange som ønsker seg.

Takker biskopene
Foss vil også rette en stor takk til biskopene, som han mener har vært sentrale i å finne en løsning flertallet kunne stille seg bak.
– Biskopene, og ikke minst preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, har gått sammen og klart å enes om og stemme for det som skjedde i dag. Samtlige biskoper! Tenk på det! sier Foss engasjert, og minnes samtidig Ole Christian Kvarme, biskop i Oslo, og hans innlegg i plenum sist lørdag.

Kvarme er motstander av vigsel for likejønnede, men valgte likevel å være en del av flertallets forslag.
– Og det er stort! Det handler om at kirken nå samler seg. Ja, det vil fortsatt være uenighet og det vil fortsatt finnes noen som vil forsøke å stikke kjepper i hjulene og å trenere saksgangen når den endelige vigselen skal avgjøres i januar 2017, sier Foss til Blikk Nett.

– Men i dag er det en gledens dag og biskopene våre har vist hvor store de er. De har tatt en avgjørelse med utgangspunkt i hva som er best for kirken og for kirkens medlemmer, avslutter Jørgen Foss før han bryter ut i et ekte jubelhyl.