Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– I dag feirer vi seieren til daværende DNF-48, men fortsatt lever lhbt-personer i 80 land som kriminelle, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

For nøyaktig 44 år siden ble en lang kamp kronet med seier, og kjærlighet mellom to av samme kjønn var ikke lenger kriminelt i Norge. Den 21. april i 1972 kunne FRIs forløper, Forbundet av 1948, feire at Stortinget opphevet § 213, som forbød sex mellom menn.

Imidlertid lever lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i cirka 80 land fremdeles et liv som ’kriminelle’. I Afrika, Asia og Amerika ble såkalte ”sodomilover” innført av den daværende britiske kolonimakten som et ledd i å ’sivilisere’ koloniene. De som sitter igjen med oppvasken er lhbt-aktivistene.

– For første gang i historien har aktivister fra Kenya, India og Sri Lanka en reell sjanse til å fjerne sodomilovene, sier FRI-leder Ingvild Endestad.
– Vi kan ikke la denne sjansen til å støtte dem i denne kampen gå fra oss.

Det er svært få som dømmes for å ha begått såkalt ’kjødelig omgang mot naturens orden’. Likevel brukes lovene aktivt til å trakassere, arrestere og utpresse folk. De legitimerer vold og diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet. De gjør at voldsutøvere kan være trygge på at ofrene ikke vil anmelde dem. I tillegg skaper de skam og stigma. Deres blotte eksistens er i strid med menneskerettighetene.

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har i ti år arbeidet med aktivister som jobber for å fjerne antihomolover i Kenya, India og Sri Lanka. Under Pridene i 2016 vil FRI samle inn penger slik at støtten til disse aktivistenes viktige arbeid fortsetter, og derfor ruller FRI ut kampanjen «Free to Love, Free to Be».

Endestad håper at mange vil bidra til kampen for avkriminalisering ved å bli medlemmer av FRI, bli faste givere til FRIs internasjonale solidaritetsfond, eller bare vippse en tier.

– FRI er en del av en global bevegelse for menneskerettigheter, sier Endestad.
– Dette fellesskapet håper vi at alle kjenner på, uansett om man går i Pride-paraden i Bergen, arrangerer skeiv cafe i Ski eller forbereder sakspapirer til et lokallagsmøte i Tromsø. Vi håper at hele lhbt-miljøet i Norge vil bidra til at aktivister i India, Sri Lanka og Kenya kan feire slik vi gjorde for 44 år siden, avslutter hun.