Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Eurovision 2016 er offisielt i gang i Stockholm, men i går måtte den tradisjonsrike nordiske festen gå av stabelen uten Norges artist Agnete Johnsen.

Agnete har vært åpen om sine psykiske helseutfordringer og gikk for noen dager siden ut i media og fortalte at hun ikke kom til å stille på noen presse-events i Stockholm i år.

Da Blikk møtte delegasjonsleder Stig Karlsen fra NRK på Euroclub, fortalte han at dette er for å spare krefter til det som virkelig gjelder: Å levere hundre prosent på scenen og vinne Eurovision.
– Dette er Agnetes store drøm. Å stå på scenen gir Agnete energi, mens det tar mye energi å være med på alt mulig annet i tillegg. Så vi skjermer henne mot det slik at hun skal yte maks på scenen der hun hører hjemme. Hun er superklar for å ta denne seieren hjem og de første prøvene har gått veldig bra, kunne Stig Karlsen optimistisk melde til Blikk som er i Stockholm for å ta pulsen på Eurovision-sirkuset.

Fesjå uten like
Eurovision er nemlig veldig mye mer enn man ser på TV. Hele arrangementet varer rundt to uker og består av en rekke prøver, fester, happenings, konserter og show. Det er et fesjå uten like. Den nordiske festen på Euroclub i går intet unntak.
– Nordic party er en av de morsomste festene der alle de nordiske landene pleier å stille med sine bidrag, sier Blikks egen Grand Prix-ekspert Robert Ilseth.

– Den beste jeg har vært med på var da Norden virkelig toppet laget i Malmö i 2013 og Margaret Berger, som kom på en strålende 4. plass med I Feed You My Love, var et selvskrevet midtpunkt. Hun tiltrakk seg alle journalister og fans sin oppmerksomhet. Dette året vant Danmarks Emmelie de Forest med Only Teardrops.

Viking-hunks
2013 var også året da stilte Island med den langhårete vikingingen Eythor som var ekstremt populær blant gay-fansen.
– Dette var også året da Krista Siegfrids fra Finland leverte sitt «skandaløse» pikekyss på scenen. Jeg og min mann Jørgen Lorentz Abrahamsen som også er på Blikk sitt team i år, la ellers det helt store egget ovenfor Sveriges bidrag. En nordmann vi kom i snakk med spurte hva vi syntes om den svenske låta «You» med Robin Stjernberg, hvorpå Jørgen svarte kontant: Jeg får tannverk av den låta! Takk, svarte fyren, det er jeg som har skrevet den. Det er godt det er høyt under taket i Grand Prix, avslutter Ilseth.

Åpent homo i musikkvideo
Johannes Nymark i det danske boybandet Lighthouse X er gift med Silas Holst og har gjort det til et poeng å være åpen homofil i gruppas musikkvideo.
– Jeg er jo den eneste av oss som har prøvd å vokse opp som homo og de erfaringene mener jeg det er viktig å dele, sier han til Blikk.

Lighthouse X har nemlig et sosialt fundament der formålet er å støtte barn og unge som har det vanskelig. Dette gjør de blant annet ved å samarbeide med veldedige organisasjoner som mottar ti prosent av alle gruppas inntekter.
– Vi prøver å tenke og handle fra hjertet. Det er noe både Danmark og Europa trenger mye mer av i dag, mener han.
– Hjertets visdom, det er vårt budskap. Vi fokuserer for mye på hva som skiller oss som mennesker i dag, i stedet for å møte det som er annereledes med nysgjerrighet. Vi burde heller si: Oi, du er annereledes enn meg, så spennende, fortell meg mer. Vis meg hvordan verden ser ut for deg.

Homse-ikon
Island gjorde seg også bemerket på Nordic Party og leverte kveldens desidert mest spektakulære sceneshow. Greta Salóme har deltatt i Eurovision en gang tidligere i Baku, Aserbaijdsjan i 2012 med låta Never Forget i duett med Jónsi. Nå stiller hun med Hear Them Calling. Greta Salóme har spilt klassisk fiolin siden hun var fire år gammel og har en klokkeklar stemme som kan skjære i glass.

Som bestevenninna til Eurovision-veteran Hera Björk, innser hun imidlertid at hun har et stykke vei å gå før hun blir et like stort homse-ikon som venninnen.
– Som Eurovision-artister hadde vi ikke vært noen ting uten gay-publikumet vårt, sier Greta Salóme til Blikk.
– Homsene definerer på mange måter Erovision som sosial event.

Pikekyss
De finske jentene med Sandhja i spissen skapte også furore både på dansegulvet utover natten og i VIP-loungen der de hang med Krista Siegfrieds som var det finske bidraget til Eurovision i 2013 i Malmø. Der skapte hun mediestorm med å kline med en av sine kordamer på scenen. Hun gjorde det i protest mot at Finland ikke har villet gi homoseksuelle rett til å gifte seg. Av frykt for det planlagte kysset, ble ikke semifinalen og finalen sendt på tyrkisk TV og da konkurransen ble sendt i Kina i oktober samme år, ble kysset klippet ut av sendingen.

Etter å ha sett henne danse og herje med de andre finske jentene hele natten til ende, kan vi tipse om et forrykende feminint giril-power show fra Finland i år også. Blikk kommer tilbake med mye mer. Endelig er årets mest skrullete event i gang for fullt!