Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Da filmkunstner Sabina Jacobsson satt på soverommet og betraktet en kopi av David Hockneys maleri «A Bigger Splash» en høstdag i 2014, ble ideen til kortfilmen «The Collectors» unnfanget. Jacobsson ville gå i Hockneys fotspor. Og dro til Palm Springs, California. «The Collectors» henspiller på David Hockneys maleri «American Collectors» og har vernissage i Galleri 54 i Gøteborg 14. mai. I «The Collectors» har den svenske film- og fotokunstneren Sabina Jacobsson byttet ut mennene i David Hockneys bilder med kvinner. Hun ønsket å skape en sammenhengende fortelling av fire malerier i perioden 1965-1972 og fikk skuespillerne Guinevere Turner og Agnes Olech med på laget. Innspillingen ble gjort i Palm Springs California, der Hockney malte serien «Pool».

Jacobsson, som bor og arbeider i Oslo, jobber for tiden med appropriasjoner til kjente kunstverk innenfor billedkunst og film/video. «The Collectors» er den femte i serien. Appropriasjon viser til en kunstnerisk praksis eller teknikk som går ut på å bruke eller sitere et allerede eksisterende materiale. Jacobsson undersøker tekst, lys, farver, rom og aktører og skaper utifra det sin egen versjon.

–Jeg ønsker å vise flere lag av en idé. Gjennom å bruke appropriasjonen som utgangspunkt skaper jeg en gjenkjennende faktor. Jeg aktualiserer et gammelt arbeide og får muligheten til å studere og forstå kunstnerens intensjon, forteller Jacobsson til Blikk Nett.

Sabina Jacobsson

Mer Hopper enn Hockney
Briten David Hockney (født 9. juli 1937) er en av de store nålevende kunstnerne og åpen homo. Han er bosatt i California og regnes som en sentral kunstner innenfor den engelske popkunsten på 1960-tallet. Hockney har arbeidet innenfor ulike teknikker som maleri, collage og litografi. I februar 2017 åpner Tate Modern i London en stor retrospektiv Hockney-utstilling.

Hockney har vært et utgangspunkt for Jacobsson, som påpeker at det å betrakte hans bilder og forsøke å gjenskape de, på sett og vis har ført henne nærmere sitt eget arbeide.

–Siden dette er den femte filmen i min serie, ser jeg at det hjelper meg eller kanskje tvinger meg til å arbeide på en annerledes måte enn tidligere. Det har vært veldig inspirerende. Visuelt sett synes jeg at bildene i etterkant nesten ligner mer på Edward Hopper enn David Hockney. Så min egen estetikk har tydeligvis påvirket resultatet, sier Jacobsson.

Fikk kick
I «The Collectors» tror Jacobsson at man kan kjenne igjen estetikken, mystikken og essensen fra hennes tidligere verk.
–Men jeg har jo aldri tidligere filmet i California. Lyset og fargene der er helt eksepsjonelt vakre. Jeg fikk et ordentlig kick av å jobbe der, forteller filmkunstneren.

Mange vil kjenne igjen skuespiller Guinevere Turner fra filmen «Go Fish» og de tidlige episodene av «The L Word». Hun har vært en hyppig gjest på Oslo Fusion (tidligere Skeive Filmer). Turner er også medforfatter på «Go Fish», de to første sesongene av «The L Word» og filmmanuset til «American Psycho».

–Hvordan fikk du Guinevere Turner og Agnes Olech med på prosjektet?
–Jeg fikk hjelp av Bård Ydén (tidligere leder for Oslo Fusion, journ. anm) som er god venn av Guinevere Turner. Uten han tror jeg ikke at jeg hadde fått det til. Guinevere takket ja etter at hun hadde lest mitt manus, og jeg ba henne om å finne en motspiller som hun kjente seg bekvem med, ettersom de skulle spille i intime nakenscener sammen. Hun valgte Agnes Olech, som har spilt i skeive filmer med Guinevere tidligere. «The Collectors» viser et intimt møte mellom disse kvinnene, men vi får aldri vite hvilken relasjon de har.

–Har David Hockney sett filmen eller fått en kopi?
–Nei, ikke enda, sier Jacobsson og smiler. –Kanskje jeg skal dra til Hockneys retrospektive utstilling på Tate Modern i London og gi den til han da?

«The Collectors» åpner i Galleri 54 i Gøteborg 14. mai og varer til 5. juni. Filmen er også tatt ut til konkurranseprogrammet på Kortfilmfestivalen i Grimstad 8-12. juni i år (NK5). Prosjektet er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond, Norsk Kulturfond og Norsk Fotografisk Fond. Se trailer her.