Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

–Det føles som en ganske umulig oppgave å tipse om ett kulturtips når flere av skeive Norges største arrangementer står for trappene. Men jeg vil si Regnbuedagene i Bergen, som går av stabelen 4. juni og er en uke stappfull av morsomme arrangementer, sier Markus Brun Hustad, nestleder i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

–Jeg deltok i fjor og gleder meg veldig til årets program, som blant annet inneholder Skeiv prat med Ingvild Endestad og Joakim Aadland og Regnbuekveld med Bianca Del Rio! Pride skjer ikke bare i Oslo, og det er veldig gøy å oppleve Bergen i alle regnbuefargene, understreker Hustad.

–Men så er det også Oslo Pride som startes omtrent når Regnbuedagene avsluttes og selvsagt også er et must, og i år er programmet kjempebra. Jeg vil spesielt sørga for å få med meg Silvana Imam som er den feteste powerpussylesba jeg kjenner til, masse spennende debatter under Pride House – og ikke glem Skeiv Weekend, oppfordrer Hustad.

–Pride, både i Bergen og Oslo og resten av landet, representerer skeives mulighet til å vise hvem vi er, feire seire og knytte bånd om kamper som kommer. I tillegg til en mulighet til å bli kjent med nye folk, oppleve debatter, fester og shows og kanskje en flørt på toppen av det hele, sier Hustad.

Markus Brun Hustad (foto: Lasse Fløde)

FRI fyller 66 år og fredag 20. mai feires både år, nytt navn på organisasjonen som tidligere het LLH og den nye lederen Ingvild Endestad. Stedet er Elsker i 2. etasje og programmet består av Dragbonanza fra X-Dolls, musikk fra Ava og stand-up med Sofie Frøysaa, pølsefest og bobler.

–Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
–Jeg er ganske vers når det gjelder kultur, men det er jo skeiv kultur jeg aller helst konsumerer. Det kan være alt fra Rupaul´s Dragrace og gode dragshows til godt teater, og gjerne skeivt som «Vi som føler annleis» eller «Farvel til Eddy Bellegueule» og ikke minst Fusion Film Festival som alltid er fantastisk. Bøker er jeg også glad i, «A Single Man» og «Tørk aldri tårer»-bøkene griner jeg masse til. Og konserter! Mye å ta av altså.

–Hva er skeiv kultur for deg?
–Skeiv kultur handler for meg mer om perspektivene som finnes i den enn at kunstneren selv er skeiv. Kultur som representerer et skråblikk på samfunnet basert på utenforskap, en forståelse av hvilke opplevelser man får når man faller utenfor normene i samfunnet og hvordan det kan forme folk. De som er på siden av samfunnet frivillig eller velvillig har ofte skapt fantastisk bra kunst og kultur nettopp på grunn av dette.

–Hva har vært din beste kulturopplevelse?
–I det siste er det to som stikker seg ut. Emil Johnsen i «Farvel til Eddy Bellegueule» på Jæger i Oslo i høst var en fantastisk opplevelse som rørte meg til beinet med følelsen av å ikke klare å passe inn eller bli godtatt for den man er. Verdt å se om den settes opp igjen. Silvana Imam i vår på Rockefeller var rått, jeg gleder meg veldig til å se henne igjen under Oslo Pride.

– Og din verste?
–Jeg har blitt beskyldt for å være ukritisk og altetende, i tillegg til lett å glemme opplevelser jeg ikke liker så godt, så den er vrien. Kanskje en klein konsert helt tidlig på dagen under ØYA, med lite dansevillig publikum og veldig insisterende artist?