Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Teppo Valkamas foto på lerret ligner malerier. Kunstneren vil sprenge grenser for hva som er et fotografi. Søndag 29. mai åpner den finske kunstneren Teppo Valkama utstilling på kafé Odonata på Gamle Flytårn på Fornebu. Valkamas fotografier på lerret er blitt mer abstrakte siden sist og ligner enda mer på malerier.

–Stemningen i bildene er visuelt abstrakte landskap. Uttrykket er udefinerbart. Jeg utforsker ukjente former og liker å jobbe med å begrense uttrykket. Bildene kan være litt lyse, litt mørke, litt glade. Jeg jobber veldig lenge med hvert bilde, gjerne et år og litt til. Jeg tar det frem og legger det tilbake, sier Teppo Valkama til Blikk Nett.

Valkama bor sammen med kunstnerkjæresten Arne Samuelsen i Son, i Dörnbergerhuset oppkalt etter maleren Carl Johannes Andreas Adam Dörnberger (1864-1940). Da Valkama flyttet inn der for 20 år siden, begynte han å male. Så skled det over i fotografi. Nå har sirkelen snart sluttet, for i atelieret på Son har han begynt å male på foto på lerret.

Teppo Valkama i atelieret i Son.

–Det maleriske utrrykket er mye nærmere meg. Jeg opplever det tradisjonelle fotografiet som en tvangstrøye og sprenger gjerne grensene for hva som er et fotografi. Jeg bruker ikke Photoshop så mye. Hvordan man er kommet frem til uttrykket og hvilken vei man har gått er ikke så viktig.

–Hva har inspirert deg til å lage denne kunstutstillingen?
–Mine turer til India. Fargene i India har gitt meg sjokkbehandling. Rosa, blått, rødt og bugnende gult. Kanskje jeg hadde vært mer opptatt av svart/hvitt, hvis jeg ikke hadde dratt dit.

Også i vinter var Valkama en lengre periode i India. De to første månedene fotograferte han mye, de to siste jobbet kunstneren med det maleriske fotouttrykket.
–Råmaterialet er fra India, men fotografiene står på egne ben. Jeg borrer meg litt inn i bildene og fjerner meg fra utgangspunktet. Jeg fortsatte jobbingen hjemme, der jeg kunne rive meg løs fra verkene. Bildet overtar, akkurat som når jeg maler.

Valkama er adjunkt fra Universitetet i Uleåborg, med spesialfagene dans, kunst/forming og matematikk og har tatt fotografi ved Sogn videregående i Oslo. Han har hatt en rekke separat- og kollektivutstillinger og er kjøpt inn av Vestby Kommune.

Kunstutstillingen på Fornebu varer til 30. juni. Hvis du ikke har anledning til å dra dit, stiller Valkama ut flere av fotografiene på Skeive Kunstneres utstilling under Oslo Pride.

29. mai – 30. juni, odonata.no