Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ingen liten bragd i en ellers konservativ spillbransje, der mange utviklere er redde for å inkludere og synliggjøre minoriteter av frykt for å potensielt støte vekk noen.

Tilstedeværelsen av LHBTQ innenfor mediet dataspill har vært heller fraværende når man tenker på hvordan LHBTQ har blitt inkludert i TV-serier og filmer de senere årene. Vi har til og med fått servert rene skeive kvalitetsserier som Looking. Noen tilsvarende suksess kan ikke spillbransjen smykke seg med enda. Man kan selvfølgelig nevne noen enkelttilfeller, som transpersonkarakteren Cremisius Aclassi, populært kalt Krem, i spillet Dragon age: Inquisition. Karakteren i dette spillet utgjør uansett kun en mindre del av et større spillunivers.

Eksempler som Krem er dessverre et unntak som bekrefter regelen.

Innenfor dataspill har det i hovedsak vært The Sims, utviklet av Maxis og Electronic Arts som har fått fokus for å være et spill som inkluderer skeive. Allerede da spillet ble opprinnelig utgitt i 2000, kunne karakterer av samme kjønn ha romantiske forhold. I 2009, i oppfølgeren The Sims 3, fikk simmene lovfestet (bare i spillet) rett til å gifte seg med samme kjønn.

Tilpass simmen din
Og nå ønsker utviklerne av The Sims å bryte ned ytterligere barrierer med sin nyeste oppdatering av The Sims 4. Det mest spennende i den nyeste oppdateringen, er at man nå kan customize (forandre) simmenes utseende og fysikk, og bestemme om simmen skal se ut som mann, kvinne eller hinsides slike unødvendige kategorier. Disse forandringene kan gjøres underveis i spillet, og åpner opp en ny frihet for å tilpasse sin sim utenfor tradisjonelle kjønnsroller og samlivsformer.

En annen fantastisk forbedring med den nyeste oppdateringen er hvordan simmene nå kan gå i akkurat hvilke klær og antrekk som de vil, mens de tidligere måtte velge plagg etter kjønnskategoriene mann og kvinne. En mann kan endelig gå i høye hæler, mens kvinner kan nå få til å kle seg i stilig herreekvipering. .

Kort sagt åpner utviklerne av The Sims for videre muligheter til å være hvem man vil. Ingen liten bragd i en ellers konservativ spillbransje, der mange utviklere er redde for å inkludere og synliggjøre minoriteter av frykt for å potensielt støte vekk noen.

Bryter normene
Heldigvis finnes det også andre unntak enn The Sims. Et populært spill som også bryter med heteronormativitet er Stardew Valley som kom ut tidligere i vår, der kan man date fem menn eller fem kvinner som alle er single. Hvilket kjønn man måtte velge å date er helt opp til ens egent ønske.

Selvfølgelig kan jeg dermed også date kvinner, men jeg prøvde mannfolka. De fem single karene jeg fikk velge mellom er svært forskjellige: Alex er sporty guy. Eliott er forfatter. Harvey er legen i byen, med interesse i radio og modellfly. Sam er musiker og musikkinteressert, mens Sebastian er en typisk gamer.

Mannfolka du kan date i spillet er med andre ord nesten som boyband favoritt stereotyper, du vet, bad boyen, den følsomme, den humoristiske etc. Mennene er imidlertid de samme, enten de dates av menn eller damer.

Det at disse mennene i Stardew Valley er et sett stereotyper, uansett hvilke kjønn de måtte date, viser at dette spillet ikke lager egne skeive karakterer, selv om det tilrettelegger for skeive relasjoner. Spørsmålet blir da, hvilken verdi har disse karakterene, for oss skeive?

Befriende lek
Skepsisen til å inkludere LHBTQ i spill kommer utelukkende ikke fra en konservativ spillverden, men også innenifra LHBTQ. Det at det bør være et fokus på selve spillet, og en vektlegging av at vi alle er spillere, uansett kjønn, legning, etnisitet etc. er svært vanlige argument. Det etter hvert utbredte begrepet for homospillere “Gaymer” er heller ikke nødvendigvis populært blant dem som ikke vil inkludere minoriteter som synlige innenfor dataspill.

The Sims unngår i en stor grad dette, ved at spilleren selv utvikler sin karakter (sim), og kan gjøre den akkurat like stereotypisk som det en selv ønsker.

Selv synes jeg det er befriende å leke med kjønnsbarrierer innenfor spill, også i spill der det ikke er lagt til rette for det. I det MMO-spillet Rift, er det en svær seleksjon av klær som en kan sette sammen i forskjellige varianter, til ulike kostymer. I ledige stunder kan jeg finne på å la min overdimensjonerte hulkaktige muskuløse og androgyne karakter, ikledd spesiallaget sykepleierkostyme med en gigantisk sukkerstang som slagvåpen danse sensuelt midt på torget og flørter med alt som kryper og går. Andre spillere spyttet til tider på meg, men befrielsen opplevdes enorm. Og en gang endte jeg til og med opp med å gifte meg med en annen mannlig spiller – mens jeg var i dette kostymet.

Så det går an å gjøre disse tingene i andre spill enn The Sims, men det er jo utrolig kult at den nye oppdateringen legger opp til det.