Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den norskkurdiske ungdomsorganisasjonen Ungkurd Norge skal gå sammen med Skeiv Verden i paraden under Oslo Pride lørdag 25. juni, og oppfordrer andre innvandrerorganisasjoner til å gjøre det samme.

UngKurd Norge var raskt ute og fordømte drapene på lhbtqi-personer på klubben Pulse i Orlando, Florida natt til 12. juni.
«Terrorisme og ekstremisme har ingen religion eller grense. De finnes i Midtøsten, Asia, Afrika, Europa, Amerika. De vil alltid finnes og vi vil alltid være imot dem. Bare med samhold kan vi bekjempe terrorismen. Derfor støtter vi deres [lhbtqi] kamp videre. Vi kondolerer til de pårørende som har mistet sine kjære under massakren. Vi deler de samme vonde følelsene av terroren som rammer oss hverdag, men i dag rammet den dere. Vi ønsker de sårede god bedring» skrev Ungkurd Norge på sine hjemmesider.

Lørdag 25. juni vil Ungkurd Norge gå sammen med Skeiv Verden i paraden fra Grønland til Spikersuppa som et tegn på solidaritet og felles kamp for menneskerettigheter.

Initiativet kommer fra Begard Reza, styremedlem i Ungkurd Norge, og Andam Aso Aziz, leder av Ungkurd Norge. Initiativet har støtte fra styret i Ungkurd Norge, som også oppfordrer andre innvandrerorganisasjoner til å gå i paraden.

Paradeforbud i Istanbul
Ungkurd Norge støtter Folkets demokratiske parti (HDP), det største kurdiske partiet i Tyrkia, som også støttes av andre minoriteter og tyrkere på venstre fløy i politikken. Partiets hovedprinsipp er likeverd, uavhengig av klasse, etnisitet, religion, kjønn og seksualitet. 46 prosent av kandidatene er kvinner, og minst 10 prosent av kandidatene skal tilhøre lhbtqi-samfunnet.

Til tross for at Ungkurd Norges deltakelse i paraden ble avgjort for en tid tilbake, så er temaet høyaktuelt i disse dager.

Nylig kom nyheten om at myndighetene i Istanbul, Tyrkia har lagt ned forbud mot to lhbtqi-parader. Søndag 19. juni var det planlagt en parade til støtte for transpersoner i Istanbul og søndag 26. juni skulle den årlige prideparaden gå i Istanbul. Fredag 17. juni kom nyheten om at begge paradene var avlyst av lokale myndigheter. Grunnen er at sikkerheten til deltakerne ikke kan garanteres. Myndighetene bruker den siste tids terrorangrep i Istanbul som begrunnelse. I tillegg har det kommet trusler fra ungdomsorganisasjoner som Muslim Anatolian Youth og den nasjonalistiske ungdomsorganisasjonen The Alperen Hearths mot lhbtqi-miljøet.

Forbudet stoppet ikke en rekke transaktivister fra å ta til gatene søndag 19. juni. Men paraden ble fort avbrutt av politi som brukte tåregass og skjøt gummikuler mot deltakerne. Nyhetsbyrået Reuters kunne melde om flere sårede.

Fra aksept til forbud
Prideparaden i Istanbul blir omtalt som den største i den muslimske verden, noe Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans parti Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) har brukt til sin fordel tidligere. I en valgbrosjyre av AKP i 2015 skrøt partiet av at «Tyrkia er et land hvor det er mulig å gjennomføre ”Gay Pride-parader” midt i ramadan.» Istanbul Pride samlet over 100 000 deltakere i både 2013 og 2014, men i 2015 ble paraden møtt av vannkanoner og politivold. President Erdogan og partiet AKP har også sluttet å snakke om lhbtqi-miljøet i positive vendinger.

Ifølge Begard Reza har myndighetene gitt etter for press fra ultranasjonalistiske grupperinger.
– De kan ikke garantere sikkerheten for 100 000 skeive, men hadde ingen problem å garantere for sikkerheten til én million Erdogan-tilhengere som dagen før sto og lyttet til presidentens tale. At landet med NATOs nest største hær ikke kan beskytte en prideparade handler om prioriteringer. Erdogan og myndighetene velger å lytte til ultranasjonalistene som har truet med vold, i stedet for å beskytte menneskerettigheter og frihet.

Reza og Ungkurd Norge er ikke overrasket over forbudet mot prideparaden.
– I lang tid har vi sett forfølgelsen av progressive krefter i Tyrkia eskalere. Forbudet mot prideparaden er bare det siste i rekken. Istanbul har lenge vært et fristed for skeive, og prideparaden er den største i den muslimske verden, sier Reza og legger til,
– At paraden skjer samtidig som Ramadan er et vakkert sammentreff for mange skeive muslimer. Med forbudet av paraden stjeler myndighetene skeive menneskers, og spesielt skeive muslimers rett til å eksistere.

«Revolusjonær kamp er skeiv kamp»
Det er ikke forbudt å være lhbtqi i Tyrkia, men myndighetene stikker likevel kjepper i hjulene og sensurerer skeiv media, blokkerer skeive apper som Grindr og forbyr prideparader. Nå skal Ungkurd Norge gå for dem som ikke kan eller får lov, og det gjør de sammen med Skeiv Verden i Oslo Pride-paraden lørdag 25. juni.
– Vi kommer til å ta med plakater hvor det står «Revolusjonær kamp er skeiv kamp», i tillegg til flagget vårt, sier Andam Aso Aziz, leder av Ungkurd Norge.

– Vårt flagg er like sterkt og like queer som regnbueflagget. Det er på tide at vi viser det til folk, sier Begard Reza.

– Vår revolusjon retter seg mot homofober, kapitalismen og alt som undertrykker individet, sier Andam Aso Aziz og får støtte av Reza,
– Revolusjonen må være interseksjonell og skeiv kamp er en del av hele bildet.

Oslo Pride-paraden går fra Grønlandsleiret lørdag 25. juni kl. 13.