Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ungdom fra hele Norge samles i dag på Skjeberg folkehøyskole i Sarpsborg for å treffe andre på «Jaffis» og for å lage og oppleve skeiv kultur sammen. Sommerleiren Jafnadhr har vært Skeiv Ungdoms største årlige arrangement gjennom seksten år. På «Jaffis» kan alle være seg selv på sine egne premisser, uansett kjønnsidentitet eller seksuell orientering.

Selve navnet på sommerleiren, som ble arrangert første gang på Utøya i 2004, har norrøn opprinnelse og betyr likeverd og rettferdighet. På Jafnadhr snus normene på hodet, og det blir ikke antatt at du er heterofil eller identifiserer deg med det kjønnet du ble tildelt ved fødselen.

Programmet for årets sommerleir dreier seg selvfølgelig om skeiv kultur og skeiv politikk. Årets workshop-samlinger har show, sport, muntlig fortellerkunst, musikk, førstehjelp, media, tegning og politikk på skråplanet som tema.

Fortellerkunst for første gang
Show-workshopen blir ledet av Katinka Steensgaard og Marte Schillinger. I løpet av uka lager deltakerne avslutningsshowet som blir vist lørdagen før avreise med innslag av synging, dansing, sketsjer og dragging.

Under aktivitetsworkshopen guider instruktøren Veronika deltakerne gjennom yoga, volleyball, fotball, basket, ultimate, hinderløyper, crosstraining, dodgeball, trimløyper, styrketrening, catslides, dyp uttøying og «ta med hjem»-bolker med nye øvelser til et treningsprogram å ta med seg hjem.

For første gang i leirens historie blir det også workshop i fortellerkunst, med Remi Johansen Hovda som leder. Av utdanning har hun en bachelor, og en pågående master, i Drama og teaterkommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Sammen med henne skal deltakerne jobbe med fortellerteknikk, stemmebruk og kroppsspråk for å skape en fortellerstund for resten av leiren i slutten av uka.

Lager egen Jaffis-redaksjon
Også førstehjelp er en ny workshop i år og holdes av Ann Salmon som har masse erfaring og kompetanse innenfor prehospital behandling. Deltakerne vil lære grunnleggende førstehjelp gjennom fysiske aktiviteter, men også en del på skolebenken slik at de skal kunne utføre en ABC-drill som både helsevesenet og Forsvaret bruker for å redde liv.

Espen er leder for musikk-workshopen der hovedmålet er å ha det gøy og få framført musikk på avslutningsshowet.

Mari Asland skal lede mediaworkshopen for alle som ønsker å uttrykke seg skriftlig, fotografere, filme og dokumentere Jaffis 2016. Deltakerne skal sammen være en redaksjon som dekker leiren.

Anatomi og politikk
I tegneworkshopen får deltakerne lære å jobbe med fantasien og hvordan man tegner noe som ikke finnes, av Ida Bråthen. Hun er utdannet klassisk maler ved The Florence Academy of Art og er tidligere student hos Odd Nerdrum. Deltakerne skal også jobbe med anatomi og tegne studier av hverandre og ting som ser ekte ut, selv om det ikke er det.

Viljar Eidsvik og Ingrid Okkenhaug er workshopledere for Politikk på skråplanet. Deltakerne er de engasjerte og diskusjonsglade som vil høre spennende foredrag, gjøre øvelser, leke og se film. Workshopen kvalifiserer deg også for å være med ut på skolebesøk for Skeiv Ungdom Restart eller for å bli med på kurset «Bli en samtaleleder».

Godt over 20 frivillige stiller opp og legger inn en gratis innsats. Leiren får støtte fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD)

Jafnadhr 2016, Skeiv ungdoms sommerleir, 11.–17. juli, Skjeberg folkehøyskole, Sarpsborg. Mer info: skeivungdom.no