Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I Sør-Afrika og Kenya brukes hivmedisinen PrEP aktivt i forebygging. Men i motsetning til Vesten hvor man tenker risikogrupper når PrEP nevnes, brukes det her til unge kvinner som er mest utsatt for hiv. I slutten av juli deltok styreleder i HivNorge Leif-Ove Hansen på den internasjonale hiv/aidskonferansen AIDS2016, som denne gangen var lagt til Durban i Sør-Afrika.
–Det er nå opplest og vedtatt at du er smittefri, dersom du går på en vellykket hivbehandling. Det er heller ingen tvil om at PrEP fungerer som hivforebyggende medisin, sier Leif-Ove Hansen til Blikk Nett.

PrEP brukes aktivt i Sør-Afrika, blant unge kvinner som er mest smitteutsatt. I Kenya brukes det blant sexarbeidere. Her hjemme gir leger på Ullevål ut PrEP i enkelttilfeller, ifølge Hansen. Helsedirektoratet jobber nå med å vurdere bruk av PrEP i Norge.

Helt andre utfordringer
Hansen forteller at det er viktig og nyttig å få inn andre perspektiver på hiv.
–Afrika har helt andre utfordringer enn Norden og Vesten. Forståelsen av at man må ha rent vann og mat til medisinen for at den skal virke, er ting som vi tar for gitt. Kjønn spiller også en mye større rolle i risikoen for å få hiv, påpeker Hansen og føyer til at kondombruken trolig hadde vært mye høyere dersom menn hadde vært mer utsatt for hiv i Afrika.

Styrelederen i HivNorge mener det burde ha vært flere vestlige deltakere på konferansen.
–Vi burde dele best practice og velfungerende modeller på hvordan man kan følge godt opp når det gjelder helsetjenester. Kanskje man tenker at her er det så annerledes, og folk gjør det på en helt annen måte? spør Hansen.

Ifølge Hansen trenger Afrika nå en mye sterkere finansiering fra de vestlige landene.
–De har klart å knekke kurven i Sør-Afrika, vi ser at smittetallene går nedover når det satses på store programmer. Men pengene fra Vesten ser ut til å ha stoppet opp, sier Hansen.

Norske myndigheter var ifølge Hansen ikke tilstede på verdens største hivkonferanse.
–Til og med når den var lagt til en del av verden de sender mesteparten av midler til hiv- og aidsarbeid. Det er urovekkende og for dårlig, mener Hansen.

Andre regler på gata
Etter konferansen dro Leif-Ove Hansen til Johannesburg for å møte venner. Han synes det var spennende å se hvor annerledes det er å være homo i Sør-Afrika. Skeive har mange av de samme rettighetene i lovverket som i Norge, mens andre regler gjelder på gata.
–Du kan møte en mann som er homo, men fremstår som streit med jentekjæreste og fire barn fra før av, forteller Hansen og avslutter:
–Det er ikke akseptert å være homo. Men på grunn av det ytre presset er det også et sterkt samhold i det skeive miljøet.