Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Å velge å bli fornærmet, eller med vilje velge å fornærme? Det er det store spørsmålet, skriver artist og standup komiker Jan Rune Holdhus.

Lisa Weldehanna, leder i Skeiv Verden Vest, brukte media til å fortelle om noe hun ikke lo av etter sitt besøk på Skeive Sørlandsdager. Humor er noe som gjelder i alle samfunn til alle tider, og vi ler av ulike ting. Men er det en nyhetssak at Weldehanna ikke lo?

For Weldehanna stakk det også dypere. Hun syntes humorinnslaget på Skeive Sørlandsdager var rasistisk ladet. Men i stedet for å ta en prat med Dean-Erik Andersen som utførte sketsjen, eller arrangøren, valgte hun heller å henge artisten ut i media.

Dragmiljøet i Norge er lite, delvis stigmatisert og sårbart. Dragartister har alltid harselert med kvinner fra alle samfunnslag og kulturer: norske kvinner og kultur, samiske, svenske, sveitsiske, thailandske, egyptiske, kinesiske og så videre. Alle får «gjennomgå» i denne sjangeren.

Dean-Erik Andersen er en dragqueen som mest sannsynlig har kjent diskriminering og stigmatisering på kroppen. Det er noe som heter å fornærme med vilje, og med vilje bli fornærmet. Weldahanna virker å ha valgt å bli fornærmet, og det er innlysende at Andersen ikke fornærmet med vilje: «Det har aldri vært min mening å såre noen. Men det er selvfølgelig veldig trist å bli beskyldt for å være rasistisk, så det er bare å beklage,» uttalte Dean-Erik Andersen etter oppslaget.

Den nevnte sketsjen Weldehanna ikke lo av, er brukt i mange år. Ja kanskje bør materialet fornyes. Eller kanskje ikke. Poenget er at som leder av en organisasjon som skal fremme mangfold og inkludering, hører det ikke hjemme å henge ut en artist på denne måten offentlig.

Også nestleder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Markus Brun Hustad, uttalte til media at han syntes humoren var platt. Det skal godt gjøres å finne en universell skala for «sans for humor». Du kan fortelle en, i manges øyne, hysterisk morsom vits, men det vil fortsatt være mange som rister på hodet og ikke er videre imponert. Da er det greit å huske at ikke alle er imponert over maten på Michelinstjerne restauranten Maaeom i Oslo heller.

Jeg har ikke tall på hvor mange humorprogram, forestillinger, standup og dragshow jeg har sett. Men det som skal være en trening av magemusklene, har ved flere anledninger i stedet vært sørgelig kjedelig. Eller på kanten. Googler du «Jan Rune Holdhus lo ikke», så skal jeg le hele veien til banken og sette inn penger til deg, om du finner en slik artikkel.

Jeg har dratt samme sketsj som Dean-Erik Andersen fremførte i Kristiansand, og har ikke tenkt å beklage. Sketsjen er morsom. Og nå ler jeg høyt bare ved tanken på den.

Jan Rune Holdhus
Artist, Stavanger.