Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

London Pub samarbeider med FRI Oslo og Akershus og Skeiv Verden om å forebygge diskriminering og trakassering på utestedet. Det var etter flere enkelthendelser på London Pub, senest overfallet mot transpersonen Mathilde Decaen 20. august, at FRI Oslo og Akershus (FRI OA) tok kontakt med utestedet for et dialogmøte. Leder Hans Heen Sikkeland i FRI OA er fornøyd med møtet, der også Skeiv Verden var representert etter FRI OA-initiativ.
–Mitt inntrykk er at London Pub tar enkelthendelsene på alvor. Vi snakket imidlertid mest generelt om diskriminering og seksuell trakassering på skeive utesteder, spesielt gjestene mellom. Vi ser et minoritetshierarki der transfobi og rasisme lever i beste velgående, sier Hans Heen Sikkeland til Blikk Nett.

For styremedlem Håvard B. Øvregård i Skeiv Verden er det soleklart at ingen skal oppleve diskriminering på skeive uteplasser.
–Diskriminering er en utfordring generelt på utesteder, og vi håper at de andre følger opp med tiltak på samme måte som London Pub nå gjør. Det er viktig at vi har en dialog med de skeive uteplassene og at de forplikter seg til å bli stadig bedre, sier Øvregård.

Hans Heen Sikkeland mener at også gjester på skeive utesteder har ansvar for et godt miljø.
–Utestedene må overholde skjenkereglene og sørge for at plassen er et trygt og godt sted å være. Men når det gjelder miljøet, må jo vi gjester også ta en del av ansvaret, påpeker han.

Kjønnsnøytrale toalettskilt
Blant de konkrete tiltakene som nå skal iverksettes er endring av toalettskiltene og kunnskapsdeling mellom FRI OA, Skeiv Verden og London Pub.
–Vi vil få mer innsikt i hvordan vaktholdet drives, og vi skal bidra med vår kunnskap i arbeidet. Et annet konkret tiltak er at toalettskiltene på London Pub blir kjønnsnøytrale. Det vil ikke løse problemene, men når et skilt danner grunnlaget for en konflikt, så er det fint at det endres på umiddelbart. At vi fortsatt kjønner toalettene er en uting og her er det viktig at våre skeive uteplasser gjør endringer umiddelbart slik som London Pub gjør nå, sier Sikkeland.

Det skal også bli enklere for gjester å si ifra om diskriminering og trakassering.
–Vi skal også se på måter å rapportere om enkelttilfeller, slik at vi kan få mer kunnskap om hva som foregår. Vi er jo avhengige av at folk sier ifra. Vi vil også se nærmere på visuelle løsninger som sender signaler om hvilke holdninger vi faktisk ønsker, opplyser Sikkeland og føyer til at det inngår i det kontinuerlige holdningsarbeidet som FRI OA driver på flere samfunnsarenaer.

Vil samarbeide
Styreleder og medeier i London Pub, Desta Selassie, og daglig leder Avni Fetisi samarbeider gjerne med FRI OA og Skeiv Verden mot diskriminering.
–Vi hadde et veldig bra møte, der vi diskuterte skeive utesteder generelt. Fremover vil vi samarbeide og gjøre alt vi kan for å unngå diskriminering, sier Desta Selassie til Blikk Nett.

Selassi og Fetisi bistår også politiet for å finne mannen som står bak overfallet på toalettet på London Pub.
–Vi tar hendelsen på alvor. Politiet skulle ha blitt tilkalt den kvelden, men denne gangen gikk det dessverre galt. Jeg har ikke fått snakket med alle som var på vakt. En av dem er fortsatt på ferie i USA, sier Fetisi og fortsetter:
–Hvis jeg hadde vært henne den kvelden, hadde jeg nok bedt om kontakt med daglig leder, eller sjefen til vakten.

–Men kanskje hun var i sjokk?
–Ja, men hvis det hadde vært meg, jeg er jo ute jeg også iblant, hvis jeg snakker med en servitør som ikke skjønner hva han skal gjøre, så ber jeg om å få snakke med sjefen, understreker Fetisi.

London Pub har ikke tatt kontakt med Mathilde Decaen etter overfallet 20. august. Decaen har slitt med ettervirkninger etter hendelsen og har vært sykemeldt fra jobben i snart to uker.