Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, lover en uke med både mangfold, moro og substans.

I år har festivalen Tromsø Arctic Pride satset ekstra hardt på de unge.
– Mye av identiteten til et menneske formes i ungdomsårene. Her i Tromsø syns vi også det er leit at så mange unge skeive flytter fra byen. Derfor er det viktig for oss å skape gode og trygge levevilkår også utenfor bomring 1, sier Stein Sebastian Fredriksen og legger til at dette nettopp kan oppnås gjennom synlighet og tilstedeværelse.

– I år skal vi også løfte frem og feire mangfoldet. Vi inviterer med oss resten av byen og har en rekke forskjellige arrangementer å by på. Vi kommer til å ha flere spennende foredrag og debatter – deriblant et foredrag som gir et dypdykk i skeiv nordnorsk historie, kunstutstillinger, filmvisninger, forskjellige fester og ikke minst paraden på lørdagen. Der forventer vi intet mindre enn et firedoblet oppmøte sammenlignet med fjoråret. I fjor deltok cirka 350 personer i paraden, i år håper vi på så mange som 1400!

Verdens nordligste Pride
Fredriksen er festivalsjef for andre året på rad og sier til Blikk nett at hans forventninger til årets festival er store.
– Jeg vil at det skal være en flott fest som inkluderer så mange som mulig. Jeg håper at det blir en fin anledning for folk til å bli kjent med hverandre og at den øvrige befolkningen blir med og feirer sammen med oss. Vi har invitert masse folk, så jeg gleder meg veldig nå, sier han.

I fjor snødde det horisontalt under paraden. For en tromsøværing er dette perfekte værforhold for en parade, mener Fredriksen.
– Verdens nordligste Pride byr også på nordlys. Det er det nok ingen andre slike festivaler som kan. Jeg tror flere tiltrekkes av det eksotiske ved å være til stede under Arctic Pride, legger han til.

Varmt lokalsamfunn
Ifølge Fredriksen har midlene til årets festival vært knappe, men han forsikrer om at det ikke vil legge en demper på stemningen. Festivalledelsen har samarbeidet godt med lokalsamfunnet og møtt masse velvilje på veien mot å skape en festival som alle kan være med på.
– Vi har hatt et fantastisk godt samarbeid med ungdomshuset Tvibit, hvor masse arrangementer og en svær ungdomsfest vil finne sted. Dette er et ledd i å skape noe som retter seg mer mot ungdom. Hvis du som ungdom opplever å finne støtte og trygghet i lokalsamfunnet, så vil du vokse opp som et tryggere individ og også møte andre mennesker med større respekt. Det er noe av det vi håper å oppnå med årets festival, sier han.

Fredriksen syns også det er stas at landsstyret i FRI kommer til Arctic Pride, og håper flere kan få oppleve Tromsø som den flotte og imøtekommende byen som han selv har hatt stor glede av de siste 20 årene.

– Jeg flyttet ikke opp hit med intensjoner om å bli, men 20 år senere er jeg nå fortsatt her. Jeg trives veldig godt. Folk er imøtekommende og har en sånn ”kom-inn-her-mentalitet” som er gjennomgående. Selv har jeg møtt lite drit i årene jeg har bodd her og jeg opplever takhøyden som stor. Nå håper jeg at årets festival kan gjøre takhøyden enda høyere, sier han.

Programmet i sin helhet finner du her: arcticpride.no