Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Næringslivsleder og rådgiver Henriette Grønn har reist til Washington for å bidra til at Hillary Clinton vinner presidentvalget.

Grønn har tidligere gått fra dør til dør for å kapre velgere. Nå i innspurten snakker hun med folk på kaffebarer og på gaten i stedet, fordi det oppleves mindre invaderende og mer effektivt.

Dedikert Hillary-fan
Business is Personal-gründeren Henriette Grønn er aktiv tilhenger av Hillary Clinton både på sosiale medier og gjennom sin personlige blogg, skjevtblikk.com. Næringslivslederen har mange ganger måttet svare på hvorfor hun er en såpass dedikert fan av Hillary.
– Jeg kunne sikkert skrevet en hel bok om hvorfor. Mange stusser på det eller synes jeg er gæren som er så dedikert. Derfor skrev jeg nylig blogginnlegget ”Kjærligheten til Hillary”. Det er en kjærlighetserklæring hvor jeg prøver å forklare hvorfor. Vi er ”stronger together” og ”love trumps hate”, som Hillary sier, sier Grønn, som forteller at stemningen i hovedstaden er spent de siste timene før valget.

Når hun går rundt i byen ser hun ikke noe valgmateriale. Det mest omtalte presidentvalget gjennom tidene er nærmest ikke mulig å legge merke til i landets hovedstad like før det braker løs.
– Det er som om det befinner seg en stor elefant i rommet som ingen snakker om. Det er helt surrealistisk. Hovedgrunnen er nok frykten for å stå frem, uansett kandidat, siden antipatien og følelsene er så sterke på begge sider. Jeg er den eneste jeg har sett med Hillary-button, og jeg er norsk! Samtidig er det hyppigste spørsmålet her i byen nå: ”har du stemt ennå?” Underliggende, pass på å stemme så vi sikrer Hillary seieren, fordi frykten for at Donald skal vinne er så sterk, sier hun.

”Love trumps hate”
Grønn frykter kraftige tilbakeslag for lhbt-bevegelsen dersom Trump vinner valget, og trekker frem vesensforskjellene mellom de to presidentkandidatene når det kommer til lhbt.
– Hillary er for ekteskap mellom to personer av samme kjønn, Donald er det ikke. De siste årene har Hillary vært udelt positiv til likestilling for lhbt-ere. Jeg siterer: ”No future generations of lgbt Americans should live in a country that doesn’t embrace their full and equal rights.

Kampanjeslagordet ”Love trumps hate” underbygger dette og skeive er en av Hillarys mest solide velgergrupper. Med Trump som president rykker vi tilbake til steinalderen. Det er et utenkelig scenario, sier hun. Grønn er klar på at hun ikke ville vært så fan av Hillary dersom hun ikke støttet lhbt-ere. Som lesbisk er det viktig at hennes kandidat anerkjenner en så viktig del av henne og hennes identitet.
– Jeg tror i praksis ikke jeg kunne stemt på eller fremmet en kandidat som diskriminerer homofile. Det er en grunn til at jeg eksempelvis aldri kunne stemt FrP slik partiet er i dag, selv om jeg har stor respekt for enkelte personer i partiet, sier hun.

Tror på seier
Næringslivslederen ser på det som veldig sannsynlig at Clinton vinner valget, i og med at hun lenge har ligget foran Trump med et gjennomsnitt på fire-fem prosentpoeng. I et normalt presidentvalg ville slike konsistente tall ses på som et klart tegn, mener hun.
– Nå er ikke dette valget normalt, fordi ingen skjønner hvordan Trump klarte å komme seg så langt i utgangspunktet. Folk stiller spørsmål ved sin egen dømmekraft og forståelse av hva som skjer. Det er forståelig, sier Grønn, som har tenkt å tilbringe selve valgkvelden med kjente og ukjente hos den norske ambassadøren i Washington.

– Når det er klart at Hillary vinner, er det ikke godt å si hvor natten ender. Ryktet er at Washington vil gå av hengslene og feire hemningsløst når Hillarys seier annonseres. Kanskje tar jeg helt av og drikker en alkoholenhet, sier hun.