Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Allerede som 14-åring oppdaget Jakob Oftebro Tom of Finlands ikoniske tegninger av hypermaskuline menn. Nå spiller han homo i filmen om den finske kunstneren.

– Hvem vil vel ikke se ut som en Tom of Finland-karakter? spør Jakob Oftebro.

Fredag 27. januar går Oftebro på rød løper på filmfestivalen i Gøteborg, der «Tom of Finland» har verdenspremière. Den finske filmen forteller historien om mannen bak homoikonet, Touko Laaksonen (1920-1991), som har betydd så mye for homofil frigjøring. Spillefilmen er regissert av Dome Karukoski og settes opp i Finland og Sverige.

Blikk Nett treffer Oftebro på Sentralen i Oslo før han flyr til København for hovedrollen i fantasyfilmen «Skammerens datter 2». Den travle skuespilleren nølte ikke med å takke ja til birollen som Laaksonens venn Jack.
– «Tom of Finland» forteller en viktig historie, og publikum vil forstå mannen bak tegningene bedre. Laaksonen var med i 2. verdenskrig og skjønte han var homo. På den tiden ble homofili sett på som en sykdom, hvor man kunne bli lobotomert og sterkt medisinert, påpeker Oftebro, som håper filmen også kommer til Norge.

Bryter homotabu
Laaksonen hentet inspirasjonen fra sine egne seksuelle erfaringer med tyske soldater. Også flere av Laaksonens venner var modeller.
– Ifølge regissøren sa Toms venner ”men jeg ser jo ikke sånn ut”. Da svarte han: “Men det er sånn jeg ser dere”, forteller Oftebro.

31-åringen tror «Tom of Finland» kan være med på å bryte homotabuet som han mener fortsatt eksisterer, også i Norge.
– Retten til å gifte seg i kirken burde være en selvfølge i dagens samfunn. Men også de som vokser opp i 2017 har fordommer. «Skam» betyr mye. Venner på min alder som først kommer ut nå skulle ønske at de hadde sett serien i oppveksten.

Oftebro kjente godt til Tom of Finland fra før. Som tenåring likte han å bla i kunstbøker i bokhandlere og la merke til «The Art of Pleasure» fra Taschen forlag.
– Tegningene er rå, vakre og dritsexy. De er en iscenesettelse av maskulinitet, noen av de ganske eksplisitte.

Tom of Finland er for lengst blitt ikonisk med egen kleskolleksjon, sengetøy, duft og til og med kaffe. Samtidig med filmen har en egen musikal om kunstneren première i Finland.
– I Helsinki ser du stickers, posters og kalendere av Tom of Finland hvor du enn snur deg. Omtrent som Skrik her i Norge.

Borrelås og buzz
Nordmannen nikoste seg på innspillingene i LA, der en skokk med finner hadde fløyet over atlanterhavet for å være statister.
– Stemningen på filmsettet var gøy, en sånn type buzz har jeg ikke opplevd før.

Selv om han spilte homo for første gang, forberedte Oftebro seg ikke spesielt på den delen av rollen.
– Å kysse en annen mann var det minste problemet, da var det verre med todagers-skjegget, forteller han med et flir.
– ?!
– Ja, borrelås! skyter Blikks fotograf inn og fniser sammen med skuespilleren.

Idet fotografen pakker ut en Tom of Finland-plakat, ler Oftebro smårått i skjegget.
– Stiller du opp på fotosession med Tom?
– Ja, selvfølgelig, det blir morsomt!

Les resten av intervjuet i Blikks marsnummer, der Oftebro forteller om mancrush og tenåringsangst.