– Kampen er ikke over

– Det har vært en ørkenvandring for utrolig mange mennesker.

Publisert

– Dette handler om livet mitt og om at min kjærlighet nå er likeverdig i kirken, sier Gard Realf Sandaker-Nilsen, leder i Åpen folkekirke.

Et stort flertall i Kirkemøtet vedtok 30. januar en ny vigselsliturgi som ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke. 83 av Kirkemøtets 112 tilstedeværende representanter stemte for det historiske vedtaket. Den nye liturgien kan benyttes allerede fra 1. februar og kommer i tillegg til den vigselsliturgien som ble vedtatt i 2003.

Leder i Åpen folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nilsen, sier i en kommentar til Blikk Nett at det føles fantastisk å ha kommet i mål med kampen.

– Det har vært en utrolig lang kamp og en ørkenvandring for utrolig mange mennesker. Det å være så heldig å få være blant de som går over målstreken er stort, sier Sandaker-Nilsen til Blikk Nett.

Vedtaket på Kirkemøtet 30. januar var en stor seier for Åpen folkekirke.

– Det er en viktig seier for de 300 000 velgerne som stemte på Åpen folkekirke. Takket være alles innsats, er vi endelig i mål, sier Sandaker-Nilsen og legger til at seieren også oppleves som personlig.

– Det er klart at det har vært slitsomt. Dette handler om livet mitt og om at min kjærlighet nå er likeverdig i kirken. Anerkjennelsen Den norske kirke har gitt i dag til alle de som ikke er heterofile kan bare beskrives som helbredelse og som en oppreisning.

Det har allerede kommet negative reaksjoner på Kirkemøtets vedtak. Prest Øyvind Benestad, som star bak stiftelsen MorFarBarn, som har jobbet aktivt mot likekjønnet ekteskap, har meldt seg ut av Den norske kirke i protest. Sogneprest Helge Standal i Sykkylven slutter i jobben etter at Kirkemøtet vedtok ny vigselsliturgi.

– At det kommer slike reaksjoner er ikke overraskende. Men at noen føler for å melde seg ut av Den norske kirke på grunn av dette vedtaket er beklagelig. Men så er det viktig å huske på at det er et flertall som tok denne avgjørelsen

En viktig seier

FRI Midt-Norge og Åpen Folkekirke arrangerte mandag kveld en høytidelig markering av Kirkemøtet i Trondheims vedtak om liturgi for likekjønnede par. Markeringen fant sted på Jacobsen og Svart i Trondheim.

FRI-leder Ingvil Endestad og leder av Kirkerådet i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum holdt taler. Kirkemøtet og andre aktuelle aktører var invitert til å delta og det var selvsagt seremoniell oppskjæring av bryllupskake.

FRI-leder Ingvild Endestad mener dagens vedtak på Kirkemøtet var en seier.

– Dagen i dag er først og fremst en viktig seier for anerkjennelsen av at kjærlighet ikke kjenner kjønn. Det er også en etterlengtet beskjed fra kirken om å slutte med den diskriminerende praksisen man har hatt mot homofile.

At det er en gledens dag er hevet over en hver tvil mener Endestad.

– Men likevel må vi ikke glemme at det fortsatt er kamper som må tas for å oppnå full likestilling i kirken.

At enkelte i kirken protesterer og melder seg ut av Den norske kirke er ikke det som opptar Endestad i dag.

– Det er frivillig å være medlem i Den norske kirke. Å være uenig i et vedtak er også fullt lovlig. Men viktigere er alle de homofile og lesbiske som ikke har følt seg velkommen i Den norske kirke. De får nå en plass, avslutter Ingvild Endestad.

Powered by Labrador CMS