Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tidligere presidentkandidat Mike Huckabee, som besøker Oslo i mars, har en lang og homofob historie.

Mike Huckabee var Arkansas 44. guvernør, fra 1996 til 2007. Huckabee er mest kjent som presidentkandidat i 2008 og 2016, da han deltok i den republikanske nominasjonskampen i USA. Han har hatt et TV-program på Fox News i over seks år og har gitt ut 12 bøker.

Huckabee kommer til Oslo for å motta Kåre Kristiansens Minnepris 2017 på avslutningssesjonen under Oslo Symposium. Komiteen bak minneprisen begrunner prisen slik:
«Gjennom et liv i tjeneste som pastor og politiker, har Mike Huckabee vært en usvikelig venn av Israel. Han har vist mot og integritet, og vært en kunnskapsrik og veltalende forsvarer av det jødiske folk og deres stat Israel. Han har ført et stort antall pilgrimer til Israel gjennom arrangerte turer, siden 1981, og fortsetter å gjøre det. I sitt politiske virke har Mike Huckabee vært en prinsippfast kristen ideolog. Han er en statsmann som representerer sannhet og hederlighet, og hans liv og tjeneste er et vitnesbyrd om hans kristne tro.»

Men Huckabee har også en lang historie som motstander av lhbt-rettigheter.

Twitterstorm
4. februar i år havnet Huckabee i en Twitterstorm da han langet ut mot Senatets minoritetsleder Chuck Schumer etter at Schumer kritiserte president Trumps innreiseforbud.
«Breaking news from Hollywood! Sen. Chuck Schumer cast in lead role for remake of Boys Don’t Cry.» skrev Huckabee.

Filmen Huckabee hinter til er «Boys Don’t Cry» (1999), en Oscar-vinnende film om Brandon Teena, en 20-årige transmann som ble voldtatt og drept en vinterdag i 1993, fordi han levde sitt liv som han følte seg – som en mann.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Den skeive tegneserieskaperen Cameron Esposito slo tilbake mot Huckabee og oppfordret sine Twitter-følgere til å gi økonomisk støtte til en hjelpetjeneste for transpersoner.
«Cool that u’d highlight LGBT folks’ need for anti-hate legislation… let’s turn a heartless joke into a heartfelt action & donate to Translifeline in Brandon Teena’s memory. I am! We won’t be divided by awful jokes or awful laws! Donate now, pals.»

I løpet av kort tid kunnet Trans Lifeline melde at de hadde fått inn over 200 000 kroner i gaver.

Blant de som støttet oppfordringen fra Cameron Esposito er Tegan and Sara som postet oppfordringen til sine Twitter-følgere.

Ville isolere hivpositive
Mike Huckabee har vært en aktiv motstander av lhbt-rettigheter siden starten på 90-tallet da han fikk mye oppmerksomhet for å hevde at man bør «isolere hivpositive» og at hiv og aids-forskning mottok en «uforholdsmessig andel offentlige tilskudd.»

Huckabee har siden forsøkt å ta avstand fra disse uttalelsene, men holdningen til lhbt-rettigheter har han holdt ved like.

«Må stilles for riksrett»
Huckabee mener ekteskap er mellom en mann og en kvinne og er motstander av sammekjønnsekteskap og partnerskapslov. Han forbød likekjønnsekteskap i Arkansas i 2007, men hevdet på samme tid at man må respektere homofile par. Han har uttalt at adopsjon av barn bør være til barnets beste og er mot homofiles rett til å adoptere. Han har også uttalt at dommere som stemmer for likekjønnsekteskap må stilles for riksrett.

I 1992 uttalte Huckabee i et intervju med The Politico: «Jeg føler at homoseksualitet er et avvik, at det er unaturlig og en syndig livsstil. Vi nå at det også kan utgjøre en helsemessig fare.» Han sto inne for uttalelsene også i 2007 da han ble spurt om homoseksualitet er en synd.
«Vel, jeg tror det er det, på samme måte som at løgn er en synd og å stjele er en synd.»

I et intervju med GQ Magazine i 2007 hevdet han at likekjønnsekteskap var et luftslott. «Det har aldri funnets en sivilisasjon hvor man har omdefinert hva ekteskap og familie betyr, for så å overleve.»

Støtter omstridt terapi
I april 2010 under en tale til journaliststudenter ved College of New Jersey, uttalte Huckabee at legalisering av likekjønnsekteskap «vil være som å si, ”vel, det er mange som liker å bruke narkotika, så la oss sørge for at de som vil bruke narkotika får det. Det finnes også mennesker som er for incest, så da må vi tilrettelegge for dem også. Det finnes mennesker som tror på polygami. Skal vi tilrettelegge for dem også?»

Huckabee har argumentert mot lokale instrukser og bestemmelser som skal beskytte lhbt-personer mot diskriminering.

Han har støttet behandlingsformer og terapi som hevder å kunne kurere unge homofile – terapi som i mange tilfeller har ført til at ungdom tar sitt eget liv.

«Heterofiles likegyldighet»
I 2015 kunne det virke som om Huckabee hadde endret standpunkt. I boka «God, Guns, Grits, and Gravy» skriver Huckabee: «Påstanden om at likekjønnsekteskap bryter ned samfunnet er en grov overdrivelse.»

Huckabee dedikerer et helt kapittel til likekjønnsekteskap, og krydrer det med sine bibelske referanser. Men når han skriver om frykten for ekteskapets fremtid som institusjon, så er det ikke lhbt-personer han sikter på.
«Ekteskapet som institusjon er ikke truet av likekjønnspar, men av heteroseksuelles økende likegyldighet.»

Men det kapittelet har ikke gjort Huckabee til en forkjemper for lhbt-rettigheter. I et intervju med CNNs State of the Union i 2015 sammenlignet han homofile med bruk av alkohol og å banne.
«Jeg kan ha venner som ikke fører samme livsstil som meg selv. Jeg snur ikke ryggen til folk bare fordi de har et annet syn enn hva jeg har,» uttalte Huckabee. Like fullt er han en aktiv motstander av lhbt-rettigheter.

Monsen om radikal kjønnsideologi
Oslo Symposium får også besøk av statsråd Sylvi Listhaug (FrP) og Carl I. Hagen (FrP). Nina Karin Monsen skal tale under Oslo Symposium. Monsen skal ifølge Norge IDAG, som er samarbeidspartner med Oslo Symposium, snakke om «utviklingen i den radikale kjønnsideologien.»

TV Visjon Norges Jan Hanvold har også meldt sin ankomst. Det samme har Selbekk, redaktør av avisa Dagen, samt Finn Jarle Sæle og Anita Apelthun Sæle, begge fra Norge IDAG.
Leder av organisasjonen Kristenfolket, Bjarte Ystebø er også på listen over talere. Ystebø skapte furore i 2009 da han raste mot barne-tv programmet «Krem Nasjonal» på NRK som viste en video der programleder Erik Solbakken kysser mennesker av begge kjønn på munnen.

KrF-leder Knut Arild Hareide og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal også holde innlegg under Oslo Symposium.

Ukritisk stemmesanking
Ingvild Endestad, leder av FRI, er kritisk til Mike Huckabees besøk i Oslo.
– Jeg synes det er forkastelig at man gir en pris til en menneskefiendtlig politiker som Huckabee. Jeg er også kritisk til at man på denne måten feirer et menneske som har til hensikt å begrense andre menneskers liv og rettigheter.

Endestad mener det også er kritikkverdig at politikere som KrF-leder Knut Arild Hareide og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stiller opp på Oslo Symposium.
– Det er en ukritisk velgerferd for å sanke stemmer i et miljø med menneskefiendtlige holdninger. Hvis politikerne bruker den plattformen de nå får til å snakke dette miljøet etter munnen, så er det høyst kritikkverdig. Jeg forventer at politikerne utfordrer ideene til de som deltar på Oslo Symposium, sier Ingvild Endestad til Blikk Nett.

Oslo Symposium 2017 går av stabelen i Oslo Kongressenter 3. og 4. mars.