Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kunstner Synnøve Sizou G. Wetten står bak kunstutstillingen «Trans (Gender) Tweens Teens» som åpnet på Buskerud Kunstsenter 1. mars.

Utstillingen består blant annet av en maleriserie på 14 malerier og en monter med tekster av forfatter Kristin Fridtun. Tematikken kretser rundt barn og unge tenåringer med fokus på kjønnsidentitet og foranderlighet.

Mellom barn og ungdom
– Det er det skjøre stadiet mellom barn og ungdom jeg tematiserer i denne kunstutstillingen. Jeg belyser tematikken gjennom poetiske og meditative tilnærminger, sier kunstner Synnøve Wetten til Blikk Nett.

Sentralt i utstillingen står også et fotografi av Nicole og Jonas Maines, et enegget tvillingpar der den ene er i en kjønnsbekreftende prosess. Fotografiet av Nicole og Jonas åpner opp for tankevekkende perspektiver. Nicole er i dag 20 år og transaktivist. En TED-talk med Nicole fra Youtube inngår også i utstillingen, forteller Wetten.

– Den figurative maleriserien portretterer transbarn- og -ungdom, og fungerer som et utgangspunkt for utstillingen. Foto, video og tekstmateriale flettes inn for å synliggjøre ulike innganger til det komplekse temaet, sier hun.

 Utfordrer identitetsroller
Synnøve Wetten er utdannet ved Konsthögskolan i Malmö og Akademie fur Bildende Kunst i Wien, og har tidligere stilt ut på institusjoner som Museet for samtidskunst, Nasjonalmuseet, Kunstnernes Hus, Kunsthall Oslo og Sørlandets Kunstmuseum. Transtematikk har hun allerede rukket å jobbe med som kunstner i 12 år, og det var under studieoppholdet i Sverige at engasjementet for trans vokste frem.

– I Sverige er det helt annet samfunns- og språkklima for kjønn og transtematikk. Oppholdet i Sverige ga meg et sterkt behov for å bidra. Som kunstner er jeg opptatt av å utfordre identitetsroller. Denne maleriserien er nok likevel det første dypdykket jeg har gjort i transbarn og det ikke-binære, sier hun. Wetten forteller at hun har jobbet spesielt med blikkene til barna/tenåringene på maleriene, og at hun bevisst har gått inn for å gi dem «Mona Lisa-blikk.»

– Jeg har jobbet med å gi dem blikk som du suges inn i. Det er noe med det at det skapes en forståelse av den andre når man ser hverandre i øynene, sier hun.

Bort med begrepene
Kunstneren håper hun kan gi folk en meditativ og poetisk tilnærming til menneskene gjennom den nye kunstutstillingen sin.
– Bildet av Nicole og Jonas kickstartet hele utstillingen, som begynte å ta form for to år siden. Målet mitt er å nå ut bredt og jeg syns det er spennende å gjøre dette i Buskerud. Med det når jeg et helt annet publikum, sier hun. Wetten håper at vi en gang i nær fremtid kan kvitte oss med begrepene cis, trans, homo og hetero.

– Da jeg selv var tenåring så visste jeg at jeg verken identifiserte meg som gutt eller jente, at jeg ikke passet inn i noen av båsene. Jeg tror på en verden hvor båsene og begrepene rundt lhbt kan oppløses. Jeg er fremtidsoptimist, sier Synnøve Wetten.

Nicole og Jonas. Foto: Synnøve Sizou G. Wetten.