Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stadig flere får påvist den seksuelt overførbare infeksjonen gonoré.

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte i dag en oversikt over gonoré- og syfilissituasjonen i Norge med tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

I 2016 ble det meldt 1096 gonorétilfeller i Norge mot 851 tilfeller i 2015. FHI peker på at det også i Sverige og Danmark registreres en kraftig økning av gonoré, og frykter at dette kan bety starten på en mer omfattende spredning i Norge.

Enklere å teste seg for gonoré
Det finnes i dag tester for gonoré til hjemmebruk, som innebærer at man tar prøven på egenhånd for deretter å sende inn prøven – man vil kun trenge å gå til legen om man behøver behandling.

Helseutvalget, som har jobbet med forebygging av hiv, gonoré og andre seksuelt overførbare infeksjoner i mer enn 30 år, vil nå tilby slike hjemmetester via sitt lavterskeltilbud Sjekkpunkt.
– Vi i Helseutvalget jobber nå sammen med Olafiaklinikken for å gjøre hjemmetestene for gonoré tilgjengelige for våre målgrupper, og vi håper å ha dette klart allerede i april, sier Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget.

Angeltvedt mener det er flere fordeler med slike tester for gonoré i en tid da stadig flere smittes.
– Å kunne teste seg på egenhånd kan senke terskelen for å ta en test, og gjøre at man får behandling tidligere samtidig som det blir mindre sannsynlig at man smitter andre. Fordi mange er smittet uten å selv vite det, er det viktig at flere får tatt en slik test.

Folkehelseinstituttets oversikt viser at av de 876 mennene som ble smittet med gonoré i 2016, var 598 smittet homoseksuelt. Økningen av gonoré i 2016 ses særlig i Oslo og Akershus, som til sammen står for 763 av de totalt 1096 registrerte tilfellene. Det ble i 2016 også meldt inn 188 tilfeller av syfilis mot 172 tilfeller i 2015, og Folkehelseinstituttet melder at det er 40 år siden sist et så høyt tall ble registrert.

Helseutvalget.no: Fem tegn på at du bør teste deg for gonoré.