Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Norsk Litteraturfestival på Lillehammer er spekket med skeive godbiter. På progammet 30. mai til 4. juni står høytlesning, musikk, film og debatter.

Laxmi, Andrew McMillan, Madame Nielsen, Ida Birkvad, Iman Al-Ghafari og Jude Dibia er blant de skeive medvirkende på festivalen.

Laxminarayen Tripathi, også kjent som Laxmi, samtaler med Mira Beckstrøm Laurantzon på festivalen. Laxmi ble født i Mumbai i 1979. I selvbiografien «Me Laxmi, Me Hijra», forteller hun historien om hvordan hun ble en hijra, og en del av en gammel indisk tradisjon hvor menn, som identifiserer seg som kvinner, lever sammen. Hun er i dag forfatter og aktivist, men veien dit har ikke vært enkel.

Andrew McMillan er en ung homofil britisk mann, han skriver om denne virkeligheten og er en del av en tradisjon som de siste hundre årene har vært et viktig talerør for den mannlige delen av den skeive bevegelsen. Han samtaler med programleder Ane Dorthe Lunås , den indiske forfatteren Tishani Doshi (The Girls are coming out of the woods) og den tamilske poeten og prosaforfatteren Salma.

På Hagefesten på Nansenskolen spiller danske Madame Nielsen, som også er aktuell med boka «Det høyeste vesen». Nielsen leser høyt på torsdagslunsjen i Søndre Park, der også den svenske forfatteren Anna Ahlund gir noen smakebiter fra «Bare du» om sekstenåringen John som blir forelsket i Frank).

Filmen «Fire»
Da filmen «Fire» først ble vist i India på nittitallet, skapte den en god del oppstyr. Ikke bare fordi den forteller historien om et lesbisk forhold, men fordi det foregår i en indisk-muslimsk familie. Siden den gang har filmen blitt en klassiker for den skeive befolkningen i India, på tross av sensur.

Som introduksjon til filmen forklarer Sør-Asia-viter Ida Roland Birkvad hvordan dette banebrytende verket fungerer i en del av verden hvor det å leve ut sin homoseksualitet er et sterkt tabu. Birkvad er forskningsassistent ved PRIO. Hun arbeider med prosjekter som omhandler sørasiatisk politikk, minoritetsspørsmål, samt ikke vestlig, feministisk og skeiv politisk teori.

Litteratur som våpen
Birkvad leder også samtalen om litteratur som våpen. Alle som har stått frem som homofile eller transperson har sin egen historie. Ofte er denne typen opplevelser kompliserte å fortelle om, og når de attpåtil utspiller seg i en kultur hvor mennesker er skilt langs sosiale, rasemessige og kjønnslige linjer, kan det være livsfarlig å være den du er. Det å likevel fortelle sin historie på tross av fare har historisk vist seg å hjelpe. Panelet består av Iman Al-Ghafari (Syria), Ahmed Mohamed (Somalia), Jude Dibia (Nigeria) og Andrew McMillan (Storbritannia).

Litteraturfestivalen samarbeider med PEN International og ICORN om temaet «Hva kan internasjonale institusjoner og regjeringer gjøre for å styrke sikkerheten til forfattere, kunstnere og kulturaktører, og støtte deres arbeid i en voksende humanitær krise» Er beskyttelsesbehovet for forfattere og kunstnere forskjellig fra andre menneskerettighetsforkjemperes?

Forfattere og kunstnere står overfor skjerpede restriksjoner og økende sikkerhetsrisiko. Aldri før har så mange vært på flukt fra konflikt og forfølgelse, samtidig som det er knapphet på trygge og lovlige veier til sikkerhet. FNs juridiske rammeverk makter ikke å gi beskyttelse til dem som trenger det, og FNs menneskerettighetsråd er overbelastet og mangler ressurser til å møte den økte globale flykningestrømmen.

Poesislam
Den lesbiske musikeren og programlederen Heidi Marie Vestrheim leder mesterskapet i poesislam, en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word. Deltakerne bedømmes både på bakgrunn av teksten de fremfører og måten de fremfører den på. Publikum er jury. Deltagere: Norge: Evelyn Rasmussen Osazuwa, Sverige: Agnes Török og Danmark: Lasse Nyholm Jensen.

Se hele programmet på Litteraturfestivalen.