Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Øyafestivalen slapp nylig tre nye navn til årets festival – og alle er queer!

Duoen PWR BTTM får følge av UMFANG og Volvox fra kollektivet Discwoman når Øyafestivalen åpner portene på Tøyen senere i sommer. Alle tre har ideologisk forankring i queerkulturen, og tar sikte på å skape og utvide rommet for kjønn, identitet og legning som faller utenom den såkalte normen – det være seg på første rad på rockekonsert eller på dansegulvet til en svett klubb – gjennom musikkens transformative kraft.

Fra før har Øya skeive navn som Nils Bech, The xx, Perfume Genius, Jenny Hval og Young M.A. på plakaten – og med de tre nye navnene er årets festival den skeiveste noensinne.

Bottom Pride!
PWR BTTM fra USA spiller på Øya lørdag 12. august. Ben Hopkins (gitar, vokal) og Liv Bruce (trommer, vokal) møttes og startet duoen PWR BTTM da de studerte henholdsvis teater og dans på Bard College. Sammen spiller de så bråkete og dynamisk garasjerock som duoformatet tillater, ikke helt ulikt oppsettet til for eksempel The Black Keys eller The White Stripes.

Men der sjangertilnærmingen er noenlunde konvensjonell, er utførelsen alt annet enn. Det kommende albumet har fått tittelen «Pageant,» etter duoens forkjærlighet for high-femme, drag og glitter, kjønn og identitet. Dette er også tematikk i tekstene. Hopkins og Bruce gjør det personlige politisk – og omvendt – når de tar opp moderne dating og maktbalansen i forhold, hvordan man kan takle motbøren man møter bare ved å være seg selv, eller gir opplæring i den nye begrepsbruken rundt kjønn og seksualitet, alltid formidlet med mye humor.

Hittil i år har PWR BTTM sluppet tre singler; «Big Beautiful Day», «Answer My Text» og «LOL», som alle blir å finne på «Pageant,» som slippes 12. mai.

Discwoman-spesial
Onsdag 9. august byr Øya på dj-sett med UMFANG (USA) på Hi-Fi Klubben. UMFANG er Emma Burgess-Olson, en av grunnleggerne av Discwoman, et kollektiv og bookingbyrå som fremmer mangfold ved å fokusere spesielt på kvinner, transpersoner, og andre utøvere av elektronisk musikk som på forskjellige måter utfordrer samfunnets tokjønnsnorm.
Som UMFANG er Burgess-OIson kjent for amorfe, polyrytmiske produksjoner og harde technosett, nå og da med avstikkere innom klassisk house.

VOLVOX (USA) stiller også med dj-sett onsdag 9. august. VOLVOX er Ariana Poletti, født i Brasil, oppvokst i Buffalo, sentral i ravemiljøet i Boston det forrige tiåret – har vært aktiv dj siden 2006, og var den første som ble tilbudt kontrakt av Discwoman etter hun til stadighet møtte gjengen rundt om på klubber i New York. VOLVOX jobber i likhet med UMFANG for at dansegulvet skal være en trygg og inkluderende arena for folk av alle kjønn og hudfarger, og vil bringe sjangeren tilbake til det politiske og frigjørende potensialet den opprinnelig hadde. Hun har også et fast konsept på før nevnte Bossa Nova Civic Club, det acid house-orienterte og ifølge rapportene elleville Jack Dept. NYC, og står dessuten bak Unter, klubben som tilfredsstiller alle dine rave-behov sammenhengende fra fredag kveld til søndag morgen.

Dansbart er et ord som går igjen i omtaler av settene hennes, som gjerne inkluderer både stram techno og groovy acid og ofte tar uventede vendinger. Før Volvox og UMFANG tar turen til Øyafestivalen, skal de blant annet spille back-to-back på festivalen Dekmantel.

Se dokumentar om Discwoman

Volvox Boiler Room NYC