Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Nyheten om arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia kom 1. april. Over en måned etter avsløringene er situasjonen for ofrene uforandret, og journalister i den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta, som brakte nyheten ut i verden, opplever også å bli truet – og flere har gått i skjul.

Flere nyhetsmedier har publisert intervjuer med menn som har opplevd å bli arrestert og torturert i de «hemmelige» interneringsleirene i Tsjetsjenia. Amnesty International Norge har bekreftet at interneringsleirene eksisterer.
– Amnesty har hatt samtaler med noen av mennene som har vært arrestert og vi har fått bekreftet historiene om overgrep og tortur, sa Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, til Blikk Nett på FRI og Den norske Helsingforskomités markering ved Russlands ambassade i Oslo 28. april.

Utenriksminister Børge Brende kom  med en uttalelse om situasjonen i Tsjetsjenia 12. april.
– Jeg er svært bekymret over rapporter om vilkårlige arrestasjoner, tortur og drap av seksuelle minoriteter i Tsjetsjenia. Det er viktig at dette undersøkes grundig og det er positivt at den russiske presidentens MR-rådgiver Fedotov har sagt at de vil granske påstandene, sa Brende til Blikk Nett.

Siden har det vært stille fra norske myndigheter – til tross for press fra både FRI og Amnesty International Norge.

Angela Merkel på banen
Tysklands forbundskansler Angela Merkel besøkte Russland 2. mai, som er det første besøket siden 2015, og møtte president Vladimir Putin. I sin samtale med Putin tok Merkel opp situasjonen i Tsjetsjenia og oppfordret Putin til å bruke sin innflytelse til å garantere at rettighetene til minoriteter ble ivaretatt. Merkel viste til rapporter hun hadde fått om overgrep på homofile, spesielt i Tsjetsjenia.

Angela Merkel er dermed den første og eneste verdenslederen som tar opp overgrepene, torturen og drapene som er ment å eliminere alle homofile og bifile menn i den russiske republikken innen 26. mai, som markerer Ramadan, den islamske fastemåneden.

USAs president Donald Trump har ikke tatt opp situasjonen i Tsjetsjenia. Det har heller ikke europeiske ledere, som Erna Solberg – til tross for at Høyres lhbt-nettverk Åpne Høyre har reagert.

Markering 5. mai
Fredag 5. mai arrangerer FRI og Den norske Helsingforskomité nok en markering utenfor Russlands ambassade i Oslo.
– Vi må fortsette å legge press på russiske myndigheter for å sørge for at slike overgrep ikke skjer. Derfor aksjoneres det på fredag over hele verden. Vi vil si fra om at vi er mange som følger med og kommer til å fortsette å følge med til vi vet at folk er trygge, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.

FRI og Den norske Helsingforskomité krever også at Russland må ivareta sine internasjonale forpliktelser for å verne ytrings- og forsamlingsfrihet. De siste dagene har organisasjonene fått flere meldinger om at myndighetene griper inn overfor offentlige markeringer, som 1. maimarkering til støtte for LHBTI i Tsjetsjenia i St. Petersburg og en rekke andre protester over hele landet. Blant annet ble Igor Kochetkov, styremedlem i organisasjonen som jobber med evakuering av tsjetsjenske ofre, det russiske LHBT-nettverket, anholdt i 24 timer.

– Journalister og menneskerettighetsforkjempere blir truet, anholdt og banket opp i Russland. Vi er svært bekymret for at russiske myndigheter heller enn å ta ansvar for den dramatiske situasjonen det meldes om i Tsjetsjenia velger å bruke makt overfor et presset sivilsamfunn som ber om menneskerettigheter, demokrati og sikkerhet for sårbare grupper, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland.

Info: Markering utenfor Russlands ambassade