Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

For et drøyt halvår siden sto Noman Mubashir fram som homofil i VG. Tiden etterpå har ikke vært så veldig annerledes for NRK-programlederen, rent bortsett fra at han har begynt å venne seg til en tilværelse hvor han slipper å skjule seg selv. En tilværelse hvor han slipper å sno seg finurlig unna medienes spørsmål om kjærligheten, og å smugle kjæresten inn og ut av bakdører på premierer.

– Forandringen på det halvåret er egentlig ikke så stor, men likevel lever jeg et annet liv. Jeg har gått fra å tenke at «dette skal aldri ut i media» til å angre på at jeg ikke kom ut tidligere. Men jeg var i en særstilling da jeg havnet foran kamera som 23-åring i 1998. Jeg hadde ingen som var som meg, ingen å speile meg i, sier Noman Mubashir.

Noman Mubashir. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Løy for seg selv
Det var omtrent på den tiden han havnet foran kamera at han også begynte å dra på det skeive utestedet Castro, som nå heter Elsker. Mubashir ønsket seg veldig en guttekjæreste. Likevel forsøkte han iherdig å forelske seg i jenter og hadde flere jentekjærester fram til midten av tjueårene, men det fungerte aldri.
– Jeg løy til meg selv … Mange pakistanske homofile menn bare kapitulerer og gifter seg med ei dame. Stakkars damer, sier jeg bare. De kulturelle kravene er så store. Da jeg kom ut av skapet var det mange homofile muslimer som tok kontakt med meg og ga meg støtte. Mange av dem var i skapet. Dessverre er det også en del som tar livet av seg. Selvmordsstatistikken blant homofile menn generelt bekymrer meg, sier han.

Døra på gløtt
Nå er det sju år siden Noman Mubashir traff samboeren Frode. De sju årene har Frode ventet tålmodig på at Mubashir skulle komme ut.
– Kjæresten min spurte meg direkte hvor lenge jeg hadde tenkt å leve skjult, og da jeg var på nippet til å fylle 40, sa ei venninne til meg at «nå som du fyller 40, Noman, så blåser du i omgivelsene dine.» Jeg ville ikke lyve til meg selv resten av livet heller, sier Mubashir.

Noman Mubashir. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Samtidig stiller han spørsmål ved hele komme-ut-konseptet.
– Ja, jeg kom riktignok ikke ut overfor norske medier før i fjor høst, men allerede julen 2014 la jeg ut et bilde av kjæresten og meg på Instagram. Jeg åpnet døra litt på gløtt og tenkte: Er det nødvendig å komme skrikende ut av skapet? Trenger vi fortsatt det i dag? Jeg skulle ønske vi hadde kommet lenger enn å dele mennesker inn i forskjellige filer på grunn av seksualitet, forklarer han.

Frykt og selvforakt
Det var en kombinasjon av respekten for foreldrene og det at han alltid har tatt for mye hensyn til andre, som gjorde at Mubashir brukte så lang tid på å komme ut. Akkurat det angrer han på i dag.
– For min egen skyld skulle jeg ønske at jeg kom ut mye tidligere. Jeg har tatt altfor mye hensyn til folk rundt meg, sier han.

I tillegg til reaksjonen fra foreldrene, fryktet Mubashir også det ukjente og å bli stående alene.
– Nå ser jeg at jeg hadde sluppet unna mye selvforakt og selvdestruktive mønstre om jeg hadde kommet ut tidligere. Det hjalp ikke at jeg gikk rundt og visste at nesten alle visste, sier Mubashir.

Les hele intervjuet med Noman Mubashir i magasinet Blikk.