Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

København har fått verdens første permanente regnbueflagg, rett ved siden av Rådhuset i den danske hovedstaden. Flagget skal ære det danske lhbtq-miljøet og feire kjærligheten og mangfoldet.

– Vi er utrolig glade for å ha reist en flaggstang midt i København, der regnbueflagget vil flagre permanent. Den viser styrken i vårt samlede miljø. Og vi er henrykte over at København igjen viser at mangfold og likestilling er sterkt etablerte verdier i vår by, sier Lars Henriksen, leder i Copenhagen Pride.

Da Københavns byråd stemte for å reise flaggstangen og heise regnbueflagget, samlet Copenhagen Pride inn nok penger på mindre enn 24 timer, noe som viser hvor dedikerte det skeive miljøet i Danmark er. Men Henriksen insisterer at flagget like mye er en påminnelse om den skeive kampen som en feiring av lhbtq-miljøet.

– Vi er vitne til en forferdelig forfølgelse av lhbtq i Tsjetsjenia. Vi ser et økt press mot skeives rettigheter rundt omkring i verden. Regnbueflagget vil daglig minne oss om lhbtq-kampen og barrierer som skeive møter.

Regnbueflagget skal vaie over Regnbuepladsen, som ligger rett ved siden av Rådhuspladsen i København. Regnbuepladsen fikk sitt navn i 2014 for å feire 25-årsjubileet for Danmarks partnerskapslov, den første av sitt slag i verden.

– I mange år har Danmark vært en forkjemper for lhbt-rettigheter og verdens første partnerskap ble inngått i København Rådhus. Men vår kamp for like rettigheter er ikke over, verken i Danmark eller internasjonalt. Regnbueflagget vil markere våre historiske seire, mens det minner oss om kamper som fortsatt skal kjempes, sier Morten Kabell, Københavns miljøbyråd, som også deltok i reisingen av flaggstangen og regnbueflagget.

København har søkt om å få være vertsby for både WorldPride og EuroGames i 2021, noe den danske regjeringen støtter helhjertet opp om.