Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Harald M. Stoltenbergs bok «Sverre Skrot og Ingenting» ble gitt ut på Pitch forlag i slutten av april og handler om skrotsamleren Sverre som bor sammen med moren sin på toppen av en skrothaug. Sverre Skrots store kjærlighet i livet heter Ingenting og er en mann med fotballhode.

– Sverre elsker å samle og lage ting av skrot. Dessverre er moren hans en masekråke hvis eneste mål i livet er at Sverre skal giftes bort til ei dame som kan rydde opp og danse flamenco, sier Harald Maxmillian Stoltenberg til Blikk nett.

Moren til Sverre er så besatt av tanken på at han skal finne seg ei dame at hun vil ta med seg ei dame hjem til ham fra Sydenferie. Da får Sverre helt bakoversveis og bestemmer seg for å bygge ei dame av skrot.
– Men så er det bare det at når han er ferdig, så ser han at han har bygd en mann og ikke ei dame! Mannen heter Ingenting og har fotballhode, sier Stoltenberg og legger til at Sverres nabo, Healer-Lydia, foreslår å blåse liv i dukka slik at Sverre kan få en ny venn. Det faller ikke i god jord for moren til Sverre.

– Moren hans har sterke meninger om alt. Ting skal «ligge i riktige kasser.» Men så er det sånn her i livet at ikke alt lar seg plassere i én kasse. Det fine med Ingenting er at han er helt fri for forestillinger og holdninger som vi andre har båret med oss gjennom livet siden han er helt ny i verden, sier Stoltenberg.

Homofile i kirken
Å skrive for barn er noe av det morsomste diakon, psykoterapeut, skuespiller og manusforfatter Harald M. Stoltenberg vet. «Sverre Skrot og Ingenting» er hans andre barnebok. Stoltenberg syns det er herlig befriende å skrive for barn, fordi de er veldig ærlige og til enhver tid er med på det som skjer i boken uten å problematisere handlingen.
– I tiden fremover skal jeg reise rundt på mange norske skoler og biblioteker og lese høyt fra boken. Jeg sier ikke til barna at «Sverre Skrot blir homofil», fordi jeg mener de må få oppleve og lese boken i den retning de selv ønsker. Boken handler om flere ting, blant annet homofiles rett til å gifte seg i kirken.

Da Sverre tar med seg Ingenting i kirken og sier at han vil gifte seg med ham, sier presten at han «ikke kan vie fotballtryner.»
– Sverres mor har på dette tidspunktet blitt veldig glad i Ingenting, og forsvarer ham ved å si til presten at han bør ta en titt på seg selv i speilet. Han har jo nemlig gulerothode!

For Stoltenberg har det vært viktig å skrive en historie med hjertet, og ikke lage noe konstruert, forteller han.
– Det som ligger bak her er selvfølgelig de lesbiske og homofiles nytilkjempede rett til å gifte seg i kirken. For meg betyr det utrolig mye at Den norske kirke nå vier to personer av samme kjønn, sier han.

Få skeive barnebøker
Ifølge Harald M. Stoltenberg er barneboken for alle mellom 6 og 99 år. En familiebok for både liten og stor. Forfatteren håper de som leser boken har det gøy mens de leser den.
– Boken er morsom og har mange lag. En dobbeltside dekkes av en stor regnbue. For barna vil det bare være en regnbue, mens den for voksne vil bety noe mer. Kjærlighet mellom to av samme kjønn er mangelvare i norsk barnelitteratur, sier Stoltenberg og legger til at det gis ut cirka 300 norske barnebøker hvert år, og at den lille prosentandelen med lhbt-tematikk kan telles på en hånd.

– Derfor er det utrolig viktig å lage en bok slik at barn i tidlig skolealder får et bilde av hvor mangfoldig verden og kjærligheten er. Jeg tror det kan ha mye å si for arbeidet med å motvirke fordommer, sier han.