Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Artist og komponist Rufus Wainwright og teaterregissør Robert Wilson har slått kreftene sammen i åpningsforestillingen «Shakespeares sonetter» på Festspillene i Bergen 24. mai.

Rufus Wainwright og Robert Wilson  iscenesetter Shakespeares poetiske univers i en musikalsk teaterdrøm. Sammen med det tyske teaterkompaniet Berliner Ensemble har Wilson tatt 25 av Shakespeares sonetter og skapt et episk teaterstykke.

Forestillingen presenterer en moderne og levende Shakespeare, blander sjangre og utnytter kontrastene mellom lys og mørke på magisk vis. På scenen står en rekke av Shakespeares kjente karakterer, fra narren og Cupid til dronningen av England og Shakepeare selv. De forskjellige historiene knyttes sammen av den tyske cabaretartisten Georgette Dee.

Robert Wilson har hatt stor innflytelse på moderne teater siden midten av 60-tallet. Hans produksjoner er estetisk slående og følelsesladde, og har høstet stor anerkjennelse hos både publikum og kritikere. Nylig var han aktuell på Det Norske Teatret med «Edda».

Rufus Wainwrights musikk gjør forestillingen til en drømmende, tidløs reise.
– Det låter litt som kabaret, litt som opera, som Strauss og Schubert, klassisk tysk – alt med et dypt bukk foran Kurt Weill, sier Wainwright selv.

Artisten dukker også opp live på Festspillene i Bergen. 29. mai står han på scenen sammen med  mezzosopran Anne Sofie von Otter og strykekvartetten Brooklyn Rider. Den canadisk-amerikanske vokalisten med den massive stemmeprakten er av Elton John blitt kalt planetens beste låtskriver. Produksjonen hans rommer da også alt fra rene popsanger til operaer. Blant hans mange studio- og liveinnspillinger finner vi den legendariske hyllesten til og gjenskapningen av Judy Garlands konsert i Carnegie Hall i 1961 og et eget Shakespeare-album som kom i fjor. Musikken hans kalles ofte popera eller kammerpop. Wainwright har vært åpen homo siden han var fjorten år. Han er trolig den første artisten på et stort plateselskap som har vært åpen gjennom hele sin karriere.

Rufus Wainwrights varme, fyldige stemme og lekne musikalitet har ført til samarbeid med en lang rekke artister, deriblant Burt Bacharach, David Byrne og Robbie Williams. I Grieghallen gjør Anne Sofie von Otter og strykekvartetten Brooklyn Rider blant annet en versjon av «Go Leave», skrevet av Wainwrights mor, Kate McGarrigle.

«Shakespeares sonetter», 24. og 25. mai og Rufus Wainwright 29. mai, Grieghallen, Edvard Griegs Plass 1, Bergen. Mer info: fib.no