Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 2. juni overleverer Amnesty International over en halv million signaturer til russiske ambassader over hele verden.

Signaturene er samlet inn etter at den uavhengige russiske avisen Novaya Gazeta meldte at mer en 100 menn som var antatt å være homofile hadde blitt bortført i en systematisk og koordinert aksjon i Tsjetsjenia. Mennene skal ha blitt torturert og mishandlet, og minst tre ble drept. Amnesty har bekreftet overgrepene gjennom egen uavhengig etterforskning.

I forbindelse med overleveringene av signaturene arrangeres det en rekke markeringer og stunt foran ambassadene. I Oslo var det markering i dag morges, fredag 2. juni. Markeringen utenfor Russlands ambassade i Oslo var et samarbeid mellom Amnesty International Norge, FRI og Den norske Helsingforskomite og de fremmøtte brukte sorte munnbind for å markere motstand mot russiske myndigheters stadig hardere grep på befolkningen, både når det gjelder ytringsfrihet, pressefrihet, og diskriminering og forfølgelse på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

– Vi har i dag overlevert 33 000 underskrifter fra Norge. Internasjonalt er det samlet inn godt over en halv million underskrifter som leveres til russiske ambassader i en rekke byer, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til Blikk Nett.

Egenæs forsøkte sammen med FRI-leder Ingvild Endestad og Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, å overlevere underskriftene personlig til russlands ambassade – uten hell. De ble henvist til postkassene utenfor ambassaden.

Lever i skjul
Presset mot russiske myndigheter, samt myndighetene i Tsjetsjenia har vært høyt i tiden etter avsløringene til avisa Novaya Gazeta. Men det har også resultert i trusler mot menneskerettighetsaktivister og journalister som skriver om saken. Det stopper ikke journalister fra å stille russiske myndigheter ubehagelige spørsmål. På en pressekonferanse ble talspersonen til den russiske utenriksministeren konfrontert med spørsmål om situasjonen i Tsjetsjenia av en journalist fra finsk fjernsyn. Se utvekslingen her:

– Det tragiske er at disse overgrepene i Tsjetsjenia har skjedd og fortsatt skjer. Russiske myndigheter kan gjøre noe med det som leder av føderasjonen. Men som vi tydelig ser i utvekslingen mellom den finske journalisten og talspersonen til Russlands utenriksminister, har de ikke tenkt å gjøre noe som helst, sier Egenæs til Blikk Nett.

Amnesty International har møtt og intervjuet flere menn som har vært arrestert og utsatt for overgrep. Mange av dem ønsker nå å reise fra Tsjetsjenia. Det samme gjelder for de som har flyktet til Russland og lever i skjul.
– Amnesty kjenner til i alle fall 40 menn som nå lever i skjul og som er desperate etter å få kommet seg ut av landet. Men de har problemer med å få asyl. Derfor har vi nok en oppfordring til norske myndigheter hvor vi ber dem legge til rette for at disse mennene skal få opphold i Norge.

Myndighetene i Tsjetsjenia har påstått at det ikke finnes homofile menn i republikken, mens aktivister over hele verden i dag har vist russiske myndigheter at det er løgn. Det vil derfor bli arrangert markeringer også i tiden som kommer.
– Det virker ikke som at denne situasjonen har en løsning, så vi kommer til å opprettholde presset mot russiske myndigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, FRI-leder Ingvild Endestad og Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Foto: Reidar Engesbak.

Viktig samarbeid
Det var et stort antall personer som møtte opp utenfor Russlands ambassade i dag morges. Engasjementet er et resultat av samarbeid mellom ulike organisasjoner.
– Samarbeid er helt avgjørende, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

– Den norske Helsingforskomité setter stor pris på samarbeidet med FRI og Amnesty – og det er noe vi har gjort ved flere anledninger, sier Engesland og viser blant annet til demonstrasjonene og markeringene i forkant av Vinter-OL i Sotsji i 2014.

Den norske Helsingforskomité og FRI har, i likhet med Amnesty International, direkte kontakt med aktivister og menn som har vært arrestert i Tsjetsjenia.
– Vi i FRI sender bilder og rapporter fra disse markeringene vi har hatt i Norge til våre samarbeidspartnere. Det er viktig for dem å se at de ikke er glemt, sier FRI-leder Ingvild Endestad og forteller at alle aksjoner og markeringer planlegges i samarbeid med samarbeidspartnere i Russland.
– Det er også helt avgjørende, sier Endestad.

Anders Rogg. Foto: Reidar Engesbak.

– Vi gir oss ikke
Blikk Nett treffer på en gjenganger på markeringene utenfor Russlands ambassade. Musiker Anders Rogg, kjent fra blant annet Tramteatret og De Elleville Gledespikene, har et langt liv som aktivist bak seg – og har ikke planer om å legge opp med det første.
– Det er jo helt håpløst. Men vi gir oss ikke, sier Anders Rogg bestemt.

Han synes det politiske klima har blitt kaldere og hardere de siste årene.
– Men da er det viktig å ikke kaste bort energien og kreftene på å sutre over Trump eller Sylvi Listhaug. Vi må fokusere på de positive motkreftene, sier Rogg til Blikk Nett.

Situasjonen i Tsjetsjenia er bare ett eksempel på saker hvor ulike grupperinger slår seg sammen for å vise motstand mot overgrep og hat.
– Vi vet jo hvem motstanderne er og når vi står sammen blir vi så mange, sier han og legger til at det likevel er trist at man i 2017 fortsatt må kjempe for andres rett til å være seg selv.

– Om jeg blir sliten? Langt i fra! Nøkkelen er å fokusere på det som er alright – da orker vi å kjempe. Det er som i ordtaket: «Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.»