Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I sommer skal Gunhild Ramsay Kristoffersen og Megan Kovacs i studio med ferske opptak av knirkesnø og nordlys fra Svalbard, men først skal de spille under Regnbuedagene i Bergen lørdag 10. juni.

«Kristoffersen og Kovacs har skapt seg et musikalsk univers som spenner fra storslagen 80-talls synthpop, via sakrale korinnslag til filmmusikkaktige lydlandskaper. Til tider låter det nesten som Vangelis møter Kate Bush. Ikke til forkleinelse for noen», skrev Dagbladet om Bow To Each Others debutalbum «The Urge Drums» i 2014.

Gunhild Ramsay Kristoffersen og Megan Kovacs har stått på i et forrykende tempo i flere år. I fjor fikk de Spellemannsprisen for årets popgruppe. Men med hver sin jobb ved siden av popkarrieren klarte det kreative ekteparet ikke å hente seg inn igjen. Løsningen ble en tomåneders time-out på Svalbard. Duoen ble enormt betatt av øya da de spilte på Polarjazz sammen med Susanne Sundfør i fjor.

Bow To Each Other: Megan Kovacs og Gunhild Ramsay Kristoffersen. Foto: Betzy A. K. Thangstad.

På verdens utkant
En snau uke etter returen til Oslo, henger Blikk med Bow To Each Other på Godt Brød på Grünerløkka. Gunhild og Megan er proppfulle av inntrykk og inspirasjon etter oppholdet på magiske Svalbard.
– Lyset og mørket er fantastisk. Øya er så rar og øde, på verdens utkant. Som om vi var på en annen planet, forteller Gunhild oppglødd.
– En hvalross fulgte etter oss mens vi satt i en båt, og vi ble nesten tatt av et snøskred. Alt var så skjørt. Det var overveldende på en god måte, skyter Megan inn.

Hun er fra Toronto og er vant til snø og kulde, men hadde angst for isbjørn. På Svalbard advarte lokalbefolkningen paret mot kuldefaren, mens isbjørn var det ikke spor av.
– Vi oppholdt oss en god del ute i kulden, det var så vakkert. Jeg må vise deg et bilde av øyenvippene mine som frøs til is, sier Gunhild, mens hun blar igjennom mobilbilder.

En close-up av tjukke, hvite øyevipper etterfølges kjapt av et snapshot av hvalrossen.
– Nei, nå må jeg stoppe, jeg har 500 bilder …

E-post til NASA
Mens andre drar til New York eller Los Angeles for å treffe bransjefolk, ville Bow To Each Other heller konsentrere seg om musikken.
– Vi har ikke tatt oss tid til sånt påfyll før og var fysisk og emosjonelt slitne. Svalbard var en game changer, så den type pauser skal vi ta oss mer tid til, sier Megan.

Paret brukte mye av oppholdet på Svalbard til lydopptak – fra den hule lyden av kullgruve til snøknirking. Og så nordlyset, som ifølge Megan, høres ut som «en plystrende cowboy eller fyrverkeri i det fjerne». Gunhild mener aurora borealis gir en meditativ, elektrisk følelse. Men for å fange lyden av det mystiske nordlyset måtte de gjøre mer enn å trykke på opptaksknappen. Gunhild og Megan hadde et spesialapparat til oppgaven og fikk drahjelp av en breforsker. Selveste NASA, National Aeronautics and Space Administration, var med i bildet også.
– Da vi sto fast, skrev breforskeren e-post til forskere i NASA, og hun fikk gode tips som hjalp oss videre, forteller Gunhild.

Generasjon Spotify
Musikalske inspirasjonskilder har duoen flust av. Tidligere fulgte Megan fem band tett og fikk med seg alt de lagde. Nå hører hun på mye forskjellig musikk.
– Har det å gjøre med …
– Spotify, ja …

Egentlig liker ikke Megan spørsmålet om hva som befinner seg på Spotify-listene deres akkurat nå, men la gå. Nylig gjenoppdaget hun Nicos soloprosjekt og Fleet Foxes, mens Gunhild her om dagen begynte å høre på den franske elektronikaduoen Air. Og så går det i klassisk. «Hyper Ballad String Quartet» av Björk er i skuddet.
– «Chandelier» av Sia er også fantastisk. Og den nye Robyn-låta «Honey» (som kan høres mot slutten av sjette episode i den siste «Girls»-sesongen, journ. anm.) Og «Dancing On My Own» med Robyn. OMG! Den oppdaget jeg en tidlig kveld da vi var på So. Jeg var solgt etter de to første taktene.

Gunhild nevner Naragonia, et belgisk folkband hun mener har «en helt utrolig rytme».
Musikkslabberaset tar av over bordet. Plutselig har både Blikk og Bow To Each Other fått nye tips. Ja, og selvfølgelig kommer ingen av oss utenom Susanne Sundfør.
– Hun er i en liga for seg selv, slår Megan fast.

Mørket og lyset
Helt fra deres første hit «Darkness», har musikken deres hatt en mørk undertone, men den siste låta «Crave Me» virker lysere og mer popete. Megan nikker bekreftende. Da «The Urge Drums» kom ut, kom også hun ut. Og med en kristen oppvekst måtte hun gå noen runder med seg selv før hun landet trygt.
– Vi følger våre egne historier og føler oss bedre i dag enn tidligere. Temaene er ikke så tunge som før. At vi blir eldre og tryggere vises kanskje i musikken vår også, tror Megan.
– Men «Where Is Your Heart» er jo fortsatt ganske mørk, parerer Gunhild.

Begge mener forholdet deres har godt av at de jobber tett sammen, men ikke er under samme tak hele tida. Gunhild jobber på ungdomsklubb, mens Megan har pianoelever.
– Men når vi kommer hjem, har vi jobbet med å lage musikk. Nå prøver vi bare å henge sammen uten å gjøre det. Siden vi jobber på forskjellige måter, har vi lært å respektere hverandres svakheter. Dermed er vi blitt mer tålmodige med hverandre også i forholdet, forteller Gunhild.

Skeive fans
Respekten for hverandre gjenspeiles også i navnet Bow To Each Other, et sitat fra diktet «Song to Myself» av den homofile poeten Walt Whitman.
– I kampsporten bøyer de seg også for hverandre før de starter matchen, nevner Gunhild og kikker bort på en mysende Megan.
– Nå tror jeg virkelig du trenger briller …
– Men jeg er ikke brilletypen, kvitterer Megan og forteller at hun har strevd med øynene i to år nå.

Synet er likevel ikke så ille at hun ikke kjenner igjen den lesbiske tilhengerskaren på konsertene. Gunhild og Megan synes det er superkult å ha skeive fans.
– De har aldri tatt kontakt med oss, men jeg kunne gjerne tenke meg å møte dem, sier Megan.

Politikk og musikk
Duoen har aldri lagt skjul på at de er et par, og håper at de kan være forbilder. I forbindelse med Oslo Pride i 2015 ga Bow To Each Other ut singelen «Strobe Lights», ei låt med et tydelig lhbt-budskap: «If you crush our hearts and bodies/It will erupt us like volcanoes/A blinding, warm love that overcomes.»

Ekteparet bruker gjerne musikken sin til å sette fingeren på politiske saker og menneskerettigheter. På låta «Strobe Lights» sang de ut mot Russlands homopropagandalov. I «Where Is Your Heart?» mot uviljen til å hjelpe mennesker på flukt.

Duoen spilte på Indieseksuell på Revolver i Oslo natt til 1. mai og har spilt flere ganger under Oslo Pride. Hvis alt går etter planen, spilles det nye albumet inn i sommer og kommer ut neste år, fullt av vinterlyder fra Svalbard. Men først skal de for andre gang opptre på Regnbuedagene i Bergen i juni.
– Vi gleder oss veldig til å komme tilbake til Regnbuedagene. Sist gang fikk vi ikke så mye med oss utenom å spille konsert selv, så denne gangen håper vi å ha mulighet til å delta litt mer.

Bow To Each Other spiller i Pride Park lørdag 10. juni. I tillegg blir det også konserter med artister som Hampus Carlsson, fra Sverige, og duoen Sam & Sky, som står bak den offisielle Pridelåta «Skammens diskotek».

Info: bergenpride.no