Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den setningen trillet ut av munnen på dragartisten Bianca Del Rio, kjent som vinneren av RuPaul’s Drag Race sesong 6. 10. juni besøker Bianca Del Rio Regnbuedagene i Bergen for andre gang.

Blikk fikk audiens med Roy Haylock, også kjent som dragartisten Bianca Del Rio, via Skype en grytidlig morgen i 2016. For Haylock hadde det allerede vært en lang Los Angeles dag når Blikk fikk kontakt – men det la ingen demper på humøret. Les intervjuet som var publisert i Blikks magasin i mai 2016.

Ureflektert, men takknemlig
Tiden etter RuPaul’s Drag Race sesong 6 har vært travel for Bianca Del Rio. Hun la ut på turné med showet Rolodex of Hate, en turne som varte fra november 2014 til januar 2016.
Rolodex of Hate tok henne over hele USA og videre til Europa hvor Amsterdam og London sto på reiseruten. Australia fikk også noen solide doser med Bianca Del Rios deilige hat.
– Det har vært hektisk og travelt, men på en god måte. Jeg liker å jobbe og alt sammen er som følge av valg jeg selv har tatt. Jeg utrolig takknemlig for alle mulighetene jeg fikk etter Drag Race, og jeg tok dem. Det er først for et par måneder siden, da jeg fikk en etterlengtet ferie, at jeg stoppet opp og forsøkte å reflektere over hva jeg har vært med på siden jeg vant Drag Race.

– Hva fant du ut?
– At jeg ikke skal reflektere så mye over det. Jeg brukte tiden til å gjøre normale ting, som å betale skatt, gå til legen og alt annet vanlige mennesker gjør – og så var det tid for å komme seg ut på veien å jobbe igjen. Jeg kommer nok til å ta en pause for å oppsummere livet mitt, men det får bli om noen år. Jeg har jo ikke tenkt å drive med drag resten av livet.

Old school drag
Mange Drag Race fans ble begeistret for Bianca Del Rio fordi hun brakte noe friskt og ærlig inn i Drag Race.
– Vel, andre mente jeg var gammel og dvask, så det kommer an på hvem du spør, kommer det tørt fra Del Rio før hun henter seg inn igjen.

– Jeg er old school drag. Jeg er ikke den glamorøse dronningen som mimer etter divaer. Jeg har mitt eget materiale og min egen stemme.

– Hva kom først, drag eller stand up?
– Det har alltid vært stand up. Drag ble liksom ventilen jeg sendte humoren gjennom. Jeg en klovn i kjole, sier Del Rio med sin karakteristiske raspete stemme.

Del Rios budskap er at det ikke finnes regler i drag.
– Jeg drev med lip sync selv da jeg startet drag karrieren. Men det var ikke min greie, så jeg brukte humor i stedet.

Bianca Del Rio. Foto: Presseilde.

– Kjenn din historie!
Om du spør dagens unge dragdronninger om skeiv historie vil mange riste på hodet. Det samme skjer også i Drag Race, som da Jinkx Monsoon var Little Edie Bouvier Beale, kjent fra dokumentaren Grey Gardens (1975) i sesong 5. Ingen av de andre deltakerne kjente til homoikonet.
– Jeg vet, sukker Del Rio tungt.

– Jeg mener det er viktig å kunne sin historie. I dag er jo det meste lett tilgjengelig via internett. Draghistorien og den skeive historien er et tastetrykk unna. Da jeg var ung måtte vi gå på biblioteket. Vi hadde ikke YouTube, så derfor måtte vi tilbringe tid sammen med andre mennesker og høre historiene fra deres munn. I dag kan jeg lene meg tilbake å si «Wow, jeg har møtt noen utrolige mennesker i livet mitt.» Folk som har lært meg mye, sier hun og forteller at hun, til tross for å være vinner av Drag Race, er skeptisk til hvor mye vekt det legges på å være synlig i dag.

– Det er som om ingenting har eksistert før det vises på Drag Race. Du er ingenting før du har vært med i Drag Race. Hvilket er tull og tøys. Det finnes så utrolig mange talentfulle dragartister som ikke er med i tv-serier som Drag Race – men som du burde gå å se. De har kanskje ikke 50 000 følgere på Instagram og Facebook, men fy faen de er briljante artister.

Kvinner i drag
Bianca Del Rio ser også de positive effektene av at RuPaul’s Drag Race finner sin vei til seere verden over. Mang en ung drag spire og usikre skeivinger har hentet trøst, styrken og en tilhørighet i seriens 8 sesonger. Menn i drag har også vist seg å inspirere kvinner og Drag Race har i dag et stort antall kvinnelige fans, både streite og skeive.

I London er det nå en bølge av kvinnelige dragartister på vei opp og fram. Det både forundrer og begeistrer Bianca Del Rio.
– Jeg har ikke klart å vri hjernen min rundt dette ennå. Det var først da jeg selv var med i Drag Race at jeg forsto hvor mange kvinnelige fans serien har. Det er utrolig fascinerende å tenke over hvor mange mennesker som følger med på serien over hele verden – og en stor majoritet er streite kvinner. Det samme gjelder publikum som kommer på mine show også, forteller Del Rio som har sin egen teori om hvorfor kvinner liker drag.

– Det er mye frihet knyttet til drag. Jeg har jobbet med kvinnelige drag dronninger i London og de minnet meg alle om Auntie Mame: høylytte, utagerende, utspjåkede og morsomme kvinner. At Drag Race kan ha en sånn påvirkning på folk er bra – og du vet, livet blir så mye bedre med et ekstra sett øyevipper på. Det virket for meg.

Gratis sprit
Å farte mellom USA, Europa og Australia innebærer nye fjes hvert eneste minutt og et nytt publikum hver kveld. Men er det forskjell på publikum?
– Det er noe folk alltid lurer på – og tro meg, jeg har brukt mye tid og hjernekapasitet på det spørsmålet. Men jeg har kommet til en konklusjon: gratis sprit. Gratis sprit til meg og gratis sprit til publikum, og vips: vi er alle like.

– Hva er det beste med å turnere?
– Møte nye mennesker og publikum. Uansett om jeg har en dårlig dag, om flyet mitt er forsinket eller bagasjen min har havnet i feil by, så må jeg gjennomføre showet. Og uansett hvor mye angst jeg måtte ha før jeg går på scenene, så er den blåst bort når jeg står der oppe. Det er virkelig fantastisk å ha muligheten til å gjøre dette kveld etter kveld. Jeg lever drømmen jeg hadde som barn, sier Bianca Del Rio og legger til,
– Jeg er en heldig liten soper.

Bianca Del Rio opptrer med Varla Jean Merman på Regnbuenatt, lørdag 10. juni. Etter showet blir det fest med The G-Team & MC DiVine, samt djs Fuck Yeah Cuntchitas. Kl. 22, aldersgrense 20 år, Ole Bull Huset, Øvre Ole Bulls plass 3.
Mer info: bergenpride.no