Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Da statsminister Erna Solberg 23. juni 2016 åpnet Pride Park under Oslo Pride bar det preg av den tragiske hendelsen i Orlando, Florida 12. juni hvor 49 mennesker ble drept og 53 skadet da en terrorist tok seg inn på den skeive klubben Pulse. Hendelsen står igjen som den verste masseskytingen i USAs historie.

Her hjemme hadde vi så vidt takket for oss på Regnbuedagene i Bergen, så smalt det i Orlando. Terrorhandlingen satte naturlig nok sitt preg på Oslo Pride i fjor.

Styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen, uttalte under åpningen av Pride Park i fjor:
«Den tragiske hendelsen i Orlando har allerede satt sitt preg og kommer til å sette sitt preg på Oslo Pride. Vi skal gå i paraden i solidaritet med ofrene i Orlando, og i solidaritet med alle de rundt omkring i verden som ikke har samme frihet som oss.»

Styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen og statsminister Erna Solberg i Pride Park 2016. Foto: Reidar Engesbak.

Varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam, fulgte opp med:
«Ingen er fri før alle er fri! Jeg vet hvordan det føles å løpe fra hat på grunn av den man er og det man tror på. Jeg står her med den samme følelsen som for fem år siden. Ingen skal skyte oss til taushet. Ingen skal diskriminere oss bort, ingen skal få trakassere oss vekk. Denne byen er for hun, han og hen, i alle former, i alle farger. La det være klart. Vær stolt, vær modig, gratulerer med dagen,» sa Gunaratnam.

«Her kan vi komme som den vi er,» sa statsminister Erna Solberg i sin åpningstale.
«Vi skal feire at vi alle kan være den vi føler oss som, ikke det noe andre vil at vi skal være eller bør være. I dag kan man leve sammen med den man vil, men det er ingen selvfølge,» sa Solberg og nevnte viktige historiske seire som partnerskapsloven, ekteskapsloven og det at man nå kan gifte seg i kirken.

«Men så finnes det også miljøer der du ikke kan få være den du er, eller elske den du vil. Der du risikerer å måtte bryte med familien, hvis du gjør et sånt valg. Eller i verste fall oppleve vold og trusler, hvis du tør å stå frem som den du er. Sånn vil vi ikke at Norge skal være,» understreket Erna Solberg

I dag har en hel verden husket tragedien på klubben Pulse i Orlando.