Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Så du trodde «homomiljøet» i Oslo kommer i bare én versjon? Tro om igjen. Rett utenfor triangelet London Pub, SO og Elsker, ligger den skeive undergrunnsklubben Maksitaksi – og der har den ligget siden 2013.

Maksitaksi ligger i en kjeller knapt et steinkast fra aktivisthuset Blitz i Pilestredet. Siden dørene i St. Olavs gate 23 åpnet i mars 2013 har klubben vært honningkrukka for queers, aktivister, feminister, antirasister og alle andre i den alternative randsonen.

Stedet ble fort yngleplassen for klubbkonsepter, djs og band som ikke ellers får plass i hovedstaden. Nå har gentrifiseringsspøkelset lagt sine klamme armer over området i Pilestredet og St. Olavs gate 23 hvor Maksitaksi holder hus.

På grunn av en dramatisk økning i husleie ser ikke Maksitaksi noen annen løsning enn å legge ned. Men det skjer ikke i det stille. Allerede sist helg startet den siste dansen i kjelleren og når neste helg rundes av har queermiljøet danset, grått og hyllet stedet mange av dem har omtalt som sitt andre hjem.

Solange, tô aberta på Maksitaksi. Foto: Reidar Engesbak.

Lett å slå seg løs
Gjengen bak Maksitaksi er et kollektiv med det klingende navnet TaxiTaxiTaxi som også driver puben Taxi Take Away i Hausmannskvartalet.

Maksitaksi har aldri vært en ren skeiv klubb, men skeive har vært en like naturlig del av stedets mangfold som alle de andre, enten det har vært basskveld, dancehall og reggae, techno eller hardcore pønk på plakaten.

Skeive klubbkonsepter som Iconoclastic og Thrill Kill Kult har funnet et hjem på Maksitaksi og kjente skeive artister som JD Samson, kjent fra Le Tigre, og feministiske artister som den svenske duoen Sara Parkman og Samantha Ohlanders har spilt her. Og da har vi bare nevnt noen få.

Allerede på vei ned trappa til kjelleren skjønner klubbgjestene at det er visse regler å forholde seg til. Veggene er dekket av graffiti, stickers og plakater, og budskapet kan oppsummeres slik: «Alle er velkommen, bortsett fra sexister, rasister, homofobe og transfobe».

JD Samson på Maksitaksi. Foto: Reidar Engesbak.

Kremen av kremen
Maksitaksi har ofte holdt støttekonserter og klubbkvelder hvor det samles inn penger til grupper og organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter, lhbtqi-saken og antirasistisk arbeid. I tida rundt OL i Sotsji i 2014 ble det samlet inn penger til FRIs solidaritetsfond, feministradioen radiOrakel har arrangert fest for å samle inn penger til transkvinnegruppa THOZI i Sør-India, mens det også har vært støttefester for Skeiv Verden.

Maksitaksi. Foto: Reidar Engesbak.

Maksitaksi slår på stortromma lørdag 5. august – og går det like bra som det har gjort de siste ukene kan det faktisk hende at dørene kan holdes åpne lenger enn planlagt. Men aldri si aldri. Vil du oppleve din del av magien som har vært Maksitaksi bør du ta turen lørdag 5. august for å oppleve feministisk hip hop og skeiv rap.

Musikken styres av dj Sunngifu, dj Toyota Carina, dj Bilbs og dj Örnestål. Det blir også minikonsert med Big Daddy Karsten, aktuell med antinazilåta «Lært Leksa.»

Maksitaksi, lørdag 5. august, kl. 22, donasjon i døra, fra 50 til 100 kroner, kontant eller Vipps. Aldersgrense 20 år. St. Olavs gate 23.

Mer info: Maksitaksi lørdag 5. august