Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Øyafestivalen har aldri vært så skeiv som i år. Les Blikk Netts oversikt over artister du må få med deg på årets festival.

Gleden var stor da Øyafestivalen plasserte Beth Ditto på plakaten i år. Ditto er kjent fra Olympia, Washington-bandet Gossip som tok queermiljøet og resten av verden med storm da de slapp albumet «Standing in the Way of Control» i 2006.

Gossip ble fort festivalfavoritter og kjent for sine heftige konserter. Beth Ditto ble et av våre største queerikoner og et idol som brøt alle konvensjoner. Ditto ble med tiden også et moteikon og en frontfigur for tjukke og stolte kvinner. Det har også hendt i Gossips konserthistorie at Beth vrengte av seg på overkroppen og har også ropt «I hope all you fat ladies get laid tonight», ut til publikum.

Aktivisme og musikk
Blikk møtte Beth Ditto og Gossip da de spilte på Slottsfjellfestivalen i 2006 og spurte henne om hun trodde fascinasjonen for den siden av henne ville holde seg.
– Kanskje. Folk har virkelig ikke sett for mye at det i popkulturen. Det var helt galskap å fortelle i media at det er normalt å være tjukk. Det er bare sånn vi er. Det var virkelig ikke noe nytt, men for noen var det faktisk det.

– Du blir beskrevet i media som en «åpen skeiv tjukk kvinne som er trygg på egen seksualitet, og som aldri unnskylder seg for det». Er det noen enkeltepisode fra bandlivet som virkelig har vært frigjørende for deg?
– Å, det er så mange. Jeg har slike øyeblikk hver dag, hele tida. Når jeg snakker med journalister og de spør meg «føles det ikke feil å ha fokus på kroppen din framfor musikken?», er det deilig å kunne se dem inn i øynene og svare: «Nei, for musikken er ikke det eneste som gjør meg til meg.» Jeg hater denne manneideen om at (og nå lager Beth tullestemme): «Alt handler om musikken, alt burde handle om musikken.» For med alle mine forbilder som jeg så opp til og som drev med musikk, så handlet det aldri om bare musikk. Aldri. Aktivisme er like viktig som musikken, og for meg er de uatskillelige.

Ditto går solo
Fascinasjonen holdt seg og Gossip slapp ytterligere to album, «Music for Men» (2009) og «A Joyful Noise» (2012), men så var det slutt. Bandet brøt opp og Ditto hadde allerede testet ut en solokarriere, både som motedesigner og artist. I 2011 slapp hun «Beth Ditto EP» og året etter ga hun ut biografien «Coal to Diamonds: A Memoir.» Hun ble et kjent ansikt i moteverdenen også, og gikk visninger for designere som Jean Paul Gaultier. Hun lanserte en sminkekolleksjon sammen med MAC Cosmetics og ikke minst sin egen kleskolleksjon, i samarbeid med Jean Paul Gaultier.

Men i 2017 gikk veien tilbake til studio og tidligere i sommer kom resultatet i form av albumet «Fake Sugar.»

I intervjuer forteller Ditto at albumet «Fake Sugar» garantert ville hatt et annet lydbilde hvis det ble spilt inn etter at Donald Trump fikk rollen som president i USA. Albumet er i stedet fylt med lyd og melodier som sender tankene til Sørstatene, hvor Ditto har sine røtter. Men her finnes også låter med discorytmer og elektroniske kjærlighetssanger. Men essensen er fortsatt punk og queerfeministisk – noe publikum på Øyafestivalen vil ta i mot med glede og ekstatiske.

Skeiv vellyd
Beth Ditto troner ikke alene på den skeive artistlista på årets Øyafestivalen. Blant toppnavnene finnes også trioen The xx.

The xx tok for alvor av i 2010 og gjorde suksess med elementer fra vidt forskjellige stilarter – mollstemt åttitallspop, hypermoderne R&B og dubstep – elementer de gjorde til noe helt eget. singler som «Crystalised» og «Basic Space» fanget publikum, både foran scenen men også de som danset på klubb.

The xx

De seksuelt ladede vokalutvekslingene til bandets skeivinger, Oliver Sim og Romy Madley Croft fanget queerfansen verden over – og nå er bandet tilbake på plakaten til Øyafestivalen hvor de spiller låter fra trioens etterlengtede tredje album «I See You,» som kom i januar i år. «I See You» er oppfølgeren til gruppens to foregående album «xx» og «Coexist,» som til sammen har solgt over 3 millioner eksemplarer og vunnet en mengde priser og utmerkelser underveis.

Øyanatt med Perfume Genius
På Øyanatt blir det også skeive toner og Blikk anbefaler spesielt Perfume Genius som spiller på John Dee torsdag 10. august.

Hjernen bak Perfume Genius, Mike Hadreas, har sjarmert oss i lang tid. Hadreas, en tidligere møbelselger fra Seattle, dannet Perfume Genius i 2008. Debuten «Learning» kom to år senere.

I 2012 kom «Put Ur Back N 2 It», en plate fylt av sår kjærlighet, selvmordssanger og homoseksualitet en masse. På videoen til låta «Hood» fikk han med seg pornostjerna Arpad Miklos i et nydelig samspill i et scenario som utvilsomt er et fengselsforhold mellom en stor «daddy» og en ny «fisk». I 2014 slapp Perfume Genius albumet «Too Bright», med blant annet låta «Queen» hvor Hadreas viser seg som en skikkelig skamløs homo når han stolt synger «No family is safe/When I sashay.»

Perfume Genius slapp det glimrende albumet «No Shape» i mai og er aktuell med singelen «Slip Away.»

«Det er Norge som er bra, det er Norge som er best»
Norges «quære» forsvares av Nils Bech, Jenny Hval og KUUK på årets festival.
Nils Bech kan se tilbake på et fantastisk år som artist. Fra SKAM-suksess til et enstemmig pressekorps som hyllet hans siste album «Echo.» Bech har også figurert i media og snakket om det å være skeiv, om å skamme seg og hvor viktig det er å omfavne sin egen annerledeshet. En konsert med Nils Bech byr på mye mer enn kun musikk. Han er kjent for sine stiliserte og lettere absurde manøvre på scenen – og sjarmert blir du garantert.

Jenny Hval har en queertilnærming i musikken sin og albumet «Blood Bitch» som kom i september i fjor utmerket seg på favorittlistene til anmeldere verden over. Den siste tiden har Hval vært på turne med The xx og i august står de på hver sin scene på Tøyen.

KUUK er våre store regnbuehelter for tiden. I juni sørget de for en forrykende konsert på paradeshowet under Oslo Pride, hvor de blant annet spilte sin nye «Klitt Hopp.»

KUUK

KUUK har spilt på pridefestivaler som Oslo Pride, Træna Pride og ikke minst arrangert prideparade i Sisimiut på Grønland. Vil du vite hva «rosinfingre» er? Møt opp på Øyafestivalen på Tøyen.

Daniel og Lars
Daniel Kvammen og Lars Vaular stiller også i Tøyenparken under Øyafestivalen. Sjekk den nye låta til Daniel Kvammen, «Som om himmelen revna» hvor Lars Vaular bidrar. Videoen er i seg selv et mesterverk og en snutt som viser fingeren til kjønnsnormer og identitet. Anbefales!

Discwoman-spesial
Onsdag 9. august byr Øya på dj-sett med UMFANG (USA) på Hi-Fi Klubben. UMFANG er Emma Burgess-Olson, en av grunnleggerne av Discwoman, et kollektiv og bookingbyrå som fremmer mangfold ved å fokusere spesielt på kvinner, transpersoner, og andre utøvere av elektronisk musikk som på ulike måter utfordrer samfunnets tokjønnsnorm. Som UMFANG er Burgess-OIson kjent for amorfe, polyrytmiske produksjoner og harde technosett, nå og da med avstikkere innom klassisk house.

VOLVOX (USA) stiller også med dj-sett onsdag 9. august. VOLVOX er Ariana Poletti som har vært sentral i ravemiljøet i Boston det siste tiåret, og den første som ble tilbudt kontrakt av Discwoman. Poletti jobber i likhet med UMFANG for at dansegulvet skal være trygt og inkluderende for folk av alle kjønn og hudfarger, og vil bringe sjangeren tilbake til det politiske og frigjørende potensialet den opprinnelig hadde.

Discwoman

Dansbart er et ord som går igjen i omtaler av settene hennes, som gjerne inkluderer både stram techno og groovy acid og ofte tar uventede vendinger.

Skeiv hip og en smule homofob hop
Young M.A. fanget ørene til mange i 2016 med låta og videoen «Ooouuu» – som kan skilte med over 168 millioner visninger på YouTube. Låta skaffet Young M.A en rekke superstjernefans, som Beyoncé, 50 Cent og Nicki Minaj.

Young M.A.

Young M.A er også åpent skeiv, og har visst siden hun var veldig ung at hun likte jenter. Men ikke putt henne i en boks med merkelapper som «homorapper» eller «kvinnelig MC».
«We are all people… don’t label me as an LGBT rapper or a female rapper… I don’t like to be labeled… I know I’m a d—,» sa Young M.A nylig i et intervju med nettstedet The Breakfest Club.

Young Thug

Young Thug er ikke skeiv, men like fullt har han stor appell hos skeive hip hop-fans. Young Thug vet å kle seg og sprader rundt i designerklær og dynger seg ned med diamanter og gull. Han kaller gutta i gjengen sin for «baby» og bryter alle «regler» som finnes i hip hop-miljøet når han leker med kjønnsuttrykk og stilarter. Young Thug er aktuell med albumet «Beautiful Thugger Girls», hvor han samarbeider med artister som Snoop Dogg og Future. Det ligger an til å bli en sløy og basstung konsert på Øya.

Trioen Migos er akkurat nå et av hiphopens aller heiteste navn. Gutta fra Georgia viderefører den tradisjonsrike sørstatshiphopen på en særdeles vital måte og fikk massiv oppmerksomhet allerede med den første singelen «Versace» i 2013. For to år siden kom debutalbumet «Yung Rich Nation» som også fikk mye oppmerksomhet. Men ikke all oppmerksomhet er like positiv. I februar i år fikk Migo alles øyne, sinte øyne, på seg da de slang med leppa om den skeive rapperen iLoveMakonnen i et intervju med magasinet Rolling Stone.

Migos var kjapt ute med en unnskyldning og har nå lagt kontroversene bak seg før de setter kursen mot Oslo og Øyafestivalen.

ØYAFESTIVALEN
Tirsdag 8. – lørdag 12. august
Tøyenparken, Oslo
Mer info: øyafestivalen.no

TIRSDAG 8. AUGUST
KUUK, Øyanatt, Revolver, Møllergata 32.

ONSDAG 9. AUGUST
Beth Ditto: Øyafestivalen, Sirkus.
Migos: Øyafestivalen, Amfiet.
Young Thug: Øyafestivalen, Sirkus.
UMFANG, Øyafestivalen, HI-FI Klubben.
VOLVOX, Øyafestivalen, HI-FI Klubben.

TORSDAG 10. AUGUST
Perfume Genius, Øyanatt, John Dee, Torggata 16.
The xx: Øyafestivalen, Amfiet.

FREDAG 11. AUGUST
Young M.A.: Øyafestivalen, Hagen.
Daniel Kvammen, Øyafestivalen, Amfiet.

LØRDAG 12. AUGUST
Jenny Hval: Øyafestivalen, Sirkus,
Nils Bech: Øyafestivalen, Sirkus.
Lars Vaular: Øyafestivalen, Amfiet.