Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fire pridearrangører kjemper om å få arrangere EuroPride i 2020, Thessaloniki Pride (Hellas), The Belgian Pride (Brussel, Belgia), Hamburg Pride (Tyskland) og Bergen Pride, også kjent som Regnbuedagene.

Avgjørelsen faller i Göteborg i slutten av september når European Pride Organisers Association (EPOA) har sin generalforsamling.

Alle pridearrangørene har sendt inn søknader til EPOA for å sikre EuroPride til sin by. Bergen Pride har laget en solid søknad utformet som et magasin med Bergens skeive historie og pridehistorie.

Tommel opp fra ordføreren
Det var under Regnbuedagene 2016 at ordfører Marte Mjøs Persen kunngjorde at byrådet skulle fremme Bergens kandidatur som vertsby for EuroPride 2020. Søknaden ble støttet av et samlet byråd og er et av mange elementer i «Regnbuebyen Bergen – Plan for kjønns- og seksualitetsmangfold 2017-2021.»

Det er derfor naturlig at Bergen Prides søknad åpner med en anbefaling fra ordfører Mjøs Persen, som legger vekt på byens lange erfaring med store og internasjonale arrangementer.
«Bergen seeks to lead by example, and bringing the festival here would strongly strengthen both the political and social work for issues regarding sexual and gender diversity in Norway, as well as abroad,» skriver Mjøs Persen i anbefalingen fra Bergen kommune.

Festivalsjef for Bergen Pride, Joakim Aadland forteller til Blikk Nett at det er lagt ned mye arbeid i søknaden.
– Vi startet prosessen umiddelbart etter at Regnbuedagene var ferdig i 2016. Siden den gang har vi hatt jevnlige møter med myndighetene i Bergen. Blant annet dro vi sammen med Mjøs Persen til EuroPride i Amsterdam i 2016 for å legge planer og finne ut hvordan et slikt stort arrangement bør gjennomføres i Bergen.

Joakim Aadland på scenen under paradeshowet Regnbuedagene i Bergen 2017. Foto: Reidar Engesbak.

«United by love – The travelling heart»
Bergen Pride planlegger en kampanje som paraply for EuroPride 2020. Kampanjen «United by Love – The Travelling Heart» starter allerede under EuroPride i Wien 2019 hvor en stor regnbuefarget hjerte-skulptur skal stilles ut og festivaldeltakere skal skrive sine tanker om hva kjærlighet er for dem. Etter Wien skal hjertet sendes, i samarbeid med EPOA, til en rekke pridefestivaler i Europa før det så ender opp i Bergen og EuroPride 2020.

Åpningsfest på Troldhaugen
Ifølge søknaden Bergen Pride har levert starter EuroPride i Bergen 1. august 2020 – og åpningsseremonien er lagt til selveste Troldhaugen på Hop i Fana bydel litt utenfor Bergen sentrum.

Troldhaugen var hjemmet til Edvard Grieg fra april 1885 til han døde i 1907. Grieg bodde på Troldhaugen med sin kone, Nina Hagerup når han var hjemme i Norge, for det meste om somrene. Asken etter ekteparet ligger i en grav inne i fjellet nede ved stranden på eiendommen.

Pride House og Pride Park
Bergen Pride har lagt opp et løp som inneholder både politikk, kultur og fest. Blant annet blir det Pride House med politisk program, ungdomskonferanse, Ranbow Cities Network-konferanse og en internasjonal lhbtqi-konferanse om hatkrim og hatprat.

Bergen Pride hadde sin første Pride Park på sommerens festival, og det er et tilbud de akter å følge opp også hvis EuroPride 2020 legges til Bergen.

Izabell i Pride Park under Regnbuedagene i Bergen 2017. Foto: Reidar Engesbak.

Norsk skeiv historie
Skeivt Arkiv ligger som kjent i Bergen og under EuroPride 2020 vil arkivet kuratere en historisk utstilling som dekker skeiv kamp i Norge fra 50-tallet og fram til i dag. I søknaden er det også satt av plass til, ikke bare den skeive historien i Norge, men også den skeive historien til Bergen.
– Det har tatt mye tid, sier Aadland til Blikk Nett og forteller at det har vært vanskelig å finne dem som sitter på historien og som i sin tid hadde verv i det som den gang het Homodagene i Bergen.

Da var det lettere å finne informasjon om festivalen Aadland selv har vært primus motor for.
– Regnbuedagene i Bergen ble arrangert for første gang i 2012. Navnet valgte vi fordi vi ønsket å inkludere et større spekter av mennesker, sier han og mimrer tilbake i tid.
– Vi vokste allerede året etter. I 2013 var det hele 500 mennesker i paraden, sier han, men legger til at den største endringen fant sted i 2014.

– Det var året Conchita Wurst vant Eurovision med «Rise Like A Phoenix» – og Regnbuedagene reiste seg også fra asken. Da slo vi alle tidligere rekorder og kunne telle over 1 000 deltakere i paraden.

Siden har Regnbuedagene og Bergen Pride bare vokst for hvert år og tidligere i år kunne festivalen slå seg på brystet med nok en rekord med over 10 000 paradedeltakere og over 20 000 besøkende på selve festivalen.

Kristian Kaarød, leder i FRI Bergen og Hordaland, Marte Mjøs Persen, ordfører i Bergen, FRI-leder Ingvild Endestad og Joakim Aadland i paraden under Regnbuedagene i Bergen 2017. Foto: Reidar Engesbak.

Fjord Pride
Avslutningsseremonien er lagt til Vågen, havnen ved bryggen i Bergen. Da avsluttes 11 dager med Bergen Pride med en folkefest hvor det blir konserter og kultur på Torget, samt en scene som skal flyte på Vågen hvor høydepunktet blir et lysshow som farger byen i regnbuefarger.

For mange er de store avslutningsfestene på en hver pridefestival selve høydepunktet. Da samles man for å slippe følelsene løs, men dagen derpå sitter mange igjen med det som kan kalles «pride blues.» Bergen Pride har løsningen ifølge deres egen søknad: Pride in the fjords.
– Bergen markedsføres som «gateway to the fjords,» og det skal vi sørge for at festivaldeltakerne får oppleve med en fest på en stor båt i fjordene, sier Aadland til Blikk Nett.

Millionbudsjett
Budsjettet Bergen Pride har satt opp for EuroPride 2020 kryper godt over 11 millioner kroner. Så kan man spørre seg: hvor skal millionene komme fra?
– I Bergen har vi en kommune som har sagt at de ønsker å være med på dette arrangementet og som mener det er et viktig tilskudd til byen og kommunen, sier Aadland og viser til at EuroPride-søknaden ligger inne i handlingsplanen «Regnbuebyen Bergen – Plan for kjønns- og seksualitetsmangfold 2017-2021.»

– Både ordføreren, byråd for inkludering og byråd for kultur sitter i komiteen som jobber med EuroPride-søknaden. I tillegg viser næringslivet en stor interesse og engasjement for muligheten til å arrangere EuroPride i Bergen.

Det viser seg i søknaden hvor Bergen Pride har fått anbefalinger fra en rekke aktører, både fra næringslivet, samt organisasjoner og andre medspillere, fra Skeiv Verden Vest og Amnesty International Norge, LO og Redd Barna til Human-Etisk Forbund og Rafto Foundation for Human Rights.
– Det er et bevis på at Bergen ønsker dette arrangementet. Det samme gjør næringslivet, reiselivet og en rekke organisasjoner og interessegrupper.

Dommen faller i Göteborg
Avgjørelsen om hvem som får arrangere EuroPride 2020 faller altså på EPOAs generalforsamling som finner sted i Göteborg 21.–24. september. Festivalsjef Joakim Aadland har troen på seier.
– Det er absolutt en tøff konkurranse, men jeg har troen. Styret i FRI Bergen og Hordaland reiser til Göteborg 21. september for å drive lobbyvirksomhet og jobbe hardt slik at vi kan reise hjem igjen med EuroPride 2020 i bagasjen, sier Joakim Aadland optimistisk.

Du kan lese Bergen Prides søknad om EuroPride 2020 her: