Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kristiansandsordfører Harald Furre (H) inviterte til pridefrokost i rådhuset lørdag 26. august i anledning Skeive Sørlandsdager.

Ordførerens engasjement overfor lhbtqi-miljøet har tidligere sørget for at han fikk prisen «Årets ordfører.» Det er fagbladet Kommunal Rapport som arrangerer konkurransen hvor «Årets ordfører» kåres, og i 2016 stakk Furre av med seieren.
Dette skrev juryen da han ble nominert:
«Furre våger å markere et klart verdisyn om homofile i sørlandshovedstaden med flaggheisingen. Han gjorde det klart at kommunen ikke aksepterer at noen grupperinger forsøker å hindre andre i å delta i samfunnet. Han tok rollen som leder for samfunnet, ikke bare en kommuneorganisasjon. Han har også klart å bli en stemme for Sørlandet nasjonalt.»

Det var da nazister stjal og brant regnbueflagg i forkant av Skeive Sørlandsdager i fjor at ordføreren tok grep. Ordføreren heiste da regnbueflagget til topps i flaggstangen på taket av rådhuset.
– Det var en hyggelig gest å bli utropt til Årets ordfører, men det må sies at det var andre ting også som førte til utmerkelsen enn bare regnbueflagg, sier ordfører Harald Furre til Blikk Nett når vi møter han på pridefrokosten.

– Det som skjedde i fjor viser litt av symbolkraften i være en leder som setter standard med hensyn til verdier og holdninger. Det å fronte Kristiansand som en raus og inkluderende by ble verdsatt og berørte mange, sier Furre.

Lhbtqi-miljøet er omringet av stereotyper og fordommer, noe man til en hver tid jobber mot. Men Kristiansand, som del av det såkalte bibelbeltet, har også sine fordommer å sloss mot.
– Det er et veldig godt poeng, sier Furre og viser til engasjementet under fjorårets Skeive Sørlandsdager. Nynazistenes brenning av regnbueflagg førte til rekordparade i Kristiansand og ordføreren håper og tror engasjementet holder seg på topp også i år.

– Det er flott å se at de aller fleste heiser regnbueflagget på rådhusene rundt om i distriktet. Det viser at de tradisjonelle stereotypene om Sørlandet er passé.

Til tross for at det var i Kristiansand nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen virkelig gjorde seg bemerket som en motstander av den såkalte «homolobbyen» er ordfører Furre er opptatt av at det ikke skal føre til nye fordommer mot Kristiansand.
– Vi hadde nazister på besøk i byen vår også i år – selv om de etter planen egentlig skulle marsjere i Fredrikstad. Det er viktig å påpeke at ingen av nazistene hører hjemme her i byen. De fleste kom fra Sverige og vi må ikke tillate at disse nazistene får prege Sørlandet, sier Furre til Blikk Nett og legger til at han i den anledning tar avstand fra begrepet om å «ta byen tilbake.»

– Kristiansand var aldri deres. Kristiansand og innbyggerne her er robuste og det skal mer til enn en times marsjering i sentrum for å ødelegge det, sier Furre.

Nazistenes aktivitet og krigen mot «homolobbyen» har likevel fått konsekvenser. Det har vært rekordoppslutning rundt pridearrangementer og parader over hele landet – men i enkelte etater har det ført til hodebry. NRK kunne fredag 25. august melde at Agder politidistrikt ikke lar sine ansatte gå i uniform i paraden under Skeive Sørlandsdager. Grunnen er, ifølge politimester Kirsten Lindeberg, at årets parade får preg av en politisk markering.
«Etter demonstrasjonene i sommer har vi indikasjoner på at det kan komme innslag som har preg av politiske ytringer. Og da er vi utenfor det området hvor politiet normalt skal delta,» sier Lindeberg til NRK.

Ordfører Harald Furre synes det er synd.
– Jeg skulle gjerne sett uniformert politi som deltagere i paraden. Men så er det mulig at politiet vet noe jeg ikke vet om hvem som kommer for å delta i paraden, og hvordan paraden vil utvikle seg. Det gjenstår å se om det var en riktig avgjørelse. Politiet vil uansett være synlig tilstede i sentrum i dag for å sikre en trygg parade, sier ordfører Harald Furre.

Lørdag 26. august arrangerer Skeive Sørlandsdager Regnbuetorvet i sentrum av Kristiansand. Fra kl. 11 til 14 har politiske partier, organisasjoner, idrettslag og andre aktører stands. Det er også mulighet for å møte organisasjonene som drifter Skeive Sørlandsdager; Skeiv Ungdom Sør og FRI Sør. I tillegg blir det underholdning av Sam & Sky og Big Daddy Karsten.

Kl. 14 starter paraden fra Torvet. Paraden ender ved Kilden Teater og konserthus.
Mer info: Skeive Sørlandsdager på Facebook