Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det var en veloppdragen parade som snirklet seg gjennom Stavanger sentrum lørdag 1. september, fra Byparken, langs Breiavannet, til Domkirken og tilbake til parken. Arrangørene valgte å bruke fortau og fotgjengerunderganger for å unngå de store utgiftene en parade i veibanen ville medføre.

Sjelden ser man en prideparade som venter på grønt lys før veien krysses. Men det la ingen demper på stemningen i Stavangers første prideparade noensinne.

Før paraden startet var folket samlet til Sentrum på skeivå i Byparken. All den tid det er valgår, var parken full av politiske partier og profilerte politikere, som helseminister Bent Høie (H), likestillingsminister Solveig Horne (FrP) og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

Hadia Tajik. Foto: Reidar Engesbak.

Fra fortielse til åpenhet
Hadia Tajik fikk æren av å åpne Sentrum på skeivå lørdag 1. september.
– Dere aner ikke hvor glad jeg er for å være her i dag, sa Tajik til festivalfolket.

– Når jeg ser dere, kjenner jeg at det er fest i byen. Jeg tror ikke jeg har sett så mange vakre mennesker samlet i Stavanger sentrum noen gang, sa Arbeiderpartiets nestleder til stor jubel.

Tajik påpekte at lhbtqi-folket representerer en av vår tids største endringer.
– Det har gått fra fortielse til åpenhet, fra fordømmelse til anerkjennelse, fra usynlighet til synlighet. Og jeg vet at for mange av dere har det vært en smertefull vei. Det er sterke krefter som må kjempes mot, ikke minst her på Sørvestlandet. Men dere har vunnet. Vi har vunnet, erklærte Hadia Tajik.

Leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’orange og helseminister Bent Høie. Foto: Reidar Engesbak.

Fargerikt mangfold
Helseminister Bent Høie har deltatt på Stavanger på skeivå siden starten, og er en veteran i så måte. Høie minnet om at lhbtqi-kampen i Rogaland har vært preget av oppoverbakker og nedoverbakker.
– Men det viktigste er at vi kom oss hit. Når vi i dag er ferdig med å feire, så skal vi fortsette å gå framover, sa Høie og pekte på andre land hvor lhbtqi-rettighetene ikke er like selvsagte som i Norge.

– I en rekke land går det bakover. Her i dag er vi et fargerikt mangfold mot et fargeløst enfold. Så kjære søstre, kjære brødre, kjære venner og familie: derfor skal vi fortsette å gå framover, sa helseminister Bent Høie.

Jørn Kyle Finnesand, Rogaland FrP og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: Reidar Engesbak.

– Vi er alle likeverdige
Likestillingsminister Solveig Horne passet på å minne om at Norge er lant de beste i verden med hensyn til politikk og rettigheter for lhbtqi-befolkningen.
– Selv om vi har kommet langt her i Norge, har vi fortsatt utfordringer. Unge skal ikke oppleve å bli mobbet i skolen. Ingen skal måtte tåle hatkriminalitet og hatprat. Voksne skal ikke bli diskriminert i arbeidslivet og eldre skal føle at de kan være åpne i møte med omsorgstjenester eller hvis de flytter til pleiehjem, sa Horne og la vekt på at rettighetskampen gjelder alle.

– Det handler ikke om «de» og «vi.» Det handler om oss alle. Vi er alle likeverdige og skal bli akseptert for de vi er, erklærte Solveig Horne fra paviljongen i Byparken.

Se bilder fra Stavanger på skeivå
Paraden startet fra Byparken kl. 14 og timene før paradestart ble brukt på de ulike standplassene hvor organisasjoner som Skeiv Ungdom, HivNorge og Amnesty International Norge var til stede, i tillegg til mange andre.
FRI Rogaland ble utsolgt for regnbueflagg mange timer før paradestart og de som ikke fikk sikret seg flagg kunne smykke seg med regnbueglittermaling på en stand midt i parken.

Tema for Stavanger på skeivå i år var «Kampen er enda ikke over» og paraden fulgte også opp FRI-kampanjen «Gå for meg» – hvor man går for noen som ikke kan eller tør. Det var det mange som gjorde. Se Blikks bildegalleri fra Sentrum på skeivå og paraden.