Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kenneth Larsen står bak tegneserien Bestis, en delvis selvbiografisk stripe i Pondus.

Bestis handler om Marthe og Kenneth, to barndomsvenner i starten av tjueårene som har et «tergete hatkjærlighetsforhold» til hverandre. Stripen har vært et fast innslag i Pondus siden mars 2016.

Frem til nå har Kenneths kjærlighetsliv vært et ubeskrevet blad, men i oktobernummeret av Pondus kommer Kenneth ut av skapet.
– Hans historie er inspirert av min egen komme-ut-prosess, sier tegneserieskaper Kenneth Larsen til Blikk nett.

Larsen jobber femti prosent som tegneserieskaper og femti prosent som art director i et svensk reklamebyrå. Rett før sommeren fullførte han studiene ved Serieskolan i Malmø, og satser nå for fullt på stripen om Kenneth og Marthe.
– Tegneseriefiguren Kenneth har hatt mye moro med å mobbe Marthe for kjærlighetslivet hennes, mens Marthe har strevd fælt med å finne ut hvem Kenneth egentlig liker. Bestis skal først og fremst være en bred humorserie om vennskap der hovedpersonen tilfeldigvis er homo, sier han.

Stereotyp tegneserieverden
Kenneth Larsen er lei av at skeive i tegneserieverdenen ofte presenteres som stereotyper, rare bifigurer eller veldig endimensjonale. Dessverre figurerer de ofte i kraft av å være skeive, og ikke som mangfoldige personer som tilfeldigvis forelsker seg i en av samme kjønn, forklarer han.
– Min oppfatning er at skeive ofte blir skildret på en overfladisk måte både i tegneserieverdenen og på film og tv. Bestis er mitt bidrag til å gjøre plass til denne helt vanlige fyren som liker menn, sier han.

Larsen tror det kan bli duket for mange interessante situasjoner mellom Marthe og Kenneth fremover.
– Tenk om de faller for samme type? Da vil vennskapet deres definitivt bli satt på prøve. Hvor mye tåler et bestis-vennskap egentlig? Det er et interessant utgangspunkt for mange striper …

Naturlig del av historien
Selv om Kenneth Larsen har laget en stripe om tegneseriefiguren Kenneths komme-ut-prosess, vil ikke serien nå bikke helt over i det skeive.
– Jeg har ingen stor agenda med å fronte Kenneth som skeiv, legningen hans skal bare være med som en naturlig del av historien. Jeg leker litt med tanken på å gå tilbake til tenåringsperioden til Marthe og Kenneth. Der finnes det nok mye spennende å ta av. Et vennskapsforhold har mye kreativt potensial i seg, så jeg vil nok ikke slite med å hoste opp nye striper fremover, sier han.

Larsen ser likevel ikke bort fra at det vil komme flere «skap-striper» etter hvert.
– Å komme ut av skapet er noe man gjør kontinuerlig, og det er mye humor i det som jeg sikkert kan benytte meg av i stripen min. Til syvende og sist kan man ikke skrive om så mye annet enn det man har kjennskap til selv, sier han.

Larsen forteller at bestevenninnen Marthe ble veldig rørt da hun leste komme-ut-sekvensen.
Nå gleder han seg til å få flere reaksjoner på stripen.
– Det skal bli spennende å høre hva leserne syns. Jeg har allerede fått tilbakemeldinger om inkluderende språkbruk i Bestis, og har fått et varmt «go» fra redaktøren denne gangen, så nå håper jeg leserne liker Kenneth enda bedre.