Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

FRI Telemark arrangerte Norges sprekeste prideparade opp til Gaustatoppen lørdag 23. september.

Det var rundt 70 stykker som marsjet gjennom tåka, og feiret pride på Telemarks tak.

FRI Telemarks arrangement var i samarbeid med Telemark fylkeskommune. Andre samarbeidspartnere og støttespillere var Sparebank1 Telemark, DNT Telemark, Tinn kommune, Gaustatoppen Turisthytte, BAMA Storkjøkken og Aunt Maybels.

Vel oppe på toppen holdt leder av FRI Telemark, Iva Karoline Schjerven, appell:
«Kjære alle marsjere: Jeg er bifil, men kan ikke komme ut i bygdemiljøet der jeg bor. De fleste jeg kjenner har et veldig negativt forhold til LHBT-personer, og jeg er redd for å bli utstøtt og sett ned på. Jeg kommer til å holde meg så langt inne i skapet som jeg kan frem til jeg flytter for studier.
Dette er ikke min historie, men historien til en 18 årig bifil gutt fra Telemark som ble brukt i årets Pride kampanje «Gå for meg». I denne kampanjen oppfordret FRI til å delta på pride for de som ikke selv tør å delta. I arbeidet med denne kampanjen fikk de inn over 300 lignende historier, og historiene fortsatte å renne inn gjennom sommeren etter at kampanjen var sluppet.
Dette viser at arbeidet med å bygge trygge rammer rundt LHBT-personer, slik at de kan leve fullverdige liv uten frykt, ikke er over. For selv om vi har et lovverk som i utgangspunktet er likeverdig og beskytter alle, så har vi fortsatt barrierer å bryte når det kommer til den allmenne aksept og respekt for LHBT-liv.
Derfor er det viktig at noen velger åpenhet. At noen velger å kjempe mot fordommer. At noen tar opp kampen mot diskriminering. Synlighet og synlig støtte er viktig, og betyr mye for alle de som ikke fult ut tør å være sitt sanne jeg uavhengig av hvem man omgås eller hvor man befinner seg. Selv om den bifile gutten fra Telemark ikke tør å stå frem i fylket sitt i dag, håper vi for fremtiden at bosted ikke vil ha noen betydning for om en person føler det er trygt å være åpen eller ikke. Så takk til alle dere som går med oss i dag for å feire mangfoldet, inkludering og kjærligheten.»

Foto: Khim Tengesdal.

Appell fra Wegar Berg Gundersen, nestleder
«I dag markerer vi også bisynlighetsdagen, som ønsker å sette fokus på de av oss som ikke synes kjønn eller kjønnsuttrykk har noe å si for hvem man forelsker seg i. Bifile opplever ofte en dobbel diskriminering av sin seksualitet, ved å ikke bli tatt seriøst av verken heterofile eller av andre LHBT-personer. Når man som bifil føler at man kun er en bisetning i kampen om mangfold, likeverd og inkludering, gjør det at mange bifile ikke føler seg hjemme noe sted. Det er langt flere bifile enn andre LHBT-personer som sliter med å akseptere sin seksuelle orientering, og man føler mer skam og ensomhet. Derfor er det viktig å markere bisynlighetsdagen, og sørge for at bifile opplever aksept og respekt, og føler seg inkludert i mangfoldet vi alle er en del av, og som vi markerer så flott her i dag.
Det har en symbolsk verdi når vi er her på Telemarks tak i dag for å feire pride. Når det settes spørsmålstegn ved heising av regnbueflagget på rådhustaket i Porsgrunn kommune, setter man en flaggregel fra sent 1800-tall foran en gest som symboliserer solidaritet og medmenneskelighet. Vi synes det er leit at noen reduserer en markering av mangfold og inkludering, til en prinsippsak om flaggheising. I 2017 er ikke heising av regnbueflagget en politisk sak, det er et symbol på at man har rom og respekt for alle uavhengig av kjønn, kjønnsuttrykk, nasjonalitet, hudfarge, religion, funksjonsnedsettelse og seksuell orientering. Det bør ha større verdi, enn gamle flaggregler.
Til slutt vil vi bare si tusen takk til alle dere som er her i dag, og som har tatt turen hit for å markere pride i Telemark! Happy pride!»

Foto: Khim Tengesdal.