Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Like etter en konsert med bandet Mashrou’ Leila i Kairo 22. september ble en rekke personer arrestert for å ha viftet med regnbueflagg. I dagene som fulgte ble hendelsen omtalt i lokal media, noe som førte til flere arrestasjoner. Ifølge organisasjonen Human Rights Watch er egyptiske aktivister bekymret for at arrestasjonene bare er starten på en organisert forfølgelse av lhbtqi-personer.

Mashrou’ Leila på Music Park Festival 22. september 2017.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner kaller arrestasjonene for et målrettet angrep mot lhbtqi-personer. Human Rights Watch er også bekymret for hvordan de arresterte blir behandlet. Det har blitt meldt at personer som mistenkes for homoseksuelle handlinger blir utsatt for nedverdigende undersøkelser – en praksis som har vært kritisert av FN, som kaller undersøkelsene for tortur.

Bannlyst i Egypt
Mashrou’ Leila, som trolig er det største bandet fra den arabiske verden akkurat nå, ble startet i 2008 som et hobbyprosjekt blant en gjeng studenter ved The American University of Beirut. Bandet nyter stor suksess og spiller for fulle hus over hele verden. Suksessen skyldes i stor grad deres vegring mot å tilpasse seg de sosiale normene. De er også kjent for å skape kontroverser gjennom sine satiriske og kritiske tekster. Hamed Sinno, som er bandets frontmann, er åpen homo og vokste opp i en muslimsk familie.

Mashrou’ Leila spilte for 35 000 publikummere i Kairo 22. september og ifølge bandet selv var det en av de vakreste konsertene de noensinne har spilt. Men etter kontroversene har bandet nå fått beskjed om at de nektes å spille i Egypt.

Mashrou’ Leila selv har vært avventende med kommentarer om arrestasjonene – men nylig tok de bladet fra munnen. I et innlegg på sin egen Facebook-side forklarer Mashrou’ Leila at de har konsultert med lokale aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner før de valgte å uttale seg.

Les uttalelsen fra Mashrou’ Leila her:

Human Rights Watch om arrestasjonene: