Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tirsdag 10. oktober klokken 08.30 avholder FRI og Amnesty International Norge en markering utenfor Egypts ambassade i Oslo for å protestere mot den systematiske forfølgelsen av alle som støtter opp om rettighetene til lhbt-personer i Egypt.

Siden september er minst 56 menn og én kvinne er arrestert av sikkerhetsstyrkene i Egypt på grunn av sin faktiske eller antatte seksuelle orientering. Minst fem av dem er utsatt for tortur og minst ni personer er allerede dømt til fengselsstraffer på mellom ett og seks år.
-– Heksejakten egyptiske myndigheter nå utsetter alle som støtter opp om lhbt-personers rettigheter er den verste og mest alvorlige vi har sett i nyere tid. Vi krever umiddelbar løslatelse av de arresterte, og ber norske myndigheter legge press på Egypt for å stanse forfølgelsen, sier Ingvild Endestad, Leder i FRI.

Det hele startet under en konsert med det libanesiske bandet Mashrou’ Leila i Kairo 22. september, der noen i publikum viftet med et regnbueflagg. Arrestasjonene som fulgte ble starten på en organiserte forfølgelse.

FRI og Amnesty International Norge er også svært bekymret for behandlingen av de fengslede. Minst fem av de arresterte har blitt utsatt for såkalte ’analundersøkelser’, angivelig for å avgjøre om de er homofile.
– Slike undersøkelser har ingen hensikt bortsett fra å ydmyke og skade de som utsettes for det. Analundersøkelser er en form for voldtekt og er dermed definert som tortur. Egyptiske myndigheter må umiddelbart sørge for å stanse dette, sier Jon Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Markering, tirsdag 10. oktober, kl. 8.30 til 9.00 utenfor ambassaden i Drammensveien 90 i Oslo.