Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tirsdag 10. oktober arrangerte FRI, Skeiv Verden og Amnesty International Norge en markering utenfor Egypts ambassade i Oslo for å protestere mot den systematiske forfølgelsen av alle som støtter opp om rettighetene til lhbt-personer i Egypt.

Det hele startet under en konsert med det libanesiske bandet Mashrou’ Leila i Kairo 22. september, der noen i publikum viftet med et regnbueflagg. Arrestasjonene som fulgte ble starten på en organiserte forfølgelse.

Siden september er minst 58 menn og én kvinne arrestert av sikkerhetsstyrkene i Egypt på grunn av sin faktiske eller antatte seksuelle orientering. Minst fem av dem er utsatt for tortur og minst ni personer er allerede dømt til fengselsstraffer på mellom ett og seks år.

– Jeg vil aldri hate
Racha, fra Kairo, Egypt holdt appell på demonstrasjonen utenfor Egypts ambassade. Hun fortalte om venninnen sin S som er en av de arresterte etter konserten med Mashrou’ Leila i Kairo. S ble arrestert for å ha viftet med regnbueflagg.
«Du ble arrestert for å gjøre akkurat det vi gjør her nå: vifte med regnbueflagg,» sa Racha.

Racha har hatt kontakt med venninnen helt opp til for noen dager siden.
«I den siste meldingen din gratulerte du meg for at jeg har giftet meg med kvinnen jeg har drømt om og for at jeg har funnet ekte kjærlighet. Du fortalte hvor glad du var på våre vegne,» sa Racha til de fremmøtte utenfor Egypts ambassade.

«Du endte meldingen din med ”kjærlighet får oss til å skinne.” Ja S, det gjør den. Kjærlighet får oss til å skinne, men jeg vet at du ble sendt i fengsel med et hjerte fylt med kjærlighet, ikke bare for den jenta du var hodestups forelsket i, men for oss alle, både venner og ukjente – men viktigst av alt: for livet. Derfor ser jeg deg, og alle som ble arrestert fordi dere sloss for kjærligheten, som skinner i mørket av urettferdighet og et undertrykkende system som forsøker å demonisere oss, slå oss ned og som vil kneble stemmene våre.»

Racha sendte også en appell til hjemlandet Egypt.
«Jeg er sint. Jeg føler meg ekskludert. Jeg føler smerte og jeg er trist. Jeg føler meg marginalisert og urettferdig behandlet. Men jeg vil aldri gjøre det de vil jeg skal gjøre. Å føle hat. Jeg vil aldri hate. For i det øyeblikk jeg tillater meg selv å hate. Da har de vunnet. Jeg vil aldri slutte å elske deg. Jeg vil aldri slutte å drømme for deg. Og jeg vil aldri stoppe kampen for å frigjøre deg fra det hat og den avsky som du er fanget i.»

Racha avsluttet med å sitere en Facebook-post som en egyptisk homofil mann postet for en tid tilbake.
«Maybe we are not the generation who will proudly raise the flag of proudness and march i the streets of Cairo. But there is no doubt. Someday the rainbow will light the sky of the East. Always and forever, love wins.»

Artist Heidi Musum bidro med musikk på demonstrasjonen.