Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

For fjerde år på rad går Tromsø Arctic Pride av stabelen andre uken i november. Det er stor bredde i årets program og arrangørene håper på kjempestor parade i år.
– Vi satser på at det skal være noe av interesse for alle. Tromsø Arctic Pride skal være en arena for å feire mangfoldet hvor alle kan føle seg velkommen, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Verdensteatret byr på visning av skeive filmer hele uken, blant annet førpremiere på den britiske filmen «God’s own country». Filmen, som var en suksess under åerst Oslo/Fusion-festival, omtales som en britisk versjon av «Brokeback Mountain».

Kom ut, jævla homo!
Tv-serien «Jævla homo» går for tiden på NRK og har skapt mye diskusjon. Programskaper Gisle Agledahl kommer til festivalen. Det gjør også Håkon Sandmo Karlsen (19) fra Kvaløysletta i Tromsø. Sandmo Karlsen kom ut til foreldrene sine i tv-serien. Agledahl skal fortelle om prosessen rundt «Jævla homo» og i tillegg får publikum høre flere komme-ut-historier.

Fryktløs kjærlighet
Kirken i Tromsø deltar også på festivalen og arrangerer i år en egen regnbuemesse i Tromsø Domkirke, hvor domprost Stig Lægdene forretter. Tema for messen er «Fryktløs kjærlighet», som er samme tema som for hele festivalen. I den forbindelse arrangerer festivalen en kunstkonkurranse om det er å leve livet og kjærligheten uten frykt. Konkurransen er delt i to, hvor man kan levere bidrag som tekst eller i andre uttrykk, fra foto, skulptur til film og lignende. Beste bidrag premieres med pengepremier. Frist for å levere bidrag er 15. oktober.

Det blir debatt i regi av Amnesty om skeives rettigheter under press i Russland og særlig i Tsjetsjenia. I tillegg blir det også visning av teaterforestillingen «Tobias og dagen det smalt» med Rimfrost Teaterensemble. Forestillingen handler om barn og kjønnsidentitet.

Fest og parade
NRKs egen Melodi Grand Prix-nerd, Jon Christian Øen, lager hysterisk MGP- fest og viser i tillegg MGP-klipp du ikke ante du likte. Lørdagen er det stor pride-fest på Hålogaland Teater. Komiker og sanger Hans Esben Gihle og musikalsk makker Trond Nagell Dahl har satt sammen et forrykende show med sitt alter ego: Randi Aasa, akkompagnert at heftige svensktopp-rytmer. Senere på kvelden er det internasjonalt kjente dj Charlotte Bendiks som snurrer plater.

Lørdag 11. november er det tid for den store paraden. I fjor trakk paraden drøyt 1 000 folk.
– I år er målet å samle opp mot 10 000, sier en festivalsjef Fredriksen.
– Vi håper å samle tusenvis av folk, lag, foreninger, partier, fagforeninger, firmaer, idrettslag, skoler etc. Alle som vil vise solidaritet og som ønsker å feire mangfoldet og kjærligheten er velkomne.

Tromsø Arctic Pride 6. – 12. november.

Fullstendig program finner du her: arcticpride.no