Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Onsdag 8. november er det tre måneder siden popartisten Zelim Bakaev ble meldt savnet i Tsjetsjenia. Ifølge vitner ble Bakaev tatt av sikkerhetsstyrker i hovedstaden Grozny og siden har ingen hørt fra ham.

Ifølge organisasjonen Human Rights Watch er det ingen tvil om at Zelim Bakaev ble arrestert som følge av Tsjetsjenske myndigheters klappjakt på homofile.

Nyheten om arrestasjoner og internering av homofile menn kom 1. april i år. Nyheten ble sluppet av den uavhengige avisen Novaja Gazeta, som kunne melde at over hundre menn som enten er eller antas å være homofile, har blitt bortført og utsatt for grov tortur i fangeleirer i Tsjetsjenia.

Ifølge Human Rights Watch står sikkerhetsstyrker med tilknytning til president og statsminister Ramzan Kadyrov bak grusomhetene. Flere EU-land, samt USA, har reagert og har kommet med uttalelser etter at nyhetene fra Tsjetsjenia ble bekreftet. Norges utenriksminister Børge Brende sa til Blikk i april: «Jeg er svært bekymret over rapporter om vilkårlige arrestasjoner, tortur og drap av seksuelle minoriteter i Tsjetsjenia. Det er viktig at dette undersøkes grundig.»

Bortført etter bryllup
De arresterte har fortalt at de ble presset til å oppgi navn på andre homofile menn, ofte etter å ha blitt utsatt for tortur. Flere av mennene har fortalt at navnet til Zelim Bakaev kom opp under avhørene. Det er en påstand som bekreftes av Igor Kochetkov i organisasjonen Russian LGBT Network.

25 år gamle Zelim Bakaev har hatt en lang musikalsk karriere i Tsjetsjenia og Russland og opplevde kommersiell suksess med en rekke singler. I 2012 flyttet han til Russland for å videreutvikle karrieren. Ifølge venner av Zelim Bakaev fikk tsjetsjenske myndigheter rapporter om popstjernens levesett i Moskva. 6. august i år returnerte Zelim Bakaev til Tsjetsjenia i anledning søsterens bryllup. To dager senere ble han meldt savnet.

Zelim Bakaevs mor meldte sønnen savnet hos de lokale politimyndighetene, men fikk til svar at det ikke fantes grunnlag for å starte en etterforskning. Bakaevs mor sendte også brev til president Ramzan Kadyrov for å be om bistand, uten hell.

24. september i år ble det postet to videoer på YouTube hvor Zelim Bakaev filmes og hvor han forteller at han forlot Russland i august og at han nå befant seg i Tyskland. Zelim Bakaev blir filmet mens han synger og danser, men venner av artisten har fortalt at Bakaev ikke «ligner på seg selv.» De er overbevist om at Bakaev blir tvunget til å opptre normalt i videoene.

Human Rights Watch oppfordrer nå tyske myndigheter til å se nærmere på saken og eventuelt bekrefte at Zelim Bakaev befinner seg i Tyskland.

[saken fortsetter under bildet]

Igor Kochetkov i Russian LGBT Network. Foto: Reidar Engesbak.

– Ikke glem Tsjetsjenia
Historien om Zelim Bakaev er bare en av mange. Homofile arresteres fortsatt i Tsjetsjenia og Russian LGBT Network jobber på spreng for å hjelpe dem med å flykte.
– Uten internasjonal oppmerksomhet og støtte er de helt uten håp, sier nettverkets leder, Igor Kochetkov til Blikk Nett.

Igor Kochetkov ble invitert til Norge i august av Den norske Helsingforskomité og møtte her en rekke lhbt-organisasjoner og menneskerettighetsaktivister. Han hadde også et møte med Utenriksdepartementet, som FRI og Amnesty International Norge tidligere har kritisert for ikke å reagere sterkt nok overfor Russland og Tsjetsjenia.

Russian LGBT Network har hjulpet 70 menn med å flykte fra Tsjetsjenia. Over halvparten av dem har nå forlatt Russland. Siden organisasjonen startet redningsaksjonen i april, har de fått over 130 henvendelser fra desperate menn som vil flykte fra hjemlandet. Skeive i Tsjetsjenia lever fortsatt i frykt, ifølge Russian LGBT Network.
– Forfølgelsene fortsetter, sier Kochetkov, som forteller at nettverket opererer med et døgnåpent nødtilbud for å få homofile ut av Tsjetsjenia.

– Vi kjøper flybilletter, finner trygge oppholdssteder og i de tilfellene det er behov, skaffer vi også legehjelp.

Redningsaksjonene finansieres ved hjelp av donasjoner fra privatpersoner, internasjonale nettverk og organisasjoner. Det er midler som kommer godt med i redningsarbeidet.

Ifølge Kochetkov er likevel ikke økonomi det største problemet for flyktningene. Frykten er det største hinderet.
– Dette er traumatiserte mennesker. Mange av dem er så redde at de ikke tør å flykte. De tror at organisasjonene som forsøker å hjelpe dem, slik som Russian LGBT Network, er agenter som vil lure dem i en felle.

Les et lengre intervju med Igor Kochetkov i Blikks novemberutgave, i salg nå.