Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Transminnedagen markeres i Oslo og Fredrikstad.

Transminnedagen ble startet i 1999 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester, en svart amerikansk transkvinne som ble drept året før. Markeringen har som mål å skape oppmerksomhet rundt utfordringene transpersoner møter rundt om i verden. Den markerer også slutten på Transgender Awareness Week.

Flere land registrerer vold og drap begått med transfobisk motiv. På nettsiden Transrespect vs Transphobia kan du se hvor mange registerte hatdrap som har blitt begått på transpersoner det siste året. I 2013 ble det registrert 238 drap med transfobt motiv. Siden registreringen begynte i 2008 har det blitt registrert over 1374 drap i 60 land.

OSLO
Skeiv Ungdom og FRI inviterer til Transminnedagen 2017 på Litteraturhuset i Oslo.
I år vil transminnedagen belyse et tema som har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden gjennom #metoo kampanjen: vold mot kvinner. Også i transmiljøer er transkvinner en særlig utsatt gruppe som utgjør majoriteten av de blant oss som blir utsatt for hatkriminalitet med dødelig utgang. Vold mot transkvinner er alvorlig og utbredt, likevel er de fleste kampanjer, hjelpetilbud og ressurser ikke tilpasset denne gruppen og transkvinner er ofte usynliggjort i kampen mot vold mot kvinner.

For å snakke om dette temaet har Skeiv Ungdom og FRI invitert Christine Jentoft, transaktivist og blogger, som ordstyrer. Samtale med Bjørg Norli, leder av Prosenteret,
Marthe Øvrum, leder i Skeiv Ungdom og Anfinn Anne fra Forbundet for transpersoner i Norge.

Program for kvelden:
Kl. 18.30: Velkommen og introduksjon til debatt.
Kl. 19: Debatt: «#metoo Kjønna vold mot transkvinner»
Kl. 20: Lystenning og visning av kortfilm.

Arrangementet foregår i Kjelleren på litteraturhuset og er gratis.

FREDRIKSTAD
Skeiv Ungdom Østfold inviterer til lystenning ved den røde sofaen i Gågata i Fredrikstad kl. 18.