Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Marte Sæteren er for mange kjent som den kroppsfikserte tenåringen Vanessa Nyman i Hotel Cæsar. Sæteren spilte i såpeserien i tre og et halvt år, og sier til Blikk at det er herlig befriende å spille motsatsen hennes, nordlandslesba Julia Buljo, i slasherfilmen «Juleblod» som hadde norgespremiere 2. november.

– Juleblod er en skrekkomedie, en annerledes type film som balanserer mellom skrekk og humor. Jeg spiller Julia som har kommet hjem til Honningsvåg etter at moren tok sitt eget liv, sier Marte Sæteren.

Julia er lesbisk og sjekker heller jenter enn gutter.
– Det går mye i tørrfisk, løssnus og snøscooterkjøring, men legningen hennes er ikke så veldig fremtredende, det er mer subtilt, sier hun.

Ifølge skuespilleren er det likevel mulig å få med seg «hvilket lag Julia spiller på» for den oppmerksomme titter.
– Det er en scene hvor hun skrur på lyset mens venninna kler av seg på overkroppen. Den avslører nok litt …

Hekta på skrekk
Overgangen fra å spille en kroppsfiksert tenåringsblogger til ei lesbisk ung kvinne med total mangel på forfengelighet har vært stor, innrømmer skuespilleren. Men for henne har begge rollene vært uproblematiske.
– Det er lettere å spille roller som er langt fra meg selv slik at selvbevisstheten ikke tar overhånd. Du kan jo godt si at karakteren Julia spiller på den klassiske stereotypen om den maskuline lesba, men jeg tenker at folk skjønner at det er humor, sier hun.

Skuespilleren tar det ikke så tungt at filmen har fått lunkne kritikker fra flere anmeldere.
– Du må være med på premissene og åpne opp mer for skrekkuniverset. Selv har jeg blitt helt hekta og drar til og med på skrekkfilmfestivaler!

Blyg helt
Selv om «Juleblod» er en typisk ungdomsfilm, tror Sæteren den kan være noe for alle.
– Målgruppa er nok ungdom mellom 15 og 30 år. Denne typen skrekkfilm er nok litt nerdemateriale, så jeg tror du må ha sansen for sjangeren for å sette pris på filmen. Jeg ser på meg selv som en selverklært nerd, sier hun.

Skuespilleren syns ikke karakteren hennes i filmen fremstiller lesbiske på en karikert måte.
– Absolutt ikke. Julia er en nyansert og troverdig karakter. Skeive bør gjenspeiles i film på en god måte, og det syns jeg «Juleblod» lykkes med. Legningen til Julia ropes ikke ut, den ligger der under som noe naturlig, og det er fint. Julia er ikke en person som gjør mye ut av seg og tar mye plass, men hun er helt rå i møte med nissen!