Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Historien om Sonja, og hvordan hun til slutt finner igjen julestjernen, har trollbundet barn og voksne i mange generasjoner, helt siden den ble satt opp første gang julen 1924. Det er den prisbelønte regissøren Kjersti Horn som har blåst nytt liv i Brandts eventyrlige univers. Julegleden og teatermagien som i snart hundre år har begeistret små og store, videreføres også i år – og Sonja får sin julestjerne til slutt. Som Sverre Brandt skrev til barna i 1924: «Måtte du få din! For det finnes en julestjerne for alle. Det gjelder bare at vi leter på den riktige måten.»

Espen Bråten Kristoffersen spiller rollen som Ole i årets oppsetning og han er klar på at han står på en hellig scene hver eneste kveld fram til nyttår.
– Når jeg fikk spørsmål om å ta rollen var reaksjonen min «Hæ? Skal jeg stå på scenen på Nationaltheatret?» Det er helt sjukt, sier han til Blikk Nett.

Vi befinner oss i den store og ærverdige salen foran hovedscenen hvor scenografien til kveldens forestilling gjøres klar. Det er hektisk aktivitet, men Bråten Kristoffersen virker rolig og samlet. Han tar oss med opp på scenen og vi får et lite innblikk i hvordan det kjennes å stå der.

Espen Bråten Kristoffersen. Foto: Reidar Engesbak.

Så tar vi turen ut i de mange gangene, trappene og underjordiske stiene som til slutt fører oss inn i skuespillernes garderober.
– Det første stykket jeg så på Nationaltheatret var Thorbjørn Egners «Dyrene i Hakkebakkeskogen» i 1992. Den gang hadde Bjarte Hjelmeland rollen som Klatremus, sier Bråten Kristoffersen – som selv har spilt rollen i animasjonsfilmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen» som hadde kinopremiere i desember i fjor. Filmen var en suksess og knuste besøkstallene til både storfilmene «Star Wars» og «Passengers».

– Det morsomme er at Bjarte Hjelmeland også har spilt rollen som Ole i «Reisen til julestjernen», så vi har det til felles, sier han og forteller at han selv så stykket på Nationaltheatret først i 2012.

Rollen som Ole i «Reisen til julestjernen» fikk Bråten Kristoffersen nylig, men stykket hadde premiere allerede i oktober i år.
– Det var litt skummelt å komme inn i en produksjon hvor skuespillerne allerede var varme i trøya. Men jeg ble veldig godt mottatt, sier Bråten Kristoffersen.

Fra Nationaltheatret til «Grease»
Skuespilleren har i flere år hatt stor suksess med «Espen elsker Judy», hans eget show om Judy Garland, og frilansskuespilleren er travelt opptatt i året som kommer. Han skal blant annet spille Roger i sceneversjonen av «Grease», hvor han står på scenen med blant andre Øyvind Blunck og Tarjei Sandvik Moe, kjent som Isak i NRK-serien Skam. «Grease» har premiere på Chateau Neuf 24. januar.
– Vi starter prøveperioden 3. desember, så da er det «Grease» på dagtid og «Reisen til julestjernen» på kveldstid, sier han og legger til at han skal legge alt inn i rollen som Roger.

Espen Bråten Kristoffersen som Roger i «Grease». Foto: Jarle Nyttingnes.

– Men drømmerollen er jo egentlig Rizzo, sier han ironisk og tenker på Betty Rizzo, den ubestridte, tøffe og sarkastiske lederen av gjengen Pink Ladies, spilt av Stockard Channing i filmversjonen av «Grease» (1978).

Sceneversjonen av «Grease» som settes opp på Chateau Neuf i januar er en skikkelig queer-affære. Regien er ved Tom Sterri og koreograf er Thomas Glans – begge skeive med lang fartstid i underholdningsbransjen.
– Det var «Grease» som førte til at jeg ble bitt av underholdningsbasillen etter at mamma tok meg med å så musikalen på Chat Noir i 2000. Jeg var 13 år og så forestillingen minst fem ganger og fikk autografene til de som spilte, mimrer han.

Tidsriktig reise
Årets oppsetning av «Reisen til julestjernen» har fått en tidsriktig oppussing i Kjersti Horns regi. Rollen som Sonja deles mellom Selome Emnetu og Kjersti Tveterås, mens Kingsford Siayor og Espen Alknes bytter på rollen som konge. Men de er ikke alene på scenen. Over 60 skuespillere er med i stykket, og 44 av dem er barn.
– Regissør Kjersti Horn ville ha med hele byen i stykket og det er deilig at det ikke bare er «norske» skuespillere på scenen.

Espen Bråten Kristoffersen. Foto: Reidar Engesbak.

At hele desember og julestrien tilbringes på scenen på Nationaltheatret plager ikke Bråten Kristoffersen.
– Jeg er mest glad i hverdager jeg. Røde dager er egentlig det verste jeg vet, sier han bestemt.

Sånn har det vært siden han var liten gutt forteller han.
– Da er byen stengt og alle holder seg hjemme hos seg selv. Jeg er mest glad når Norge fungerer slik det skal, med kultur og liv. For meg er det å jobbe i jula helt fantastisk, sier Espen Bråten Kristoffersen til Blikk Nett.

«Reisen til julestjernen» spilles på Nationaltheatret til og med 6. januar. Mer info: nationaltheatret.no

«Grease» har premiere på Chateau Neuf 23. januar og spilles til og med 10. mars. Mer info: greasenorge.no