Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Plussprisen deles ut hvert år i forbindelse med verdens aidsdag, 1. desember. I år gikk prisen til Ingrid Slørdal, sykepleier ved infeksjonsmedisinsk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim.

Plussprisen deles ut av HivNorge og gis til en person, institusjon eller organisasjon som fyller ett eller flere av prisens kriterier: setter hiv på dagsordenen, bidrar til å gi hiv et ansikt, redusere myter og stigma rundt hiv, har bidratt med langvarig innsats for mennesker som lever med hiv, samt deres rettigheter og situasjon for øvrig.

En av samfunnets engler
Plussprisen 2017 ble delt ut under konferansen HIV17 Beyond zero på Verdens aidsdag 1. desember.
– Det blir vanskeligere og vanskeligere for hvert år å dele ut Plussprisen, sa styreleder i i HivNorge, Leif-Ove Hansen fra talerstolen.

– Grunnen til det er at det er så mange som gjør en kjempeinnsats på hiv-feltet. Men det er alltid én som skiller seg ut, sa Hansen før han gikk over til å lese juryens begrunnelse.

– Det snakkes ofte om engler i samfunnet vårt – og årets prisvinner er en slik engel, sa Leif-Ove Hansen og fortalte at årets prisvinner har vært aktiv i hiv-feltet i så mange år at flere av konferansedeltagerne knapt var født da hun startet sitt arbeid.

Hansen fortalte videre at årets prisvinners pasienter har kunnet være trygg på å få behandling basert på kunnskap og med hjertet på rett plass. Årets prisvinner har tatt kampen på vegne av, eller sammen med sine pasienter. Hun har evnet å se hele mennesket, normalisere og samtidig ta på alvor det enkelte menneskets opplevelse av sin egen situasjon. Årets prisvinner løftes også opp som en kollega andre trekker inspirasjon og erfaringer fra og hun er en som sier ja, selv om arbeidsdagen er over.

Engel med svarte vinger
Plussprisen 2017 gikk til Ingrid Slørdal, sykepleier ved infeksjonsmedisinsk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim. Slørdal takket for prisen og ga honnør til hivaktivist og leder av Nye Pluss – hivpositives landsforening, Kim Fangen, som fikk prisen i 2015 for å ha gått foran og for å være en inspirasjon for andre.
– Og så vil jeg gjerne takke de tre ungene mine som er veldig tålmodige, til tross for at vi alltid spiser sen middag, sa Ingrid Slørdal til stor applaus fra konferansesalen.

I en kommentar til Blikk Nett sier Slørdal at prisen kom helt uventet.
– Da jeg hørte juryens begrunnelse tenkte jeg «dette kan være så mange». Det er jo mange som er veldig engasjert i hiv-feltet, sier hun og ler godt av det faktum at hun omtales som en engel.
– Vel, det må være en engel med svarte vinger.

Stigma på stedet hvil
Slørdal har jobbet med hiv i rundt regnet 24 år og har vært med siden den gang hivpositive døde raskt og til i dag hvor hivpositive på behandling er smittefrie.
– Det at folk døde var grunnen til at jeg engasjerte meg så sterkt. I dag har vi PrEP og det er helt fantastisk. Men på samme tid så er det lite kunnskap rundt PrEP og det faktum at hivpositive som går på behandling ikke lenger er smittefarlige.

Den medisinske fremgangen er positiv mener Slørdal, men noe står likevel på stedet hvil.
– Stigma rundt hiv og hivpositive står på stedet hvil. Det er et stort problem. Hemmeligheten er et større problem enn viruset, sier Slørdal og viser til at mange hivpositive fortsatt frykter åpenhet.

– Det er frustrerende og jeg synes det er leit at det skal være slik. Der har vi en jobb å gjøre fortsatt, sier Ingrid Slørdal til Blikk Nett.

HivNorge har delt ut Plussprisen siden 1997 og årets pris er den 21. i rekken. Årets prisvinner Ingrid Slørdal er i godt selskap når vi ser på hvem som har vunnet Plussprisen tidligere, som for eksempel HKH Kronprinsesse Mette Marit og Sir Elton John.