Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Gestaltterapeut og forfatter Vikram Kolmannskog (37) ga i begynnelsen av desember ut boken «Taste and see – A queer prayer» på forlaget Mohini Books.

«Taste and see – A queer prayer» begynner med at hovedpersonen kjenner på tomhet og ensomhet. Automatisk logger han på Grindr hvor han har noen flyktige chats og møter. Etter hvert bestemmer han seg for å prøve noe ganske annet og reiser på en stille retreat.

– Der opplever han en annen type relasjon, både åndelig og sanselig, sier Vikram Kolmannskog til Blikk Nett.

– I denne boken er jeg spesielt opptatt av å ta leseren med inn i noe åndelig og sanselig. Hovedpersonen legger ut på en helende reise, en reise mot et mer meningsfullt liv, sier Kolmannskog og forteller at det åndelige og sanselige henger tett sammen.
– Mange av oss savner dette i hverdagslivet som ofte er preget av skjermer, apper, raskt tempo og konsum.

Bryter med dominerende forestillinger
Undertittelen «A queer prayer» spiller på at en bønn kan innebære at en person ber om noe, en lengsel. Ifølge Kolmannskog lengter hovedpersonen i boken etter å bli holdt og fylt. Men en bønn kan også være en samtale.
– Lytter man godt og lenge nok, kan man oppleve svar i en eller annen form. Denne fortellingen utvikler seg også til det, en samtale mellom hovedpersonen og den han etter hvert møter og opplever kjærlighet med. Bønn handler ofte om det vi kaller det dypeste, innerste eller største, sier han, og legger til at dette er vanskelig å formidle eller forstå med argumenterende tekster og fornuften alene.

Dikt- eller sangform må som regel til, og det er også formen på denne teksten.
– Denne bønnen er skeiv fordi den tar utgangspunkt i en skeiv erfaring og bryter med noen dominerende forestillinger om åndelighet og religion. Det homoerotiske gjennomsyrer også relasjonen mellom hovedpersonen og den han møter. Samtidig er fortellingen normbrytende ved at hovedpersonen er hindu og drar på et kristent retreat, sier Kolmannskog.

Grindr en velsignelse og forbannelse
Forfatteren vil ikke gå så langt som å kalle boken et lyrisk oppgjør med overfladiskheten i det skeive miljøet og den skeive datingkulturen.
– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det et oppgjør. Grindr og andre kanaler muliggjør noen møter og en form for tilfredsstillelse. Det kan være helt fint, men jeg tror det kan ligge en dypere lengsel bak for mange brukere, og denne dekkes ganske sjelden gjennom flyktige chats og møter, sier han.

Kolmannskog er ikke i tvil om at apper som Grindr også har blitt en slags forbannelse for mange skeive med alle disse mulighetene, flyktige chats og møter.
– Jeg tror mange, hvis ikke alle, dypest sett vil bli elsket som den de er. Jeg tror også at det å lære å elske seg selv og andre kan være noe av det mest meningsfulle vi gjør i livet. Jeg ønsker oss alle mer kjærlighet, til oss selv og til andre. Jeg tenker at det skeive prosjektet handler om en radikal kjærlighet, en stor og romslig kjærlighet. En slik kjærlighet vil noen, vil jeg, kalle åndelig eller guddommelig eller til og med gud.

Positiv omtale
Forfatteren har allerede fått fine tilbakemeldinger fra lesere i Norge, India, USA og andre land, fra folk med forskjellige tros- og livssyn, streite og skeive.
– Det er veldig gøy å høre hvordan boken berører og hva den setter i gang hos forskjellige mennesker. Frode Grøstad, en homofil mann og prest i Bymisjonen, skrev at diktet beskriver tro og relasjon på en rå og vakker måte; at det gjør flørting, opphisselse, berøring og lengselen etter å bli fylt relevant for religiøs tro. Jeg ble så glad for dette, også fordi Kirken nå inkluderer folk som Frode, og at en i Kirken kan si noe slik som dette, sier han.

En homofil, kristen gutt i India skrev også veldig begeistret til Kolmannskog om at han elsket beskrivelsen av relasjonen mellom hovedpersonen og den han møter, at det er noe han alltid har hatt lyst til å oppleve som troende. Boka har også fått positiv omtale i Kirkus Reviews, det amerikanske bokanmeldermagasinet.
– De skrev blant annet at det var et «delicately erotic poem», og «a lyrical study of passion, both religious and carnal.» Dette er en bok som i stor grad handler om det sanselige, så jeg er veldig glad for at den fysiske boka faktisk også har blitt en spesiell sanselig erfaring, noe man kan ta og se på, noe vakkert.