Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 3. november overleverte Skeiv Ungdom flere tusen støtteunderskrifter fra kampanjen «Ja til tredje juridisk kjønnsalternativ» til stortingspolitikere fra SV og Venstre. Venstres Grunde Almeland og SVs Freddy Øvstegård lover å være pådrivere på Stortinget.

I november i fjor lanserte Skeiv Ungdom en kampanje for å skape fortgang i arbeidet med å innføre et tredje juridisk kjønnsalternativ. Formålet med kampanjen «Ja til tredje juridisk kjønnsalternativ» var å vise og synliggjøre at en del av den skeive befolkningen mangler en grunnleggende rettighet.

Fredag 3. februar møtte Skeiv Ungdom opp på Løvebakken foran Stortinget for å overrekke kampanjens støtteunderskrifter, som utgjør flere tusen underskrifter, til politikere Skeiv Ungdom regner som allierte og pådrivere i saken.

Leder i Skeiv Ungdom, Marthe Øvrum, møtte Grunde Almeland fra Venstre og Freddy Øvstegård fra SV. Begge partiene er positive til å innføre et tredje juridisk kjønnsalternativ.

SVs støtte til forslaget kan spores tilbake til 2015 da helseminister Bent Høie fikk en rapport om transpersoners rettigheter og behandlingstilbud, som resulterte i lov om rett til å endre juridisk kjønn. SV mente den gang at regjeringen kunne gå enda lenger, og innføre et tredje juridisk kjønnsalternativ.

I forkant av Stortingsvalget i fjor uttalte Venstre at partiet støttet lov om endring av juridisk kjønn. På spørsmål om innføring av et tredje juridisk kjønn svarte Venstre at det bør komme som en naturlig følge av nevnte lov og annen diskrimineringslovgivning.

Nå forventer Skeiv Ungdom at SV og Venstre vil være pådrivere slik at denne rettigheten kommer på plass.
– Dette forslaget er viktig for den gruppen det gjelder og SV vil fremme forslag om dette, sier Freddy Øvstegård fra SV i en kommentar til Blikk Nett.

Trenger kunnskap
I tillegg til flere tusen underskrifter hadde lederen i Skeiv Ungdom med seg en uavhengig utredning om innføring av et tredje juridisk kjønnsalternativ. Utredningen, som er bestilt av FRI, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og Foreningen for transpersoner i Norge (FTPN), gir full støtte til Skeiv Ungdoms ønske.
– I møte med politikere får vi ofte høre at dere trenger mer kunnskap før dere kan ta avgjørelser, sa Marthe Øvrum til politikerne fra SV og Venstre.

– Derfor har vi med oss kunnskap her i dag. Utredningen «Tredje juridisk kjønnsalternativ» kom i november 2017 gir dere kunnskap om hva det er vi som er ikke-binære trenger. Vi har forståelse for at dette forslaget må arbeides med – og det skal det. Men det arbeidet må startes nå. Det er ikke noe vi kan vente med, påpekte Øvrum.

Skeiv Ungdom er i utgangspunktet positive til at det vil bli en endring. Men da trengs det drahjelp fra politikerne.
– Nå har vi støtte fra de beste i opposisjon og de beste i posisjon. Vi vet at SV støtter forslaget og at det er en viktig sak også for Venstre. Nå må Venstre pushe denne saken overfor regjeringen de er en del av, sier Skeiv Ungdom-lederen.

Stortingsrepresentant for Venstre, Grunde Almeland, lover å gjøre sitt for å få regjeringen med på forslaget.
– I regjeringsplattformen finnes det et eget punkt om lhbtqi-rettigheter. Min jobb nå er å fylle lhbtqi-punktet med konstruktivt innhold. Jeg har allerede hatt møte med barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, og hun er opptatt av å gjøre en jobb på dette feltet. Jeg mener at et tredje juridisk kjønnsalternativ er en naturlig del av dette punktet, sier Almeland.

Grunde Almeland (V), Marthe Øvrum (Skeiv ungdom) og Freddy Øvstegård (SV). Foto: Reidar Engesbak.

– Det blir lovendring
Innføring av et tredje juridisk kjønnsalternativ handler om mer enn bare juridiske rettigheter ifølge Skeiv Ungdom.
– Det handler først og fremst om at staten da anerkjenner at man finnes. Når det skjer, så vil det gi flere resultater. Det er vanskelig for helsevesenet å gi mennesker god og riktig behandling hvis man ikke er anerkjent. Det samme gjelder i skolen. Så for de av oss som er ikke-binære handler dette om mer enn bare det juridiske, sier Øvrum til Blikk Nett.

De ulike ungdomspartiene har vært pådrivere i lhbtqi-perspektiver, og ifølge Grunde Almeland og Freddy Øvstegård er debatten om tredje juridisk kjønnsalternativ en ny problemstilling for mange stortingspolitikere, og mange kjenner ikke til begreper som ikke-binær.
– Det er store forskjeller med tanke på kunnskap blant politikerne på Stortinget. Det er nok mer fokus på hva dette forslaget vil innebære av mulige endringer i samfunnet. Det er et behov for mer kunnskap, og derfor er jeg glad for at Skeiv Ungdom gir oss god informasjon og utredninger, sier Freddy Øvstegård.

– Skal vi øke kunnskapen hos folk, så må vi snakke om det. At Skeiv Ungdom tar slike initiativ som de gjør med denne kampanjen og at de løfter opp utfordringene vi står overfor er veldig viktig, sier Grunde Almeland.

Almeland mener også at en ny generasjon politikere gjør sitt for at disse spørsmålene kommer på agendaen.
– Den yngre generasjonen har mer kunnskap om disse spørsmålene, og da er det naturlig at vi leder an i dette arbeidet, sier Grunde Almeland.

Skeiv Ungdom på sin siden er ikke i tvil om hva resultatet vil bli, uavhengig av tidsperspektiv.
– Det blir en lovendring før eller siden. Det vet vi.

Les også: – Ja til tredje juridisk kjønnsalternativ