Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Årets GayGalla var politikertung. Regjeringen var representert ved «homominister» Linda Hofstad Helleland, kulturminister Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, også kjent som miljøets «homominister», kastet glans over årets GayGalla i Chateau Neuf i Oslo. Dagen før gallaen bladde «homoministeren» opp 11,5 millioner kroner til lhbti-arbeidet.

Tilskuddsordningen skal gå til aktiviteter og drift av frivillige organisasjoner som bidrar til bedre levekår og livskvalitet blant lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnpersoner. Blant organisasjonene som får støtte fra tilskuddsordningen er FRI, Skeiv Verden og Skeiv Ungdom. Blikk mottar også støtte fra tilskuddsordningen.

Personlige erfaringer
Når Blikk nett møter Linda Hofstad Helleland på GayGalla forteller hun at lhbt-saken er viktig for henne.
– Jeg har personlige erfaringer som gjør at jeg vet hvor viktig dette arbeidet er, sier «homoministeren» til Blikk nett.

– Jeg er glad for at vi har organisasjoner og aktiviteter som bidrar til å bedre levekår og livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnpersoner. Alle skal få være den de er, og det skal vi som myndigheter legge til rette for, sier Hofstad Helleland og forteller at hun er spesielt opptatt av å heve kompetansen i skolen og i barnehager.

– Og da spesielt i seksualundervisningen. I dag er det alt for dårlig. Man lærer kun om prevensjon og samleie, og sykdommer. Men det må mer til for å lære barn og unge å bli trygge i sin egen seksualitet. Det må også gjøres en innsats i arbeidet for å stoppe fordommer, sier Hofstad Helleland.

Psykisk helse er et annet område ministeren brenner for.
– Jeg er veldig glad for at vi nå har fått på plass retten til å få psykologhjelp i egen kommune. Det er en rett vi må fortsette å styrke. Jeg nevnte barn og ungdom, men psykisk helse angår så mange flere. God psykisk helse skal vare livet ut, både for unge og for eldre.

«Homominister» Hofstad Helleland tok over ministerposten fra Solveig Horne i midten av januar og er fortsatt ny i rollen.
– Nå skal jeg gjøre mitt beste i rollen som «homominister» og jeg vil ha en god dialog med de ulike lhbti-organisasjonene. Så får de dømme meg på hva jeg får til. Det står i alle fall ikke på vilje eller ønske om å få til gode tiltak, sier Linda Hofstad Helleland til Blikk nett.

Årets faghag
Årets faghag er ifølge GayGalla en pris som går til «homomiljøets bestevenninne». I 2010 gikk prisen til Høyreleder, nå statsminister, Erna Solberg. I år hadde GayGalla-juryen, som bestod av blant andre stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap), tidligere LLH-leder Bård Nylund, NRK-journalist Silje Nordnes og festivalsjef for Oslo Pride Fredrik Dreyer, avgjort at finansminister Siv Jensen (Frp) er miljøets bestevenninne.

Siv Jensen tok i mot prisen med å hevde at hun er den fødte faghag.
«Jeg har mange gode venner med forskjellige legninger og jeg er like glad i alle sammen. Enten jeg slapper av med Bent Høie eller ligger i skje med Terje Schrøder,» sa Jensen da hun tok i mot prisen på scenen i Chateau Neuf.

Ærespris til seniorer
FRI vant prisen Årets influencer for «Gå for meg»- kampanjen. Kampanjen traff bredt og bidro til rekordoppslutning på en rekke av landets forskjellige pride-arrangement i fjor.

GayGallas ærespris gikk til Åsmund Robert Vik og Inger Myhre Hansen. Åsmund Robert Vik fikk prisen for sitt engasjement for eldre lhbt-personer, blant annet Seniortreffene på Kampen+ i Oslo. Inger Myhre Hansen fikk prisen for tiltaket Golden Ladies 40+ som samler lesbiske seniorer til sosiale treff. I tillegg vant London Pub prisen Årets utested.

Se Blikk netts galleri fra Gay Galla 2018

Se videoklipp fra årets GayGalla
Kulturminister Trine Skei Grande åpnet årets GayGalla.

Årets stå på videre pris: FRI, Skeiv Verden, Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité.

Årets TV-serie/film: SKAM

Årets hetero: Oslo-biskop Kari Veiteberg

Årets LHBT-person: Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen, som er de første åpne homofile i Sametinget.

Årets låt: Nils Bech «O’ helga natt»